Krumplipucolás mesterfokon: a zseniális módszer új szintre emeli a hámozást

Connect Images / Hybrid Images/Mother helping daughter peel potatoes (Photo by Hybrid Images / Connect Images / Connect Images via AFP) - Connect Images via AFP
tippek-tanácsok TikTok módszer konyha
Azt hiszed, profi burgonyahámozó vagy? Kiderült, hogy van egy sokkal egyszerűbb módja a krumplipucolásnak, mint ahogy a legtöbben csináljuk. A módszer megkönnyíti az életed, és csökkenti a konyhai balesetek kockázatát. Mégsem mindenkit győzött meg a zseniális hack.

A krumpli a legtöbb nemzet konyhájának az egyik alapanyaga. Rendkívül sokoldalúan felhasználható és olcsón beszerezhet élelmiszer, amely sülve, főve, pürésítve, és mindenhogyan isteni finom. Ám a burgonyahámozás fáradságos munka, amely során a kezed nemcsak ragacsos lehet a keményítőtől, de akár véres is egy véletlen vágás miatt. Szerencsére van egy egyszerű megoldás, amely biztosan a következő szintre emeli a kulináris készségeidet.

salma hayek, krumplipucolás, pedro almodovar
Még Salma Hayek is rosszul pucolja a krumplit Pedo Almodovar filmjében
Forrás: Photo12 via AFP/Photo12/7e Art/El Deseo/Remotamente Films

Ne a kezedben tartsd a krumplit

A több mint 84 000 TikTok-felhasználóval rendelkező Kari azt állítja, hogy mostanáig rosszul hámoztuk a krumplit. Ahelyett ugyanis, hogy a kezünkben fogva hámoznánk a krumplit, ahogy a legtöbben általában tesszük, azt javasolja, hogy szúrjunk bele egy villát, és úgy pucoljuk meg a burgonyát. A módszerét be is mutatja: egyszerűen csak fogja a villa nyelét az egyik kezével, a másikkal pedig hámozza a krumplit, és forgatja a villát, hogy megbizonyosodjon róla, hogy az összes héjat eltávolította. Igen, ez egy kis mosogatással jár, mivel meg kell tisztítani az eszközt, de így nem kell újra kezet mosni, és sokkal biztonságosabb a hámozás, mondja el Kari a videójában.

A Tiktoker több tucat elismerő kommentet kapott a hack miatt, és sokan megfogadták, hogy kipróbálják a módszerét. Mások viszont gyorsan rámutattak, hogy a chips és a steakburgonya héjastól az igazi, és rengeteg tápanyagot tartalmaz. 

„Egyáltalán nem hámozom a krumplit. Egy jó kis súrolás, és máris kész” — írta az egyik kommentelő. Egy másik megkérdezte: „Miért hámozod meg a burgonyát? A vitaminok a héjában vannak”.

Táplálkozási szakértők szerint a burgonya jó kálium-, folsav-, B6-vitamin- és C-vitaminforrás, de ezek az ásványi anyagok és vitaminok a főzés során csökkenhetnek. Ha azonban héjában sütjük vagy főzzük a burgonyát, akkor megőrizheti tápanyagtartalmának egy részét. Ezért érdemes inkább a héjában elkészíthető krumplis köreteket, ételeket választani.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.