Fekete datolyaszilva: a szokatlan gyümölcs, amely csokoládépudingra emlékeztet

Black Sapote, csokoládépuding gyümölcs, fekete datolyaszilva
Shutterstock/SewCreamStudio -
különlegesség gasztronómia datolyaszilva gyümölcs
Ez az egzotikus trópusi gyümölcs alacsony cukor- és zsírtartalom mellett kínál desszertszerű ízt. A fekete datolyaszilva sötétbarna húsa miatt kapta a csokoládépuding gyümölcs becenevet, mert ízében és textúrájában is a csokoládéra emlékeztet.

Ez a rendkívül tápláló és nagyon alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, a természet egyik legkülönlegesebb eledele. Csokoládépuding gyümölcsként is ismert, mivel belseje éréskor a csokoládé színére és állagára hasonlít. Egy érett fekete datolyaszilva (Black Sapote) belsejét könnyedén kikanalazhatod, és sok helyi lakos, ahol a gyümölcs terem, előszeretettel fogyasztja édes csemegeként. 

Black Sapote, csokoládépuding gyümölcs, fekete datolyaszilva
A fekete datolyaszilva belseje krémes, pudingszerű, könnyen kikanalazható
Forrás: Shutterstock/SewCreamStudio

Hol terem a fekete datolyaszilva?

A fekete datolyaszilva Közép-Amerikából származik, és már az azték idők óta termesztik Mexikó trópusi vidékein. Valójában a maják és az aztékok terjesztették el először a gyümölcs népszerűségét a régióban. 

Ma már a fekete datolyaszilva fákat a világ számos más országában is ültetik, ám mivel ez a növény csak meghatározott trópusi klímában képes növekedni, továbbra is csak néhány helyen található meg.

Ezek közé tartozik Indonézia, a Fülöp-szigetek, Puerto Rico, Hawaii és Dél-Florida. Rendkívül kényes gyümölcs, amelyet csak meghatározott időszakokban lehet leszedni, megvásárolni és elfogyasztani. Az éretlen fekete datolyaszilva rendkívül keserű és kemény, íze szinte ehetetlen.  A fekete datolyaszilva egy trópusi gyümölcs, zöld héjjal és fehér hússal, amely 5-15 centiméter átmérőjű lehet. Ahogy a gyümölcs érik, a héján sötét foltok jelennek meg, a belseje pedig sötétbarnává változik. Előfordulhat, hogy a fekete datolyaszilva mag nélküli, de néha öt vagy hat nagy, ehetetlen mag található a gyümölcs közepén. 

Milyen íze van a fekete datolyaszilvának?

A fekete datolyaszilva legszokatlanabb és legkülönlegesebb része a belsejének állaga. Megfelelően megérve a gyümölcspép krémes, pudingszerű textúrájúvá válik.

Ez a különleges állag ritkán jelenik meg a mérsékelt égövi növényeknél, így a fekete datolyaszilva, vagy csokoládé gyümölcs izgalmas kuriózumnak számít azok számára, akik nem trópusi területeken nőttek fel. A fekete datolyaszilva íze valódi vita tárgya a gyümölcs ínyencei között.

Szinte mindenki másképp értelmezi ennek a gyümölcsnek az ízvilágát. Annak ellenére, hogy a gyümölcsöt gyakran csokoládépuding gyümölcsnek nevezik, a legtöbben, akik előzetes elvárások nélkül kóstolják meg, inkább mézre vagy melaszra emlékeztető ízt fedeznek fel benne. 

Van, aki mégis azt állítja, hogy a fekete datolyaszilva csokoládéra emlékeztet. Azonban ez lehet csupán a név vagy a szín miatt felmerülő tudatalatti asszociáció, mintsem az ízben megkülönböztethető csokoládéjegyek. A fekete datolyaszilva ízprofilja általában lágy méz, datolya, karamell és melasz jegyeket ötvöz. Összességében édes, de nem túlzottan. Fontos, hogy a gyümölcs teljesen megérjen, különben rendkívül keserű lehet.

A különleges íz mellett a fekete datolyaszilva egyik legnagyobb előnye, hogy kiváló tápanyag tartalommal rendelkezik, amit nem mondhatunk el sok édes ételről. Ez a gyümölcs magas C-vitamin-, A-vitamin-, kalcium-, rost-, vas-, foszfor- és káliumtartalommal büszkélkedhet, emellett kisebb nyomelemeket és vitaminokat is tartalmaz. 

datolyaszilva
A datolyaszilvának narancs-vörös héja van, ellentétben a fekete datolyaszilva hagyományosan zöld héjával. 
Forrás: Shutterstock/Nitr

Mi a különbség a fekete datolyaszilva és a datolyaszilva között?

A fekete datolyaszilva nem igazi datolyaszilva, hanem csak közeli rokona. A datolyaszilva név bármilyen puha, ehető gyümölcsöt vagy a Sapodilla családba tartozó növényt jelöl, amely ehető gyümölcsöt hoz. A fekete datolyaszilva azonban az Ebenaceae családhoz tartozik, nem a Sapodilla-hoz. A fekete datolyaszilva hasonlít más datolyaszilvákra abban, hogy közös eredettel bír Mexikóban és Közép-Amerikában. A datolyaszilvának narancs-vörös héja van, ellentétben a fekete datolyaszilva hagyományosan zöld héjával. 

Hogyan és mikor kell enni a datolya szilvát?

A fekete datolyaszilva ízletes élményéhez elengedhetetlen, hogy tudd, mikor érdemes fogyasztani. Éretlen állapotában a fekete datolyaszilva szinte ehetetlen, mivel kőkemény állagú és keserű ízű. Amikor a gyümölcs szinte megromlott állapotot mutat, kívül barna foltokkal, belül pedig sötétbarna, könnyen kikanalazható állaggal rendelkezik, akkor már fogyasztható.

 A barna belső rész sok első alkalommal kóstoló számára zavaró lehet, mivel a legtöbben a gyümölcs barna színét a romlás jeleként értelmezik. Azonban a romlott fekete datolyaszilvát nem lehet összetéveszteni az érett fekete datolyaszilvával, mivel az utóbbit egy erős, kellemetlen szag és nyálkás állag árulja el. A gyümölcs héját általában nem eszik meg. Amikor a gyümölcs készen áll a fogyasztásra, egyszerűen vágd fel, tegyél bele egy kanalat, és kanalazd ki a belső, puha, barna húsát. Ezen kívül a gyümölcsöt különféle receptek elkészítéséhez is felhasználhatod.

Hogyan főzzük a fekete datolyaszilvát?

Bár ezt a trópusi gyümölcsöt önállóan is fogyaszthatod, számos ízletes receptet is készíthetsz belőle, például fekete datolyaszilva pudingot vagy gyümölcs smoothie-t. Az édes ízeknek köszönhetően a fekete datolyaszilvát általában desszertek alapjaként használják, de mousse, pite töltelék és fagylalt ízesítőjeként is megállja a helyét. A mousse és puding receptek általában meglehetősen egyszerűek. A fekete datolyaszilva pépet és a többi hozzávalót, például cukrot, vanília kivonatot vagy kókusztejet egyesítjük, majd elektromos mixerrel vagy turmixgéppel alaposan összekeverjük. 

Ezek  a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.