Heti menüt tervezel? Ezek a legjobb menzakaják!

mákos tészta, menza kaják, retro ételek
Shutterstock/Adam Szuly -
retro menza ételek
Ha te is a 80-as 90-es években jártál iskolába, biztosan gyakran etted az alábbi ételeket. Ezek a kedvenc menzakaják otthon is könnyen elkészíthetőek, ha egy kis nosztalgiára vágysz.

Általános iskolásként alig vártuk a nagyszünetet, hogy rohanhassunk ebédelni! Főleg akkor, ha a napi menün szerepelt valamelyik a kedvenceink közül. Ezek a retro menzakaják mai napig mosolyt csalnak az arcunkra, és ízeikkel visszarepítenek gyerekkorunk legédesebb pillanataihoz, amikor még nem volt ennyi ételallergiás gyerek és lehet azt sem tudtuk, hogy mik a tönkölybúza, vagy csicseriborsó.

A paradicsomleves betűtésztával egy a retro menzakaják közül, amit még a mai gyerekek is nagyon szeretnek!
A paradicsomleves betűtésztával egy a retro menzakaják közül, amit még a mai gyerekek is nagyon szeretnek!
Forrás: Shutterstock/margouillat photo

Otthon is könnyen elkészíthető menzakaják

Paradicsomleves betűtésztával

Te melyik szót próbáltad meg kirakni a betűtésztából? Az édes paradicsomleves szinte kihűlt, mire sikerült levadásznunk minden betűt, például hogy ki tudjuk rakni a szerelmünk nevét a kanalunkra, vagy a tányér szélére. Ez az a retro menzakaja, amit még a mai gyerekek is szívesen megesznek.

Gulyásleves

gulyásleves
A gulyásleves gyakran szerepelt a menzák menüjén. 
Forrás: Shutterstock/Habs Photography

A gulyásleves is gyakran szerepelt a menzák menüén, valószínűleg azért, mert klasszikus magyar étel. Nagy szelet fehér kenyérrel laktató fogásnak számított, bár néha a répa és a krumpli is kicsit kemény volt benne, a hús pedig rágós, de az emlékek ügye mindent megszépítenek.  

Főtt hús meggyszósszal

Steaks,From,Meat,With,Cherry,Sauce
Főtt hús meggyszósszal
A főtt hús meggyszósszal megosztó étel volt a gyerekek körében
Forrás: Buniak Andrii/Shutterstock

A főtt hús meggyszósszal megosztó étel volt a gyerekek körében. Van aki szerette az édes-savanykás meggyszószt, ami néhányunknak teljesen bizarr ízkombinációt alkotott a hús és sós krumpli párosával.  

Rakott krumpli

Rakott krumpli
A rakott krumpli laktató finomság, amit a felnőttek is sokan szeretnek, lehet a menzás emlékek miatt? 
 Forrás: Shutterstock/Besides the Obvious

A rakott krumpli igazi nosztalgikus étel, ami sok gyerek kedvence volt a menzán. Szerencsére még kezdő konyhatündéreknek sem nehéz elkészíteni ezt az egyszerű, de ízletes és laktató egytálételt. Bár a menzás száraz verzió helyett otthon ne spóroljuk le róla a bőséges tejfölt! Ez az étel azért különleges , mert bár a hozzávalók egyszerűek, a rétegezés és a sütés során a különböző ízek tökéletesen egyesülnek. Az otthoni változatokban sokan kreatívan variálják a hozzávalókat, például virslivel vagy zöldségekkel, de a menzás verzió klasszikus, hagyományos ízeiért nem kell ezt az ételt különösképpen cifrázni.

Mákos tészta

mákos tészta
A mákos tészta receptjét még a NEw York Times is megosztotta.
Forrás: Shutterstock/Adam Szuly

Az étel, ami után nem mertünk teli szájjal mosolyogni. A mákos tészta bár megosztó, de mégis sokan szerettük. Nemrég pedig az egész világ megismerhette ezt az egyszerű menzaételt, hiszen a közelmúltba a receptjét egy igazi egzotikumként tette közzé a posztolta a New York Times a Facebook oldalán. Bár a menzán általában spóroltak a mákkal és a porcukorral, otthon bőven szórhatsz rá, sőt még egy kis szilvalekvárral is megbolondíthatod.

Tejbegríz

tejbegríz
A tejbegríz  a menzás ételek egyik sztárja volt.
Forrás: Shutterstock/New Africa

A szerkesztőségben mindenkinek felcsillant a szeme, amikor szóba került a menzás tejbegríz. Nehéz reprodukálni otthon (de állítólag nem lehetetlen) azt a kicsit csomós, mégis istenien finom állagot, ami a menzás nénik igazi specialitása volt. Kevés fahéjjal, és kristálycukorral meghintve tökéletes kiegészítője az ebédnek, például egy tartalmasabb leves után.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.