Konyhai trükk: 3 hónapig friss marad a hagyma, ha így tárolod

megfázás, influenza, gyógyító ételek,  citrusfélék, fokhagyma, hagyma
Shutterstock/New Africa -
tippek a konyhában hagyma tárolás
Ha te is hűtőben vagy a pulton tárolod a hagymát, hó, ha tudod, hogy ennél rosszabbat nem is tehetnél vele. Ha azt szeretnéd, hogy a hagyma hosszabb ideig friss maradjon, és ne legyenek rajta rothadt részek, alkalmazd a következő konyhai trükköt.

A hagyma általában hosszú élettartamú zöldség, de biztosan te is tapasztaltad már, hogy egy hét után már rohadnak a külső héjai, egyre nagyobb felületet kell levágnod és kidobnod, pedig, ha tudod, hol és hogyan tárold, azzal nemcsak az élelmiszer-pazarlást csökkentheted, de pénzt is megtakaríthatsz, sőt, a következő konyhai trükkel a zöldségeid is sokkal frissebbek és ízletesebbek lesznek. 

konyhai trükk, hagyma, tárolás
Egy konyhai trükk segít, hogy a hagyma mindig friss és ropogós legyen
Forrás: Shutterstock


Egyszerű konyhai trükk: ne a hűtő alján tárold a hagymát

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az összes zöldséget a hűtő alján vagy a konyhapulton tartják, ám ettől a hagyma megrohadhat, kicsírázhat vagy akár meg is penészedhet. Karen Lamar, az Organic Cotton Mart tárolási szakértője elárulta, hogy a hagyma hosszabb ideig tartó frissességének legjobb módja, ha nedvességtől és napfénytől távol tartjuk.
„A zöldségeket nem szabad elrejteni, mert a zöldségeket nem lehet elrejteni. Az egész hagyma tárolására vonatkozó ökölszabály az, hogy hűvös, száraz és sötét helyen tartsuk. A hagyma megromlásának egyik fő oka, hogy kicsírázik” — árulja el a szakember.

A hagymát soha nem szabad a hűtőben tárolni, mivel a nedvességet szívhat magába, de nem szabad a konyhai munkalapra sem tenni, mivel a fény miatt kicsírázik, és rendkívül keserű lesz az íze.

A hagyma tárolására a legjobb hely egy fiók, szekrény vagy a konyha sötét sarka, távol az ablakoktól és a főzőberendezésektől. 

A hagymát nem érdemes burgonya, sárgarépa és zeller mellett tárolni, mivel ezek nedvességet bocsátanak ki, ami miatt a hagyma napokon belül megpuhulhat és megromolhat.

Ha megtaláltad a hagyma tökéletes tárolási helyét, akkor tartsd nyitott tárolóedényben.
„A hagymának lélegeznie kell, hogy friss maradjon. Tartsd őket hálós zsákokban vagy perforált tárolókban a folyamatos légáramlás érdekében”javasolja Karen, hozzátéve: „Ha ropogós és száraz, a hagyma könnyen eláll két-három hónapig szobahőmérsékleten egy hálós zacskóban. De ne feledd a szabályt: száraz, sötét, jól szellőző és elszigetelt helyet válassz”.
A hálós zsákok tárolhatjuk a hagymát drótkosárban, papírzacskóban vagy hálós zsákban is.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.