5 felkapott konyhatrend, amire semmi szükséged

konyha trend, rendszerezés, konyhai
Shutterstock/Aafia Tanvir - Aafia Tanvir
konyhaberendezés felesleges trendek rendszerezés konyha
A tökéletesen rendezett konyha utáni vágy sokunkat arra csábít, hogy kipróbáljuk a manapság a közösségi médiában trendi megoldásokat, amelyek látszólag hatékonyabbá teszik a teret. Viszont van olyan konyhatrend, ami teljesen felesleges ahhoz, hogy átlátható és praktikus legyen a konyhád.

A TikTokon egyre népszerűbbé váltak az úgynevezett RestockTok videók. Ez egy olyan új konyhatrend, ami a maximalista rendszerezési stílust népszerűsíti. A közösségi média egy olyan idealizált, valóságtól elrugaszkodott konyhai rendszerezést hirdet, ami azt sugallja, hogy minél több tárolási megoldásunk van, annál boldogabbak lehetünk. De ez valóban így lenne?

konyhatrend, rendszerezés, konyhai
Felesleges konyhatrend, hogy minden alapanyagot átpakoljunk egységes tárolókba.
Forrás: Shutterstock/Leka Sergeeva

5 konyhatrend, ami több bosszúságot okoz, mint amennyit ér

A folyamatos rendszerezés nyomasztó is tud lenni. Színben összehangolt, élére állított tárolók a polcokon vagy a szekrényekben, a kamrából lefogyott alapanyagok folyamatos újratöltése, hogy csak néhányat említsünk a manapság a közösségi médiában látható konyhatrendek közül.

 Ez a tökéletességre törekvés és esztétikai fókusz könnyen elhitetheti velünk, hogy ha minél több dolgot beszerzünk és aprólékosan rendszerezzük, akkor mi magunk is rendezettebbnek fogjuk érezni magunkat. Sokszor ennek az a vége, hogy bár látványos lesz a végeredmény, de rengeteg felesleges, vagy csak ritkán használt terméket zsúfolunk össze. 

De lássuk, hogy melyik az az 5 népszerű konyhai trend, amire igazából nincs szükség.

1. Kamrai alapanyagok átpakolása

Bizonyos élelmiszerek esetében hasznos lehet az átpakolás, de nem mindig szükséges. A sütési alapanyagok, mint a liszt, cukor és kakaópor, valamint a rizs és gabonák, amelyeket könnyen megtámadhatnak a kártevők, jól járnak, ha légmentesen zárható edényekbe kerülnek. Azonban azoknál a termékeknél, amelyek már eleve visszazárható csomagolásban érkeznek az átpakolás inkább csak kényelmetlenséget okoz. Ráadásul az eredeti csomagolást azért is érdemes megőrizni, hogy ellenőrizni tudd a lejárati dátumot vagy ha esetleg a termék visszahívásra kerülne, egyszerűen vissza tudd vinni azt oda, ahol vásároltad. 

2. Egységes fűszertartók 

Bár az egységes fűszertartók látványra valóban esztétikusak lehetnek, gyakran felesleges pluszmunkát jelentenek anélkül, hogy valódi gyakorlati előnnyel járnának. Ha nem vásárolsz fűszereket nagy tételben, akkor az eredeti tartókból az egységes üvegekbe való átpakolás több időt és energiát vesz igénybe, mint amennyit megér. Az eredeti, feliratozott üvegek, vagy zacskók tökéletesen ellátják a feladatukat, és jóval kevesebb karbantartást igényelnek. Az ebben a videóban rendszerezett fiók bár remekül néz ki, de valóban szükségünk van rá? És vajon egy olyan háztartásban, ahol többen is rendszeresen főznek, vajon meddig tartható fenn ez az átlátható rend?

3. Csak egy funkciót ellátó termékek  

Az egyetlen funkciót betöltő, specializált konyhai eszközök gyakran több bosszúságot okoznak, mint amennyi hasznuk van. A csak esztétikus tárgyak, például a díszes tojástartók, általában nem túl praktikusak. A tojásokat legjobb az eredeti dobozukban tartani, ami megóvja őket a szagoktól és megőrzi a frissességüket. Hasonlóképp, a látványos, átlátszó folyadéktartók bár jól mutatnak, tisztításuk rémálom lehet az alakjuk miatt, mivel könnyen bent ragadhat a maradék, ami idővel elszíneződhet. Ráadásul, ha nem fér bele az összes folyadék, marad egy fél üveg terméked és egy plusz tartályod, ami éppen a rendezett esztétika célját ássa alá.Ugyanez a helyzet az olyan tárgyakkal, mint például a háromszög alakú pizzatartók vagy a szeletelt sajt tárolók. Elsőre okos megoldásnak tűnhetnek, de gyakran ügyetlenek, és feleslegesen foglalnak helyet. 

Ehelyett érdemes újragondolni a meglévő befőttesüvegek vagy más otthoni tárolók használatát, ami sokkal praktikusabb és fenntarthatóbb megoldás. 

Egy kis kreativitással a már meglévő tárgyakat is átalakíthatod, hogy funkcionális és esztétikus rendszerezési megoldásokat hozz létre, anélkül, hogy szükséged lenne túlzottan speciális termékekre, amiket általában egyszer használsz, utána pedig a fiók legmélyére kerül.

4. A konyha, mint egy mini ABC

Az olyan trendek, mint a korábban is említett RestockTok, túlzó rendszerezési megoldásokat hirdetnek, arra ösztönözve minket, hogy telepakoljuk a konyhát tárolókkal, címkékkel és gyakran teljesen unpraktikus megoldásokkal. Bár ezek a videók nyugtató hatásúak lehetnek, azt az elképzelést erősítik, hogy minél több dolgot halmozunk fel, annál jobb. Az eredmény pedig egy olyan konyha, amely inkább hasonlít egy mini szupermarketre, mintsem egy valóban funkcionális, élettel teli térre.

@caitliniola Full Fridge Restock for my family of 5 🍋🍏🍊 Grab a snack because this is a long one 🍿 #restock #restockasmr #fridgerestock #asmr #asmrsounds #satisfying #satisfyingvideo #blendedfamily #familyof5 ♬ original sound - caitlin iola

5. Különböző méretű műanyag tárolók 

A különféle méretű és formájú műanyag tárolók és fedelek kezelése gyakori konyhai frusztráció, hiába rakunk rendet, egy két apután újra felüti a fejét az őskáosz és sose találjuk meg az egymáshoz passzoló tetőt és alsó részt. Az ilyen tárolók gyakran kaotikus helyzetet teremtenek, mintha csak egy „kacatos fiókban” lennének. Egyszerűbb megoldás a három standard méretben kapható, egymásra rakható ételdobozok használata, amelyek univerzális fedőkkel rendelkeznek. Ezek költséghatékonyabbak, mikrohullámú sütőben is használhatók, és sokkal praktikusabb alternatívát jelentenek a különböző méretű, zűrzavart okozó műanyag tárolókkal szemben.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.