Ettől a fűszertől lesz tökéletes a lasagne

lasagne
Shutterstock - Zu Kamilov
hozzávaló sütés főzés konyhai praktikák lasagne fűszerek
Íme egy apró trükk, amivel a kedvenc lasagne receptedet új szintre emelheted. Ez az összetevő már ott lapul a konyhádban és csak arra vár, hogy a következő lasagne készítésekor felhasználd.

Ha szeretsz kísérletezni a konyhában, akkor jó helyen jársz. A lasagne már régóta az egyik legkedveltebb olasz étel világszerte. Igazi klasszikus, amit otthon is könnyen elkészíthetsz, hiszen a frissen sült lasagne íze semmihez se fogható. Lehet, hogy neked is megvan már a jól bevált recepted, de ha szeretnél egy kis extra csavart hozzáadni, próbáld ki ezt a titkos hozzávalót! 

Nutmeg szerecsendió, lasagne
Egy kevés szerecsendió és a lasagne még ízletesebbé válik.
Forrás: Shutterstock/Annmell_sun

Íme a fűszer, amitől a lasagne még ízletesebbé válik

Kóstoltál már valamit, ami olyan finom volt, hogy csak arra tudtál gondolni, vajon mitől ilyen jó? Talán egy kis csokoládé volt a chilis babban, vagy egy csepp ecet a levesben. Az ilyen apró trükkök egy pillanat alatt képesek új szintre emelni egy ételt. Sokszor elég csupán egy apró módosítás, hogy az étel még ízletesebbé váljon. A  lasagne esetében is van egy ilyen hozzávaló, egy különleges de mégis elérhető fűszer, amitől még különlegesebbé válik. És ez nem más, mit egy leheletnyi szerecsendió

A szerecsendió frissen reszelve a legjobb

A szerecsendió régóta kedvelt fűszere a világ konyháinak. Indiában a garam masala keverék egyik összetevője, és az arab ras el hanout fűszerkeveréknek is szerves részét képezi. Az indiaiak általában édességekhez használják, a rizsfelfújt és a pudingokhoz remekül passzol. Az európai konyha pedig főleg krumplis ételeket ízesít vele. Ételekhez a már őrölt szerecsendió helyett, ha tehetjük teljes diót szerezzünk, mert a szerecsendió frissen reszelve a legjobb. A frissen reszelt szerecsendió erőteljesebb ízű, így abból kevesebb is elég.  A szerecsendió lereszeléséhez általában egy kis lyukú, speciális reszelőt szokás használni, ami gyakran hozzá is van csomagolva. De használd azt, ami épp kéznél van. Nem szükséges túlbonyolítani: ha van egész szerecsendiód, azt reszeld bele, ha pedig időhiányban vagy, kapd elő az őrölt változatot.  

Mikor adjunk szerecsendiót a lasagne-hoz, és mikor hagyjuk ki?

A szerecsendió akkor mutatja meg igazán az ízét, ha a besamel mártáshoz adjuk, nem pedig a húsos szószhoz.

Természetes édessége kihangsúlyozza a besamel mártás krémességét, és olyan gazdag ízt ad neki, amit a só önmagában nem tud. Már egy pici adag is melengető zamatot kölcsönöz a lasagne-nak, köszönhetően diós, fűszeres ízvilágának. Ha bizonytalan vagy, hogy neked hogy fog ízleni, kezdj egy kisebb adaggal, és ha ízlik, legközelebb növelheted a mennyiséget. Ha a recepted nem írja elő a szerecsendiót, akkor is nyugodtan próbáld ki. 

A szerecsendió remekül passzol a bárány-, marha- és vadhúsokhoz, viszont talán kevésbé illik a csirkéhez. Ha zöldséges lasagne-t készítesz, akkor a tavaszi és nyári zöldségeknél, mint a spárga, hagyd ki, de az őszi-téli hozzávalóknál, mint a sütőtök vagy a kelkáposzta, bátran használd!

Egy hagyományos húsos lasagne-hoz általában 1/4 teáskanál őrölt szerecsendiót adj a besameles keverékhez. Ha friss szerecsendiót használsz, ennek a fele, kb. 1/8 teáskanál is elegendő. És mi történik, ha véletlenül túl sokat teszel bele? Sajnos, a szerecsendiót már nem lehet visszaszedni, ezért érdemes óvatosan bánni vele. Kezdj 1/8 teáskanállal, és kóstold meg, hogy biztosan tetszik-e az íze. Ha túl enyhe, adj hozzá még 1/8 teáskanálnyit. 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.