Kedvenc retró sorozataink: famíliák és klánok a tévében

Dallas szomszédok televízió
Emlékszel még a péntek esti filmnézésékre? A retró korszak kedvenc sorozatait milliók követték Magyarországon, kis ízelítőt adtak a határon túli gazdagok életéből. Nekünk is volt saját Dallasunk, csak az a gazdagréti lakótelepen játszódott.

Péntekenként kiürültek az utcák, mindenki az aktuális sorozatot nézte. Az 1980-as évek legendás retró sorozatai még ma is népszerűek, sőt, akad olyan, amit most is vetít némelyik tv-csatorna. Összegyűjtöttünk kedvenc retró sorozatainkat.

kedvenc retro sorozataink
Kedvenc retro sorozataink: Dallas Forrás: CBS

Kedvenc sorozataink a múltból

A Guldenburgok öröksége

A Guldenburgok a modern német arisztokrácia hű lenyomatai. Kastélyuk van Hamburg közelében, van sörfőzdéjük, konkurenciával, ahogy kell, ménesük, érdekeltségük egy magánbanknál, szóval minden, ami elvileg a boldogsághoz szükséges. Amikor meghal a családfő, kiderül, hogy adósság is van, nem is kevés, sőt, egy olasz szerető is, méghozzá gyerekkel együtt. 

Guldenburgok öröksége
Forrás: IMDb

Szóval a német precizitás családi drámába fordul, a német söróriások pedig ádáz küzdelmet folytatnak a megcsapppant vagyonért és a család becsületéért. Hiába volt a Guldenbeurg család fiktív família, itthon rengetegen nézték mindhárom évadot, így joggal került a legjobb retró családsorozatok képzeletbeli toplistájára. 

A chateauvallon-i polgárok

Ezt a sorozatot annak idején csak francia Dallasként emlegették. A képzelt kisváros, Chateauvallon életét bemutató 26 részes széria úgy készült, hogy bármikor folytatható legyen. 

Chateauwalloni polgárok
Forrás:  AFP

A képzeletbeli francia kisváros lakóinak életét a "La Dépeche" nevű lap határozza meg. A tulajdonos, Anonin Berg a lapot használja, hogy megerősítse politikai befolyását. A helyzetet nehezíti, hogy a Berg család tagjai a város vezetői is egyben. Nem csak a sajtóban, de a gyógyászatban, a gazdaságban és a politikában is ott vannak. A sorozat elképesztő siker lett, ám a folytatást akadályozta, hogy a főszerepet játszó Chantal Nobel 1985-ben tragikus rallybalesetet szenvedett. Hat hetet töltött kómában, és olyan súlyos sérüléseket szerzett, hogy nem tudott többé forgatni. 

Dallas

Az amerikai sorozatok közül itthon a Dallas érte el a legnagyobb sikert. Amerikában 1978 és 1991 között vetítették, de itthon csak 1990-ben kezdték el sugározni a Ewing família történetét. A texasi olajmágnások sztorija igazi sikerbomba volt. A sorozatot üzleti háborúval, tékozló fiúval, bonyolult viszonyokkal, hisztis tinilánnyal és mérhetetlen mennyiségű whiskeyvel töltötték meg, és a recept tökéletes volt. 

Dallas (1978) [TV-Series 1978-1991]
Forrás: Photo12 via AFP/Dallas  Dallas  Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

A kapitalista életstílus nem csak Amerikában volt sikeres, Magyarországon szinte szünet nélkül vetítették a 14 évadot, a nézők pedig imádták a helyszínül szolgáló, Southfork Ranch hangulatát, a pazar ruhákat és autókat, szóval mindent, ami a gazdagságot szimbolizálta 357 epizódon keresztül.  A sikert az is fémjelzi, hogy a Bobby Ewingot alakító Patrick Duffyt nézői nyomásra írták vissza a sorozatba. A legendás zuhanyzós jelenetet a dramaturgok álomképként fejezték be, így a nézők fellélegezhettek, hogy imádott Bobbyjuk mégsem halt meg. 

Ausztrál Expressz

Na jó, ez egy kicsit kilóg a sorból, merthogy az Ausztrál Expresszt a Disney mesedélután keretében vetítették a tv-ben 1991-től vasárnaponként.  

Ausztral-expressz
Forrás:  YouTube 

A Five Mile Creek nevet viselő postakocsiállomás életét bemutató sorozat 39 epizódot élt meg, és például ennek a szériának köszönhetjük Nicole Kidmant is, aki a nyolcadik résztől volt szereplője a sorozatnak. Az 1860-as évek Ausztráliáját idéző Ausztrál Expressz a legelső valós díszletekkel dolgozó sorozat volt, a Disney akkori legnagyobb produkciója.  A sztori két asszonyról szólt, akik egyedül próbáltak boldogulni a kietlen prérin, megküzdve az aranyásók, szerencsevadászok és útonállók okozta bonyodalmakkal. 

Szomszédok

A magyar teleregény, ahogy akkoriban hívták, 331 epizódon keresztül mutatta be a Lantos utca 8., vagyis a gazdagréti lakótelep egyik lépcsőházának mindennapjait. A történet úgy kezdődik, hogy beköltöznek a frissen elkészült panelház első lakói.  

Szomszédok, Tv sorozat
Forrás: Bors archív

Mágenheimék, a mentős-kozmetikus pár hosszú évek sprórolása után jut első önálló lakáshoz, Vágásiék, Jutka és Feri pedig rokonuktól, Janka nénitől költöznek a panelba.  A sorozatot 1987-től 1990-ig forgatták és vetítették, díszletnek egy teljes emeletet vásárolt meg a stáb. A film jellegzetessége volt, hogy a szereplők minden epizód végén véleményezték a történteket. A sorozatról több paródia is készült, jeleneteiből mémek készültek, így minden tekintetben halhatatlannak számít.  

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.