Ha szeretsz kísérletezni a konyhában, akkor jó helyen jársz. A lasagne már régóta az egyik legkedveltebb olasz étel világszerte. Igazi klasszikus, amit otthon is könnyen elkészíthetsz, hiszen a frissen sült lasagne íze semmihez se fogható. Lehet, hogy neked is megvan már a jól bevált recepted, de ha szeretnél egy kis extra csavart hozzáadni, próbáld ki ezt a titkos hozzávalót!
Kóstoltál már valamit, ami olyan finom volt, hogy csak arra tudtál gondolni, vajon mitől ilyen jó? Talán egy kis csokoládé volt a chilis babban, vagy egy csepp ecet a levesben. Az ilyen apró trükkök egy pillanat alatt képesek új szintre emelni egy ételt. Sokszor elég csupán egy apró módosítás, hogy az étel még ízletesebbé váljon. A lasagne esetében is van egy ilyen hozzávaló, egy különleges de mégis elérhető fűszer, amitől még különlegesebbé válik. És ez nem más, mit egy leheletnyi szerecsendió.
A szerecsendió régóta kedvelt fűszere a világ konyháinak. Indiában a garam masala keverék egyik összetevője, és az arab ras el hanout fűszerkeveréknek is szerves részét képezi. Az indiaiak általában édességekhez használják, a rizsfelfújt és a pudingokhoz remekül passzol. Az európai konyha pedig főleg krumplis ételeket ízesít vele. Ételekhez a már őrölt szerecsendió helyett, ha tehetjük teljes diót szerezzünk, mert a szerecsendió frissen reszelve a legjobb. A frissen reszelt szerecsendió erőteljesebb ízű, így abból kevesebb is elég. A szerecsendió lereszeléséhez általában egy kis lyukú, speciális reszelőt szokás használni, ami gyakran hozzá is van csomagolva. De használd azt, ami épp kéznél van. Nem szükséges túlbonyolítani: ha van egész szerecsendiód, azt reszeld bele, ha pedig időhiányban vagy, kapd elő az őrölt változatot.
A szerecsendió akkor mutatja meg igazán az ízét, ha a besamel mártáshoz adjuk, nem pedig a húsos szószhoz.
Természetes édessége kihangsúlyozza a besamel mártás krémességét, és olyan gazdag ízt ad neki, amit a só önmagában nem tud. Már egy pici adag is melengető zamatot kölcsönöz a lasagne-nak, köszönhetően diós, fűszeres ízvilágának. Ha bizonytalan vagy, hogy neked hogy fog ízleni, kezdj egy kisebb adaggal, és ha ízlik, legközelebb növelheted a mennyiséget. Ha a recepted nem írja elő a szerecsendiót, akkor is nyugodtan próbáld ki.
A szerecsendió remekül passzol a bárány-, marha- és vadhúsokhoz, viszont talán kevésbé illik a csirkéhez. Ha zöldséges lasagne-t készítesz, akkor a tavaszi és nyári zöldségeknél, mint a spárga, hagyd ki, de az őszi-téli hozzávalóknál, mint a sütőtök vagy a kelkáposzta, bátran használd!
Egy hagyományos húsos lasagne-hoz általában 1/4 teáskanál őrölt szerecsendiót adj a besameles keverékhez. Ha friss szerecsendiót használsz, ennek a fele, kb. 1/8 teáskanál is elegendő. És mi történik, ha véletlenül túl sokat teszel bele? Sajnos, a szerecsendiót már nem lehet visszaszedni, ezért érdemes óvatosan bánni vele. Kezdj 1/8 teáskanállal, és kóstold meg, hogy biztosan tetszik-e az íze. Ha túl enyhe, adj hozzá még 1/8 teáskanálnyit.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.