Melengető őszi karfiolleves mindössze 3 hozzávalóból

recept egyszerű recept karfiolleves leves
Nincs is jobb ősszel, mint egy laktató és kellemesen meleg leves, ami ráadásul szupergyorsan elkészül. Ez a 3 hozzávalós karfiolleves hihetetlenül sima és bársonyos textúrájú és tele van ízekkel.

A karfiol sokféleképpen elkészíthető, diétás és egészséges, tápanyagokban és vitaminokban gazdag zöldség, amely alacsonyabb kalória- és szénhidrát tartalommal rendelkezik, mint például a burgonya. Rosttartalmának köszönhetően támogatja az emésztést, ráadásul antioxidáns-tartalma is magas, és a szív egészségét is támogatja, így a karfiolleves egy igen egészséges választás. Ez a leves recept pedig annyira könnyű, hogy kezdőként is bátran nekiállhatsz az elkészítésének.

karfiolleves, recept
A karfiolleves amilyen egyszerű és könnyen elkészíthető, annyira ízletes és tápláló őszi étel.
Forrás: Shutterstock/Tatiana Volgutova

A karfiolleves 3 egyszerű fő hozzávalója 

1 fej karfiol, ami krémes textúrát és enyhén diós ízt ad a levesnek 
1 közepes hagyma, ami a finom édes ízt adja hozzá  
2 csésze zöldségalaplé, hogy a leves alapja is ízletes legyen 

2 ek. olívaolaj

Só és bors ízlés szerint

Hogyan készül a karfiolleves? 

1. Készítsd elő a zöldségeket: vágd apróra a hagymát és tedd félre. A karfiol leveshez való előkészítéséhez először távolítsd el a leveleket, és vágd le a kemény szárat. Ezután szedd rózsáira a karfiolt. A rózsákat tovább apríthatod kisebb darabokra, majd reszeld le, vagy aprítógéppel aprítsd fel.
2. Egy fazékban hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat, majd pirítsd meg a hagymát 5 percig közepes magas hőfokon.  
3. Add hozzá a reszelt karfiolt és 2 csésze zöldségalaplevet, majd főzd 5-10 percig. Ízesítsd őrölt fekete borssal vagy tetszőleges fűszerekkel. Amikor a karfiol megpuhult, vedd le a tűzről, és hagyd néhány percig hűlni.  
4. Botmixerrel pürésítsd a fazékban, vagy öntsd át egy turmixgépbe, és turmixold simára.

5. Tálald a levest a tányérokba, és élvezd! Díszítheted pirított karfiolrózsákkal vagy egy kis olívaolajjal.  

Tippek: Adj hozzá egy marék reszelt parmezánt vagy cheddar sajtot, hogy sajtos karfiolleveset kapj. Szórd meg egy kis őrölt chilivel, hogy csípősebb legyen, vagy adj hozzá egy csipetnyi szerecsendiót a melegség és az ízmélység érdekében. Ha krémesebb textúrát szeretnél, turmixold a levest egy kis tejszínnel vagy kókusztejjel. 

Hogyan tálald a karfiolleveset?  

A 3 hozzávalós karfiolleves tálalása igazán egyszerű. Íme néhány tálalási javaslat:

  • Tálald a levest nem túl mély tányérokban, hogy megmutathasd krémes állagát
  • Locsold meg egy kis extra szűz olívaolajjal, és szórd meg frissen őrölt fekete borssal, hogy fokozd az ízeket és az illatokat
  • Ha egy kis extra, ropogós textúrát szeretnél, szórd meg apróra vágott, pörkölt mandulával vagy pirított kenyérkockákkal a levest
  • Néhány szál friss kakukkfű nem csa szebbé teszi a tálalást, de plusz ízt is ad a leveshez

Így lesz tökéletes a karfiolleves

  • A túl sok alaplé hozzáadása vizes levest eredményez. Ha a tökéletesen bársonyos textúrát és állagot szeretnéd elérni, akkor tartsd be a receptben megadott folyadékmennyiséget
  • Ne adj hozzá plusz sót, ha már van só az alaplében

Hogyan tárold és melegítsd fel a megmaradt karfiollevest? 

Hagyj időt a levesnek, hogy szobahőmérsékletűre hűljön, mielőtt a hűtőbe teszed. A forró leves megemelheti a hűtő hőmérsékletét, ami befolyásolhatja más ételek biztonságát. Amint a karfiolleves lehűlt, tedd át egy légmentesen záródó edénybe, majd mehet a hűtőbe. 3-4 napon belül fogyaszd el. A leves újramelegítéséhez óvatosan melegítsd fel alacsony hőmérsékleten a tűzhelyen. Gyakran kevergesd, hogy ne ragadjon le. Alternatív megoldásként használhatsz mikrót is, de rövid időintervallumokban melegítsd, és közben keverj, hogy egyenletesen melegedjen.

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.