Néhány fűszert már régebb óta használunk a sütemények ízesítésére, mint például a bazsalikomot, vagy a kakukkfüvet. De mi lenne, ha most a visszafogottan elegáns tárkonyt próbálnád ki? Igen, jól olvastad. Bár a tárkony gyakran sós fogások, például piték, vagy levesek ízesítője, ez az élénk fűszer finom ánizsos ízt ad a süteményekhez, ami lágy vaníliás befejezéssel kényeztet. Így még azok is kedvelhetik, akik nem rajonganak túlzottan az ízért. A tárkony nem harsog, mint a rozmaring, kakukkfű vagy bazsalikom, inkább finoman, frissítően és rétegzetten ad ízt, anélkül, hogy elnyomná a többi alapanyagot.
A tárkony visszafogott ízvilága azt jelenti, hogy érdemes bőkezűen bánni vele, vagy finomabb összetevőkkel párosítani. Hagyományosan sós fogásokhoz, például csirkéhez vagy halhoz, illetve ragulevesekhez társítják ezt a fűszert, de édeskés ánizsos jegyei ragyognak olyan desszertekben is, mint az epres piskóta vagy a tárkonyos fagylalt. Íme, hogyan vásárold és használd!
A legtöbb élelmiszerboltban megtalálható a friss tárkony a többi csomagolt friss fűszer mellett, és májustól októberig a piacokon is beszerezhetjük. Ráadásul könnyen termeszthető cserépben vagy kisebb ágyásban is, a legtöbb kertészet árul tárkony palántákat.
A francia tárkony az, amit a boltokban leggyakrabban találunk, és ez adja a legklasszikusabb, kiegyensúlyozott ízt. A mexikói vagy spanyol tárkonynak erősebb ánizsos íze van, de szintén remek választás lehet. Az orosz tárkonyt azonban érdemes elkerülni, mivel kesernyésebb ízvilága kevésbé kellemes.
Szárított tárkonyt is használhatsz, ha muszáj, de tartsd szem előtt, hogy sokkal enyhébb az íze. Érdemesebb inkább sós ételek fűszerezésére tartogatni, mert a friss tárkony összetettebb ízjegyei ilyenkor sajnos elvesznek.
Az egyik legjobb kombináció az eper és a tárkony, például egy tárkonyos fagylaltban remek párost alkotnak. A tejszín finoman lágyítja a fűszerességet, az eper pedig frissítő savasságot ad a kanálnyi édességhez. Ha szkeptikus vagy, próbáld ki, hogy apríts fel egy evőkanál tárkonyt, dörzsöld össze két evőkanál cukorral, és ezzel a keverékkel párold meg az epret az eperrel és tejszínhabbal töltött piskótához. A tárkonytól egy harmonikus, új ízvilágot kap ez a klasszikus desszert.
A tárkony kiválóan illik málnához, almához és körtéhez de használhatod tejszínhab, vaníliakrém vagy akár karamell ízesítésére is.
Melegítsd fel a tejterméket forráspontig, majd add hozzá a tárkonyt. Fedd le, és hagyd állni két órán át, majd szűrd le. Ha karakteresebb tárkonyos fagylaltalapot szeretnél, blansírozd a friss tárkonyt forró vízben öt másodpercig, hogy megőrizze élénk zöld színét. Ezután add a tárkonyt a forró tejtermékhez, és egy botmixerrel keverd össze az alapot. Fedd le, hagyd két órán át állni, majd szűrd le egy finom szűrőn, hogy eltávolítsd a maradék tárkonydarabkákat.
Aprítsd fel a tárkonyt, majd dörzsöld össze néhány evőkanál cukorral, mielőtt hozzáadnád a tejszínt, és felvernéd a habot.
Aprítsd fel a tárkonyt, és add a tésztához vagy a töltelékhez. Kóstolj közben, hogy megtaláld a tökéletes egyensúlyt, mert a tárkony íze fajtától és érettségtől függően eltérő intenzitású lehet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.