Mindenki lila almát akar ültetni, a kertészetek nem győzik a kéréseket, de van egy bökkenő

lila alma
Instagram/unnaturalist.ai
AI alma megtévesztés mesterséges intelligencia
Felrobbantotta a közösségi médiát a lila alma, amióta megjelentek róla a fotók a közösségi médiában. A gyümölcstermelők nem győzik a kéréseket, pedig a lila alma nem is az ő asztaluk.

A gyümölcsrajongók állítólag a kanadai Saskatchewanba özönlenek lila almát keresve, miután a közösségi médiában vírusszerűen terjedő fotókon meglátták őket. Csakhogy van egy probléma: a képek mesterségesen generáltak, a lila alma a mesterséges intelligencia munkája, a valóságban nem létezik. 

lila alma
A lila alma nem emberi kéz alkotása
Forrás: Instagram/unnaturalist.ai

Egy kertészmérnök világosította fel a lila alma megvadult rajongóit

„Csodálatosan néz ki. Annyira jó móka lenne. De sajnos nem valódi” — mondta Rachelle Hofmeister, a saskatchewani Reginában található Dutch Growers kertészmérnöke a CTV Newsnak adott interjújában. Az eredeti fotó, amelyet az Unnaturalist AI nevű felhasználó töltött fel az Instagramra, több lila almát ábrázol, amelyek egy vágódeszkán csillognak, az egyik kettévágva, hogy lila belseje láthatóvá váljon.

A fiók a Knott's Berry Farmot — egy kaliforniai vidámparkot — jelölte meg helyszínnek, ugyanakkor úgy írta le a lila almákat, hogy azok a kanadai Saskatchewan tartományból „származnak”, ahol a hűvös éghajlaton jól érzik magukat, és „fahéj és banán ízűek”. A bejegyzésben azt is állították, hogy a különlegesség „a bennszülött saskatchewani népek ünnepelt finomságának”, a lila almaszósznak az egyik értékes összetevője.

„Sok almát fejlesztettek ki Saskatchewanban, de egyik sem lila. Mindegyiküknek fehér a húsa és vörös a bőre"árulta el a kertészmérnök az interjúban.

A nyilvánvaló hamisítás ellenére a poszt gyorsan robbant az X-en és a Facebookon, az ámulatba ejtett felhasználók kíváncsiak voltak, milyen ízű a lila alma, és hol lehet beszerezni. Néhányan még magához a saskatchewani termelőhöz is elzarándokoltak, hogy a ragyogó színű gömbökről érdeklődjenek. Sőt, a reginai kertészet állítólag minden alkalommal kap megkereséseket, amikor az AI által generált növényképek elkezdenek vírusként terjedni.

A kertészmérnök azt is elmondta, hogy az említett vásárlók általában „egy kicsit hülyén érzik magukat, hogy azt hitték, valódi”.

Bár az online gyümölcsök digitális mérnöki megtervezése komolytalannak tűnhet, mégis jól mutatja, milyen gyorsan terjedhet valami, ha mesterséges intelligencia segíti.


 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.