Rakott krumpli – Titkos hozzávalótól lesz tökéletes a magyar klasszikus

recept hozzávaló trükk rakott krumpli
A rakott krumpli igazi magyar klasszikus, amely egyszerű alapanyagokból készül, mégis gazdag és laktató fogás. A 19. században lett nagyon népszerű hazánkban, msá európai országok hasonló fogását alakítottuk át magyarorsa.

A rakott krumpli hosszú idő óta kedvelt étel a magyar konyhában, amelyet egyszerűsége és nagyszerűsége tesz ellenállhatatlanná. Variálható, de alapvető összetevői mindig a burgonya, tojás, kolbász és a tejföl. 

rakott krumpli
A rakott krumpli a magyarok egyik kedvenc étele
Forrás: Shutterstock

A rakott krumpli eredetéről nincsenek pontos infomrációink, ami biztos, az az, hogy először hazánkban először Czifray István, a Magyar nemzeti szakácsköny 1840-es kiadásában említik. Legközelebbi rokona a francia tartiflette. A magyar konyhába más európia országok hasonló fogásain keresztül került be, parasztok és nemesek egyaránt készítették.  A magyar változat különlegessége a füstölt kolbász használata, ami markánsan megkülönbözteti más országok hasonló ételeitől.

A klasszikus rakott krumpliban nem volt tejszín, ám több szakács is esküszik erre a "titkos" összetevőre. Most egy ilyen receptet hoztunk nektek, próbáljátok ki!

A rakott krumpli receptje:

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 5 db tojás
  • 200 g füstölt kolbász
  • 400 ml tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 50 g vaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Főzd meg a burgonyát és a tojásokat héjában, majd hámozd meg és karikázd fel őket.
  2. Vajazd ki a tepsit, rétegezd bele a krumplit, a tojást és kolbászt.
  3. Öntsd rá a tejföl és tejszín keverékét, fűszerezd.
  4. Süssd 180°C-on kb. 40 percig, amíg aranybarna lesz.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.