Általános iskolásként alig vártuk a nagyszünetet, hogy rohanhassunk ebédelni! Főleg akkor, ha a napi menün szerepelt valamelyik a kedvenceink közül. Ezek a retro menzakaják mai napig mosolyt csalnak az arcunkra, és ízeikkel visszarepítenek gyerekkorunk legédesebb pillanataihoz, amikor még nem volt ennyi ételallergiás gyerek és lehet azt sem tudtuk, hogy mik a tönkölybúza, vagy csicseriborsó.
Te melyik szót próbáltad meg kirakni a betűtésztából? Az édes paradicsomleves szinte kihűlt, mire sikerült levadásznunk minden betűt, például hogy ki tudjuk rakni a szerelmünk nevét a kanalunkra, vagy a tányér szélére. Ez az a retro menzakaja, amit még a mai gyerekek is szívesen megesznek.
A gulyásleves is gyakran szerepelt a menzák menüén, valószínűleg azért, mert klasszikus magyar étel. Nagy szelet fehér kenyérrel laktató fogásnak számított, bár néha a répa és a krumpli is kicsit kemény volt benne, a hús pedig rágós, de az emlékek ügye mindent megszépítenek.
A főtt hús meggyszósszal megosztó étel volt a gyerekek körében. Van aki szerette az édes-savanykás meggyszószt, ami néhányunknak teljesen bizarr ízkombinációt alkotott a hús és sós krumpli párosával.
A rakott krumpli igazi nosztalgikus étel, ami sok gyerek kedvence volt a menzán. Szerencsére még kezdő konyhatündéreknek sem nehéz elkészíteni ezt az egyszerű, de ízletes és laktató egytálételt. Bár a menzás száraz verzió helyett otthon ne spóroljuk le róla a bőséges tejfölt! Ez az étel azért különleges , mert bár a hozzávalók egyszerűek, a rétegezés és a sütés során a különböző ízek tökéletesen egyesülnek. Az otthoni változatokban sokan kreatívan variálják a hozzávalókat, például virslivel vagy zöldségekkel, de a menzás verzió klasszikus, hagyományos ízeiért nem kell ezt az ételt különösképpen cifrázni.
Az étel, ami után nem mertünk teli szájjal mosolyogni. A mákos tészta bár megosztó, de mégis sokan szerettük. Nemrég pedig az egész világ megismerhette ezt az egyszerű menzaételt, hiszen a közelmúltba a receptjét egy igazi egzotikumként tette közzé a posztolta a New York Times a Facebook oldalán. Bár a menzán általában spóroltak a mákkal és a porcukorral, otthon bőven szórhatsz rá, sőt még egy kis szilvalekvárral is megbolondíthatod.
A szerkesztőségben mindenkinek felcsillant a szeme, amikor szóba került a menzás tejbegríz. Nehéz reprodukálni otthon (de állítólag nem lehetetlen) azt a kicsit csomós, mégis istenien finom állagot, ami a menzás nénik igazi specialitása volt. Kevés fahéjjal, és kristálycukorral meghintve tökéletes kiegészítője az ebédnek, például egy tartalmasabb leves után.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.