Ez a tökéletes pirított tökmag receptje – Így készítsd el!

tökmag, tökmagok, sült tökmag
Shutterstock/New Africa -
nassolnivaló tökmag recept
Ne dobd el a tökmagokat! A sült tökmag egyszerű és egészséges nassolnivaló, amelyet az egész család imádni fog. Íme, hogyan készítheted el a tökmagokat a megfelelő módon otthon!

A tökmagok általában a szemetesben végzik tökfaragás, vagy bármilyen sütőtökös ételek készítésekor. Hiszen a sült tökmag elkészítése a nyálkás tökhús láttán elég macerás munkának tűnik, így nem szívesen bajlódunk vele. Pedig ez egy csodálatos alapanyag, amit már csak az élelmiszerpazarlás végett sem érdemes kidobni. A ropogós, sütőben sült tökmagokat nagyon könnyű elkészíteni otthon, mutatjuk hogyan!

tökmag, tökmagok, sült tökmag
A sült tökmag nemcsak finom, de egészséges is.
Forrás: Shutterstock/Garna Zarina

Az otthon készült sült tökmag az egész család kedvence lesz 

A tökmagok diós íze annyira addiktív, hogy alig lehet abbahagyni a falatozását. Ráadásul a legjobb az egészben, hogy a tökmagok nemcsak isteni finomak, de jót tesznek az egészségünknek is. Magas a fehérje- és rosttartalmuk, valamint jó forrásai a cinknek és a vasnak. A tökmagolaj szintén jótékony hatású, amit használhatsz például salátákhoz, levesekhez, bár azt azért érdemesebb megvásárolnod a boltban. Tehát amikor legközelebb tököt sütsz otthon, vagy töklámpást készítesz, tartsd meg a kincset rejtő belsejét is!

Pirított tökmag recept

Hozzávalók

2 csésze friss tökmag (ami a tökből kikerül)
3 evőkanál  olvasztott vaj (vagy ugyanannyi a kedvenc főzőolajodból)
1 teáskanál só (vagy más fűszerek ízlés szerint)
1 teáskanál  Worcestershire szósz (opcionális)

Elkészítési javaslat

1.Melegítsd elő a sütőt

Melegítsd elő a sütőt 120 °C-ra. Bélelj ki egy nagy sütőlapot alufóliával, és vékonyan kend meg vajjal vagy olajjal. Ezzel könnyebbé válik a takarítás később, szóval hidd el, megéri! Tipp: A sütő előmelegítése segít, hogy a tökmagok egyenletesen süljenek és hogy az eredmény tökéletesen pirított, ropogós tökmag legyen.

2. Készítsd elő a magokat

Most következik a móka része! A tökből óvatosan szedd ki a magokat, és ügyelj arra, hogy a lehető legtöbb tököt eltávolítsd róluk. A tiszta magok lesznek a titkos hozzávalód a finom pirított tökmaghoz! A legtöbben jól ismerjük ezt a részt. Egy éles, erős kést használva vágj kört a tök tetején, és távolítsd el. Egy nagy kanál segítségével kapard ki a tök belsejét, hogy eltávolítsd a magokat és a pépet. Helyezd az egészet—pépet és magokat egyaránt—egy nagy tálba. 

3. Válaszd el a pépet a tökmagoktól

Valószínűleg azon tűnődsz, hogy muszáj-e megtisztítani a tökmagokat a pirítás előtt? A válasz: igen, de ne ijedj meg, mert ez könnyebb, mint gondolnád. A nagyobb darab pépet hagyd a tálban, miközben a magokat egy szűrőbe helyezed. Ne aggódj, ha még mindig elég ragacsosnak tűnnek, ez teljesen normális. 

4. Öblítés és szárítás

A rostos szálakat nehéz eltávolítani, de van egy trükkünk: öblítsd le a magokat a szűrőben hideg folyó víz alatt. A víz segít meglazítani a szálakat, így könnyebben eltávolíthatók.  De nem kell aggódni, ha néhány tökpép rajta marad. Ezután töröld meg őket egy konyharuhával. 

Egyesek arra esküsznek, hogy a magokat sós vízben főzik vagy áztatják, hogy sütés után extra ropogósak legyenek, de ez a plusz lépés nem jelent túl nagy különbséget a végeredményben.

Tipp: Fontos, hogy a magokat teljesen szárazra töröld. A felesleges víztől gőz keletkezhet a sütőben, ami megakadályozza, hogy a magok ropogósra süljenek. A következő lépésben használt fűszerek is jobban megtapadnak a száraz magokon.

5. Ízesítsd a tökmagokat

Itt az ideje, hogy ízesítsük! A különböző tök fűszerkeverékek ilyenkor jól jöhetnek, vagy csak egyszerűen szórd meg sóval és borssal. Bármilyen ízesítést is választasz, egy kis tálban keverd össze a fűszereket a vajjal vagy olajjal. Ezután csorgasd rá a keveréket a közepes méretű tálban lévő száraz magokra. Keverd alaposan össze, hogy minden egyes mag jól bevonódjon!

6. Süsd meg a tökmagokat, időnként megkeverve

Most már készen állunk a sütésre! Oszd el a magokat egyenletes rétegben a már előkészített sütőlemezre. Süsd 45 percig, és időnként keverd meg és forgasd át a magokat. A 120 °C-os sütés segít, hogy a tökmagok belül és kívül egyenletesen süljenek, így nem égnek meg, mielőtt átsülnek. 

De ahhoz, hogy a magok igazán ropogóssá váljanak az első 45 perces sütés után emeld meg a sütő hőmérsékletét 160 °C-ra. Ezután süsd tovább a magokat körülbelül 5 percig, vagy amíg enyhén meg nem barnulnak és szárazak nem lesznek. 

A magokat tálalhatod melegen, vagy hagyd őket kihűlni, és élvezd szobahőmérsékleten. Ha későbbi felhasználásra tárolod őket, állítsd a sütőlapot egy hűtőrácsra, amíg a magok teljesen ki nem hűlnek, majd helyezd át egy légmentesen záródó tárolóedénybe.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.