Ez a rendkívül tápláló és nagyon alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, a természet egyik legkülönlegesebb eledele. Csokoládépuding gyümölcsként is ismert, mivel belseje éréskor a csokoládé színére és állagára hasonlít. Egy érett fekete datolyaszilva (Black Sapote) belsejét könnyedén kikanalazhatod, és sok helyi lakos, ahol a gyümölcs terem, előszeretettel fogyasztja édes csemegeként.
A fekete datolyaszilva Közép-Amerikából származik, és már az azték idők óta termesztik Mexikó trópusi vidékein. Valójában a maják és az aztékok terjesztették el először a gyümölcs népszerűségét a régióban.
Ma már a fekete datolyaszilva fákat a világ számos más országában is ültetik, ám mivel ez a növény csak meghatározott trópusi klímában képes növekedni, továbbra is csak néhány helyen található meg.
Ezek közé tartozik Indonézia, a Fülöp-szigetek, Puerto Rico, Hawaii és Dél-Florida. Rendkívül kényes gyümölcs, amelyet csak meghatározott időszakokban lehet leszedni, megvásárolni és elfogyasztani. Az éretlen fekete datolyaszilva rendkívül keserű és kemény, íze szinte ehetetlen. A fekete datolyaszilva egy trópusi gyümölcs, zöld héjjal és fehér hússal, amely 5-15 centiméter átmérőjű lehet. Ahogy a gyümölcs érik, a héján sötét foltok jelennek meg, a belseje pedig sötétbarnává változik. Előfordulhat, hogy a fekete datolyaszilva mag nélküli, de néha öt vagy hat nagy, ehetetlen mag található a gyümölcs közepén.
A fekete datolyaszilva legszokatlanabb és legkülönlegesebb része a belsejének állaga. Megfelelően megérve a gyümölcspép krémes, pudingszerű textúrájúvá válik.
Ez a különleges állag ritkán jelenik meg a mérsékelt égövi növényeknél, így a fekete datolyaszilva, vagy csokoládé gyümölcs izgalmas kuriózumnak számít azok számára, akik nem trópusi területeken nőttek fel. A fekete datolyaszilva íze valódi vita tárgya a gyümölcs ínyencei között.
Szinte mindenki másképp értelmezi ennek a gyümölcsnek az ízvilágát. Annak ellenére, hogy a gyümölcsöt gyakran csokoládépuding gyümölcsnek nevezik, a legtöbben, akik előzetes elvárások nélkül kóstolják meg, inkább mézre vagy melaszra emlékeztető ízt fedeznek fel benne.
Van, aki mégis azt állítja, hogy a fekete datolyaszilva csokoládéra emlékeztet. Azonban ez lehet csupán a név vagy a szín miatt felmerülő tudatalatti asszociáció, mintsem az ízben megkülönböztethető csokoládéjegyek. A fekete datolyaszilva ízprofilja általában lágy méz, datolya, karamell és melasz jegyeket ötvöz. Összességében édes, de nem túlzottan. Fontos, hogy a gyümölcs teljesen megérjen, különben rendkívül keserű lehet.
A különleges íz mellett a fekete datolyaszilva egyik legnagyobb előnye, hogy kiváló tápanyag tartalommal rendelkezik, amit nem mondhatunk el sok édes ételről. Ez a gyümölcs magas C-vitamin-, A-vitamin-, kalcium-, rost-, vas-, foszfor- és káliumtartalommal büszkélkedhet, emellett kisebb nyomelemeket és vitaminokat is tartalmaz.
A fekete datolyaszilva nem igazi datolyaszilva, hanem csak közeli rokona. A datolyaszilva név bármilyen puha, ehető gyümölcsöt vagy a Sapodilla családba tartozó növényt jelöl, amely ehető gyümölcsöt hoz. A fekete datolyaszilva azonban az Ebenaceae családhoz tartozik, nem a Sapodilla-hoz. A fekete datolyaszilva hasonlít más datolyaszilvákra abban, hogy közös eredettel bír Mexikóban és Közép-Amerikában. A datolyaszilvának narancs-vörös héja van, ellentétben a fekete datolyaszilva hagyományosan zöld héjával.
A fekete datolyaszilva ízletes élményéhez elengedhetetlen, hogy tudd, mikor érdemes fogyasztani. Éretlen állapotában a fekete datolyaszilva szinte ehetetlen, mivel kőkemény állagú és keserű ízű. Amikor a gyümölcs szinte megromlott állapotot mutat, kívül barna foltokkal, belül pedig sötétbarna, könnyen kikanalazható állaggal rendelkezik, akkor már fogyasztható.
A barna belső rész sok első alkalommal kóstoló számára zavaró lehet, mivel a legtöbben a gyümölcs barna színét a romlás jeleként értelmezik. Azonban a romlott fekete datolyaszilvát nem lehet összetéveszteni az érett fekete datolyaszilvával, mivel az utóbbit egy erős, kellemetlen szag és nyálkás állag árulja el. A gyümölcs héját általában nem eszik meg. Amikor a gyümölcs készen áll a fogyasztásra, egyszerűen vágd fel, tegyél bele egy kanalat, és kanalazd ki a belső, puha, barna húsát. Ezen kívül a gyümölcsöt különféle receptek elkészítéséhez is felhasználhatod.
Bár ezt a trópusi gyümölcsöt önállóan is fogyaszthatod, számos ízletes receptet is készíthetsz belőle, például fekete datolyaszilva pudingot vagy gyümölcs smoothie-t. Az édes ízeknek köszönhetően a fekete datolyaszilvát általában desszertek alapjaként használják, de mousse, pite töltelék és fagylalt ízesítőjeként is megállja a helyét. A mousse és puding receptek általában meglehetősen egyszerűek. A fekete datolyaszilva pépet és a többi hozzávalót, például cukrot, vanília kivonatot vagy kókusztejet egyesítjük, majd elektromos mixerrel vagy turmixgéppel alaposan összekeverjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.