Deborah Grayson gyógyszerész és táplálkozási szakértő szerint a tea vagy a kávé fogyasztása bizonyos ételekkel, például vörös hússal és leveles zöldségekkel együtt növelheti a súlyos tápanyaghiány kialakulásának kockázatát.
Ezekben a forró italokban, mint például a teában lévő vegyületek gátolják a vas felszívódását a szervezetben, ami egy olyan ásványi anyag, amely elengedhetetlen az oxigén szállításához, energiát ad, és erősíti az immunrendszert.
Akik vasban gazdag ételekhez kávét vagy teát isznak, tudtukon kívül a hiány kockázatának teszik ki magukat.
Deborah Grayson hozzátette, hogy a vérszegénység, azaz a súlyos vashiány kockázata különösen magas lehet menstruáló nőknél.
Ételek, amelyeket nem ajánlott teával fogyasztani: vasban gazdag fogások, mint például a steak és a sült marhahús, valamint a zöldségek, mint a spenót, a brokkoli és a kelkáposzta.
Tanulmányok kimutatták, hogy a teában és a kávéban található vegyületek, köztük a gyulladás ellen védő polifenolok, gátolhatják a vas felszívódását. A polifenolok nemcsak a teában és a kávéban, hanem gyümölcsökben, zöldségekben és fűszerekben is megtalálhatók — bár sokkal alacsonyabb koncentrációban.
A tanninok, amelyek a borban is megtalálhatók, valamint az oxalátok szintén ismertek a vas felszívódását gátló hatásukról. Úgy tartják, hogy az Egyesült Királyság nőinek körülbelül nyolc százaléka szenved vashiányos vérszegénységben, míg a férfiak körében ez az arány körülbelül három százalék. A tünetek súlyosak lehetnek, például extrém kimerültség, hajhullás és gyakori fertőzések.
Például, azt tanácsolja azoknak, akiknek rossz az étvágyuk és szeretnének hízni vagy izmot építeni, hogy kerüljék el a túl sok folyadék fogyasztását étkezés közben. „A folyadék jelenléte a gyomorban valóban csökkentheti az elfogyasztható étel mennyiségét” — mondja. „Ha valaki rossz étvágyú, akkor érdemes csak apró kortyokat inni vízből, ha szükséges, hogy több ételt tudjon megenni.” Ms. Grayson szerint a keserű levelek, mint a rukkola és a cikória, serkentik az emésztési folyamatot, és segíthetnek a testnek felkészülni az étel teljes emésztésére. További tippek közé tartozik, hogy legkésőbb három órával lefekvés előtt együnk, és kerüljük el, hogy étkezés után fekve maradjunk, hogy elkerüljük a reflux tüneteit.
Emellett Ms. Grayson hozzáfűzte még, hogy az étkezőasztalnál ülés — ahelyett, hogy a kanapén ülnénk — megkönnyíti az emésztőrendszer számára az étel lebontását és csökkenti az emésztési problémák kockázatát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.