francia gasztronómia francia konyha receptek
Ez az eredetileg nizzai étel olyan tésztából készül, amely félúton van a kenyértészta és a pizzatészta között, és karamellizált hagyma, olajbogyó és szardella van a tetején. A Pissaladière remek vendégváró előétel vagy egy könnyű ebédként is megállja a helyét.

A franciaországi Nizza városából származó lepénykenyér különböző feltétekkel tökéletes kiegészítője lehet egy nyáresti összejövetelnek, például miközben nézitek a párizsi olimpia izgalmas sportszámait, de remek vendégváró falat lehet bármilyen más alkalomra is. A Pissaladière a francia konyha egyik kiváló remeke, egyszerre sós és édes, puha és ropogós, finoman olajos, ideális kis négyzetekre vágva, friss salátával tálalva. Próbáld ki te is receptünket!  

Pissaladière
A Pissaladière egy igazi francia klasszikus, ami az édes és sós ízek harmóniájával biztosan téged is levesz majd a lábadról. Forrás: Forrás: Fanni magazin archív

Így készül a Pissaladière – hagymás-szardellás lepény 

A pizzához hasonlóan az igazán autentikus pissaladière kenyértésztával készül. A tésztára pedig édes, karamellizált hagyma, sós szardella és olajbogyó kerül.

Elkészítési idő: 90 perc 

Hozzávalók (4 szelethez): 

A tésztához: 

¼ kocka friss élesztő 

150 ml meleg víz 

késhegynyi cukor 

250 g liszt 

2 evőkanál olívaolaj 

1 kávéskanál só 

A kenéshez: 

2 evőkanál olívaolaj 

2 gerezd fokhagyma 

1 kávéskanál morzsolt kakukkfű 

A feltéthez: 

500 g vöröshagyma 

2 evőkanál olaj 

2 evőkanál vaj 

1 teáskanál cukor 

kb. 20-22 db (olajban eltett) szardellafilé 

kb. 10-12 szem magozott, fekete olajbogyó 

1. A tésztához az élesztőt morzsoljuk bele a meleg, de nem forró vízbe, adjuk hozzá a cukrot, és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálban keverjük össze az olívaolajjal és a sóval, adjuk hozzá az élesztős vizet, és alaposan dolgozzuk össze. Dagasszuk sima felületű tésztává, takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.

2. A kenéshez az olívaolajba reszeljük bele a megpucolt fokhagymát, adjuk hozzá a kakukkfüvet, tegyük félre.

3. A feltéthez a vöröshagymát pucoljuk meg, és vágjuk vékony félkarikára. Egy serpenyőben melegítsük össze az olajat a vajjal, tegyük rá a hagymát, szórjuk meg a cukorral, és kevergetve kezdjük sütni. Alacsony lángon süssük puhára és világosbarnára, majd tegyük félre hűlni.

4. A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, nyújtsuk kb. 20x25 cm-es téglalappá, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Szurkáljuk meg villával, kenjük meg a fűszeres olajjal, majd osszuk el rajta egyenletesen a sült hagymát. Négyzetrácsos alakzatban rakjuk ki a lecsepegtetett szardellákkal, majd a rácsokba tegyünk 1-1 lecsepegtetett, félbevágott olajbogyót.

5. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra, amíg bemelegszik, addig még letakarva, meleg helyen kelesszük a tésztát. Ezután helyezzük a sütőbe, és kb. 28-30 perc alatt süssük készre. Langyosan vagy kihűlve is tálalhatjuk.

Tippek: 

  • A kenéshez használhatjuk a szardellafilé olaját. 
  • Mivel a szardella sós, a kenéshez az olajat és a hagymát nem szükséges külön sózni. 

Ha francia desszert különlegességgel is készülnél a vendégeidnek, próbáld ki Mille feuille receptünket!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.