Elkezdődött a párizsi olimpia: hangolódj ezzel az ínycsiklandó francia étellel - RECEPT

Fanni magazin archív -
francia konyha Olimpia 2024 gasztronómiai élmény receptek
A 2024-es párizsi olimpia tökéletes alkalom arra, hogy ne csak a sporteseményekben, hanem a francia gasztronómia remekeiben is elmerüljünk. Készülj velünk a párizsi olimpiára ezzel a szuper francia recepttel: Coq au vin - kakas vörösborban.

A franciákra most nem a gasztronomiójuk miatt figyel a világ: elkezdődött a párizsi olimpia. A játékokra hangolódva mutatunk egy szuper francia receptet, amit otthon is elkészíthetsz és biztosan leveszi majd a családot a lábáról.

párizsi olimpia
Párizsi olimpia: egy otthon elkészíthető francia fogással hangolódhatsz
Forrás: Shutterstock/Alliance Images

A párizsi olimpia hangulatában: készítsd el otthon a coq au vint!

 

Forrás: Fanni magazin archív

Elkészítési idő: 80 perc + pácolás 

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 üveg (750 ml) száraz vörösbor 
  • 1 csokor kakukkfű 
  • 4-5 ág rozmaring 
  • 4 db egész kakas- vagy csirkecomb 
  • 400 g csiperkegomba 
  • 300 g sárgarépa 
  • 4 fej salottahagyma 
  • 8 gerezd fokhagyma 
  • 200 g kockázott húsos szalonna 
  • 4 evőkanál olaj 
  • 100 ml passata (passzírozott paradicsom) 
  • 600-800 ml szárnyas alaplé (vagy víz) 
  • só, őrölt fekete bors 
  • bagett a tálaláshoz 

Elkészítés: 

1. Öntsük a vörösbort egy nagyobb, lefedhető tálba, adjuk hozzá a csokorba kötött zöldfűszereket, és tegyük bele a combokat. Fedjük le, és tegyük hűtőbe legalább 3-4 órára.

2. A gombát tisztítsuk meg, ha kisebbek a szemek, hagyjuk egészben, a nagyobbakat felezzük vagy negyedeljük. A megpucolt répát vágjuk hasábra, a megtisztított salottát felezzük, a megpucolt fokhagymagerezdeket hagyjuk egészben.

3. Egy nagy lábasban, lassú tűzön olvasszuk zsírjára a szalonnát. Szedőkanállal vegyük ki, tegyük félre. Ezután külön-külön, az olaj fokozatos hozzáadásával pirítsuk 2-3 percet a gombát, 4-5 percet a répahasábokat és 1 percet a hagymákat. A combokat jól csepegtessük le, és végül ezeket is pirítsuk körbe.

4. Tegyük vissza a lábasba a combok mellé a szalonnát és a répát, adjuk hozzá a fűszereket, a passatát, és öntsük fel a borral. Öntsünk hozzá az alapléből is 200-300 ml-t, sózzuk, borsozzuk meg, majd fedő alatt forraljuk fel. Gyöngyöztetve főzzük 30-35 percet, közben pótoljuk az elpárolgott folyadékot mindig egy kevés alaplével. Ekkor adjuk hozzá a gombát és a hagymákat is, majd főzzük az egészet készre, a szószt hagyjuk besűrűsödni. Ha szükséges, még sózzunk utána. 

5. Tálalás előtt távolítsuk el a zöldfűszercsokrot, majd tálaljuk a fogást bagett szeletekkel körítve, amit akár otthon is elkészíthetünk. Aprított petrezselyemmel díszíthetjük. 

Tipp: Ha túl savanykásnak érezzük a szószt, adjunk hozzá egy kevés cukrot. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.