Fogadjunk, hogy eddig rosszul tároltad a tojást: nem mindegy, melyik polcra teszed a hűtőben

Organic,Brown,Eggs,In,Tray,Or,Egg,Box.,Poultry,Chicken
Shutterstock - Zeedign.com
tárolás tojás hűtő
A helyes tárolás jelentősen meghosszabbíthatja az élelmiszerek frissességét, ám van egy gyakori hiba, amit ezzel kapcsolatban elkövetünk. A hűtőszekrény különböző részein eltérő hőmérsékletek uralkodnak, ezek ismerete segíthet elkerülni, hogy a tojások idő előtt megromoljanak.

A szakértők szerint a hűtő egyes részein eltérő hőmérséklet uralkodik, és ha rossz helyre pakolunk bizonyos élelmiszereket, például a tojást, hamarabb megromlanak.  Melissa Kilcoyne, egy ismeretterjesztő platform üzletfejlesztési menedzsere elmondta, melyik részt mire érdemes használni.

tojások
Te is a hűtőben tárolod a tojásokat? Nem mindegy, melyik polcon
Forrás: Shutterstock

Te is a hűtőben tárolod a tojásokat?

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a tojásokat a hűtőajtóba helyezzük, amely ugyan kényelmesnek tűnhet, de ez a tojások gyorsabb megromlásához vezethet. Kilcoyne szerint: 

A felső polcot használjuk olyan kész ételek, mint a főtt húsok, szendvicsalapanyagok és maradékok tárolására, mivel ezek nem fognak lecsöpögni és más ételeket szennyezni. A maradékokat általában legfeljebb négy napig érdemes a felső polcon tartani. A tejtermékeket, tojásokat és előre csomagolt élelmiszereket, amelyek nem igényelnek főzést, a középső polcokon tároljuk, mivel itt kissé hűvösebb a hőmérséklet.

Mivel a hűtő ajtaját gyakran nyitogatjuk, ez a legmelegebb része a hűtőnek, így nem ideális romlandó élelmiszerek tárolására. Inkább azokat az élelmiszereket érdemes itt tárolni, amelyekben természetes tartósítószerek találhatók, mint például a szószok és italok, amelyek jobban bírják a hőmérséklet-ingadozást.

A tárolási szakértő hozzátette:

Az alsó polc a hűtő leghidegebb része, ezért itt kell tárolni a nyers húsokat és halakat zárt tárolókban, hogy minimalizáljuk a keresztszennyeződés esélyét.

A friss gyümölcsök és zöldségek tárolására a fiókokat ajánlja. Fontos, hogy ezeket külön tároljuk, mert bizonyos gyümölcsök, például az őszibarack, szilva és körte gázt bocsáthatnak ki, amely felgyorsítja a zöldségek rothadását.

„A legtöbb, még fel nem bontott fűszert szobahőmérsékleten, szekrényben lehet tárolni, de a felbontás után mindig hűtőben kell tartani őket. Az ajtó polcai ideálisak az ilyen típusú termékekhez, de érdemes időnként kitakarítani a hűtőt, hogy elkerüljük a penészgombák szaporodását, amelyek spórái a levegőbe juthatnak" - tette hozzá a szakértő.

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.