Maradékmentés: így készíts a megmaradt rizsből gyors és ízletes tejberizst

tejberizs, maradékmentés, főtt rizs maradék
Shutterstock/etorres -
desszert rizs maradékmentés tejberizs
Ez a tejberizs főtt rizzsel, tejjel, cukorral és tojással készül, és az ízét a vaj és vanília gazdagítja ebben a gyorsan elkészíthető desszertben. Tökéletes lehetőség a maradékmentésre, hiszen szinte bármilyen megmaradt rizst felhasználhatsz hozzá.

A maradékmentés sokunknak okoz fejtörést, ezért hoztunk most egy remek alternatívát, hogy mire használhatod fel a megmaradt rizst. Főzz belőle tejberizst! A tejberizs a gyerekek nagy kedvence, nem kell hozzá sok hozzávaló és krémes, finom édesség készíthető belőle, ráadásul így a főtt rizs maradékot sem kell kidobnod.

tejberizs, maradékmentés, főtt rizs maradék
Maradékmentés: főtt rizsből édes és krémes tejberizs készíthető
Forrás: Shutterstock/etorres

Maradékmentés: főtt rizsből krémes tejberizs

Hagyományosan a tejberizshez száraz rizst használunk, de a már előzetesen megfőzött rizs is tökéletes hozzá. Így ha az előző napi ebédről maradt egy kevés, akkor ne is törd a fejed tovább, hogy mire használd fel. Sőt, van még egy tippünk: a főtt rizs levét se öntsd ki, mert számtalan dologhoz felhasználhatod. Például készíthetsz belőle általános tisztítószert, hiszen a keményítőtartalma miatt remekül segít eltávolítani a különböző szennyeződéseket és foltokat, a benne található tápanyagok miatt pedig ideális természetes trágya lehet szobanövényeid számára. 

Ezek az egyszerű és minden konyhában megtalálható hozzávalók szükségesek a krémes tejberizs elkészítéséhez:

- 1 ½ csésze főtt rizs
- 2 csésze tej (elválasztva)
- ¼ teáskanál só
- ⅔ csésze aranymazsola (opcionális)
- 1 tojás (felverve)
- ⅓ csésze kristálycukor
- 1 evőkanál vaj
- ½ teáskanál vanília kivonat

Így készül a maradékmentő tejberizs

- Mérd ki és készítsd elő az összes hozzávalót

- Tedd a maradék főtt rizst egy közepes lábasba

- Add hozzá az 1 ½ csésze tejet és a sót, majd főzd, és keverd folyamatosan körülbelül 15-20 percig, amíg sűrű és krémes nem lesz

- Add hozzá a maradék ½ csésze tejet, az aranymazsolát, a felvert tojást és a cukrot. Folytasd a főzést még nagyjából 2-3 percig, folyamatosan keverve

- Vedd le a lábast a tűzről, majd keverd bele a vajat és a vanília kivonatot

- Ezután pedig nincs más hátra, mint hogy még langyosan tálald a kész tejberizs. A tejberizst önmagában is finom, de egy csipet fahéj extra ízt ad hozzá.

Hogyan tároljuk a tejberizst?

A tejberizst légmentesen záródó tárolóedényben három napig tárolhatod a hűtőben. Tálalás előtt alaposan melegítsd fel a tűzhelyen, és szükség esetén adj hozzá még tejet, hogy megőrizd a krémes állagot.

Ezek a receptek is érdekelhetek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.