Krumplipüré – Így készítsd el mikrohullámú sütőben

krumplipüré, burgonyapüré , mikrohullámú sütő, recept
Shutterstock/margouillat photo -
konyhai hack mikrohullmámú sütő krumpli krumplipüré recept
Ez a recept tökéletes választás a rohanós hétköznapokra: a mikrós krumplipüré nemcsak villámgyorsan elkészíthető, de igazán finom is.

A mikrós krumplipüré a tökéletes megoldás, ha gyorsan szeretnél egy egyszerű, mégis krémes és ízletes köretet készíteni. Néhány alapvető hozzávalóval és minimális előkészülettel elkészítheted a krumplipürét töredék idő alatt, mint a hagyományos verzió. Ez a recept önmagában is finom, de ha szeretnéd, ízlésed szerint adhatsz hozzá friss, vagy szárított fűszernövényeket, sült fokhagymát, vagy megszórhatod a tetejét reszelt sajttal. Ez a köret tökéletesen illik például a fasírthoz, marhasülthöz, vagy a sült csirkéhez.

krumplipüré, burgonyapüré , mikrohullámú sütő, recept
A krumplipüré mikrohullámú sütőben gyorsabban elkészül, mint a hagyományos módon.
Forrás: Shutterstock/Africa Studio

A mikrohullámú krumplipüré hozzávalói

- Krumpli: Hámozz meg és kockázz fel körülbelül 450 g közepes méretű krumplit. Válassz magas keményítőtartalmú fajtát, mint például a Yukon Gold, Russet vagy Idaho. A magas keményítőtartalom azt jelenti, hogy a krumpli sokkal jobban pépesedik, így krémesebb állagot kapsz.

- Magas zsírtartalmú tej: A zsíros tej használata elengedhetetlen a burgonyapüré krémes, gazdag textúrájához. Tejszínt is használhatsz a tej helyett a még krémesebb végeredményért. 

- Vaj: Sózatlan vajjal jobban szabályozhatod az ízeket 

- Só ízlés szerint: A durva szemcsés só igazán intenzív ízt ad az ételnek  

- Bors ízlés szerint: A frissen őrölt bors különösen jól feldobja az ízvilágot 

Így készül a mikrós krumplipüré

1. lépés: Krumpli előkészítése és főzése mikróban  
Hámozd meg és kockázd fel a krumplit, majd tedd egy nagy, mikrózható tálba, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Keverj hozzá 1/2 teáskanál sót. Fedd le szilikonfedővel vagy mikrózható tányérral, majd főzd magas hőfokon, amíg a krumpli megpuhul (kb. 25-30 perc), de ne főzd túl! Szűrd le, és tedd vissza a tálba, majd tedd félre. 

2. lépés: Vaj és tej melegítése  
Tedd a tejet és a vajat egy kisebb, mikrózható tálba. Melegítsd addig, amíg a tej langyos nem lesz és a vaj teljesen fel nem olvad, ez körülbelül 1-2 percig tart. Majd ezt is tedd félre.

3. lépés: Krumpli összetörése  
Óvatosan törd össze a krumplit, miközben fokozatosan hozzáadod a vajas-tejes keveréket. Csak annyit adj hozzá, amennyi szükséges, hogy elér a kívánt krémes állagot. Végül keverd hozzá a maradék sót és borsot. A pépesítést csak addig végezd, amíg sima és homogén nem lesz.

  • Ha fokhagymával ízesítenéd: süsd meg előre fokhagymát, majd tedd az egész fejet a krumplival együtt a mikróba. Így egy tökéletesen krémes állagot és mennyei fokhagyma ízt kapsz.  
  • Ha fűszernövényekkel dobnád fel: a friss vagy szárított fűszernövények hozzáadása új dimenziót ad a mikrós krumplipürének. Ha egy sósabb ízt szeretnél, zúzz össze szárított kakukkfüvet vagy rozmaringot, és keverd össze a krumplival, amikor a borsot is hozzáadod. Finomra aprított friss petrezselymet is adhatsz hozzá, miután elkészítetted a krumplipürét.

Így tárold a megmaradt mikrós krumplipürét

A megmaradt krumplipürét légmentesen záródó edényben tedd a hűtőbe. Az újramelegítéshez adj hozzá egy-két kis kocka vajat és egy kis tejet, majd tedd vissza a mikróba. Melegítsd magas hőfokon 1-2 percig, amíg átmelegszik. 

A mikrós krumplipürét akár le is fagyaszthatod. Tedd a pürét egy fagyasztásra alkalmas tárolóedénybe, és tárold a fagyasztóban legfeljebb két hónapig. 

Használat előtt olvaszd fel a hűtőben egy éjszakán át, majd melegítsd fel mikróban vagy tűzhelyen.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.