Beköszöntött a hűvös idő, ezért egyre inkább vágyunk forró és tápláló levesre. A húsleves szinte minden évben az élen szerepel, hiszen nosztalgikus emlékeket idéz a gyerekkorunkból. Ahány ház, annyi szokás, de ha legközelebb húslevest készítesz, érdemes kipróbálni, hogy egy plusz hozzávalót is belecsempészel.
Nem véletlen, hogy anyukád mindig egy tál forró húslevest tett eléd, amint lebetegedtél. A meleg, tartalmas leves tápláló és nyugtatja a torkot is. A csirkehúsleves nemcsak az ilyenkor szükséges folyadékpótlásról gondoskodik, ami elengedhetetlen a vírusok elleni küzdelemhez, hanem csökkenti a gyulladást is, amely a tüneteket okozza. A húsleves jó nátrium- és káliumforrás, tele van immunerősítő tápanyagokkal. A sárgarépa, a zeller és a hagyma A- és C-vitamint adnak hozzá, míg a főszereplő, a csirke, rengeteg fehérjét és cinket tartalmaz.
Szokták mondani, hogy az ördög a részletekben rejlik, így a húsleves készítése során is mindenkinek megvan a maga rituáléja. Kezdve a tökéletes hús kiválasztásától, a megfelelő mennyiségű só hozzáadásáról, a tetejére szórt friss petrezselyem felaprításáig. A titkos hozzávaló pedig nem más, mint a kurkuma, amit nem csak a leves színének tesz jót.
A kurkuma egyedülálló földes, borsos és enyhén pézsmás ízt kölcsönöz a levesnek. A cél persze nem az, hogy elnyomjuk az étel eredeti ízeit, hanem hogy aki megkóstolja, azon tűnődjön majd, hogy vajon mi lehet ez a csodálatos íz?
A kurkuma indiai sáfrányként is ismert, az élet fűszereként tartják számon. Több ezer éve használják az indiai gyógyászatban, köszönhetően a benne található kurkumin kiváló antioxidánsnak. Emellett gyulladáscsökkentő, immunerősítő, keringésjavító, méregtelenítő és vírusölő hatása is van. Epeproblémák esetén különösen érdemes beiktatni az étrendbe, mivel a kurkumin növeli az epe oldhatóságát, így csökkenti az epekő kialakulásának esélyét. Vízhajtóként és koleszterincsökkentőként is remek választás, de a fogyókúrázók leginkább azért használják, mert elősegíti a zsíranyagcserét. Ha pedig túlságosan zsíros ételeket fogyasztottál, a kurkuma serkenti az emésztést.
Ha felkeltette az érdeklődésedet az ötlet, hogy kurkumát adj a húsleveshez, itt van néhány hasznos tipp, hogy az első próbálkozásod biztosan sikeres legyen.
A virágosítás a fűszerek melegítése, amelynek során az esszenciális olajai felszabadulnak, és kibontakozik a teljes ízük. Míg egyes szakácsok a klasszikus csirkehúsleves zöldségeit, mint a sárgarépa, hagyma és zeller nyersen adják a forró leveshez, érdemes először enyhén megpirítani őket. Ez tökéletes lehetőséget teremt a kurkuma virágosítására. Miután a zöldségeket kicsit megpirítottad, keverd bele a kurkumát, hagyd egy percig főni, majd add hozzá a vizet.
Ha túl sok kurkumát teszel a levesbe, az íze gyorsan gazdag és földes helyett erőssé és keserűvé válhat.
1,5 liter leveshez nagyjából egy teáskanálnyi őrölt kurkumát vagy egy evőkanálnyi frissen reszelt kurkumagyökeret adj. Ha még óvatosabb akarsz lenni, kezdj a felével.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.