5 konyhai tévhit, aminek sokan bedőlünk: ezekkel ideje leszámolni

konyhai tévhitek, főzés, konyha
Shutterstock - Roman Samborskyi
trükk konyhai tipp tévhit
Édesanyáink generációk tapasztalatát adták át nekünk, ám ezek közül nem egy tévesnek bizonyult. Összeszedtük a legnagyobb konyhai tévhiteket!

Egy háztartás konyháján sok generáció tudása, tapasztalata gyűlik össze, családi receptek, főzési praktikák elegye. Azonban sok olyan konyhai tévhit megragadt a kollektív emlékezetben, amiről mára bebizonyosodott, hogy nem varázslat, csak szemfényvesztés. Ezekből szedtünk egy csokorra valót.

konyhai tévhitek, főzés, konyha, kés, vágódeszka, vágás, zöldség
Konyhai tévhitek, amikkel ideje leszámolni
Forrás: Shutterstock

Konyhai tévhitek, amiket ideje elfelejteni 

  • A főzéssel elpárolgó alkohol konyhai tévhite

Gyerekkorunk óta hallgatjuk, hogy nem kell aggódni a vörösboros-pörkölt miatt, mivel alkoholtartalma a főzéssel elpárolog. Tény, hogy főzéssel veszít az étel az alkoholtartalmából, de ez függ a főzés időtartamától, hőmérsékletétől.

 Még 2,5 óra intenzív forralás után is visszamarad 5% alkoholtartalom, amit semmivel nem lehet kiszedni. Erre a konyhai tévhitre a régi szakácskönyvek csak ráerősítenek.

  • Főzővízbe öntött olaj megakadályozza a tészta összetapadását

Sokan tapasztalhattuk, hogy a főzővízbe tett olaj ellenére is összetapadt az a fránya tészta. Hogy lehet, hogy a konyhai trükk mégsem működött? Nem mi hibáztunk, hanem a főzési praktika a rossz. Kémia óráról ismerős lehet, hogy az olaj nem keveredik a vízzel, így legfeljebb szűréskor tapadhat némi olaj a tésztára, de ezzel pedig az isteni szósz tapadását akadályozzuk. Bőséges forró víz és rendszeres kevergetés a hatékony módszer a tészta összetapadása ellen.

  • A műanyag vágódeszka higiénikusabb, mint a fa

Egy régi konyhai tévhit szerint a műanyag vágódeszkán higiénikusabb húst vágni , mint a fán, mert arról könnyebben eltávolíthatók a szennyeződések. Kutatások ennek ellenkezőjét bizonyították, ahol egy kísérletben a műanyag felületen gyorsabban szaporodtak a baktériumok, mint a fából készültön.

 A fa csersavtartalma természetes baktériumölő, de például éttermek konyháján is engedélyezett a keményfa-vágódeszka. 

  • Bármikor fűszerezhetjük az ételt

Néha még tapasztalt szakácsok is beleesnek abba a hibába, hogy a főzés random pontjain használják a fűszereket. Ez hadüzenet az ízeknek, ugyanis, ha nem megfelelő időpontban alkalmazzuk a fűszert,  akkor megakadályozzuk azokat a kémiai reakciókat, amik a telt ízekhez kellenek. A jó konyhai trükk szerint a bors, paprika a főzés elején, zöldfűszerek pedig a végén kerüljenek az ételbe.

  • Tompa késsel kisebb eséllyel vágjuk meg magunkat

Sokan a balesetek elkerülése miatt nem élezik meg a kést. Ez a konyhai tévhit nemcsak badarság, de egyenesen veszélyes is. Tompa késsel ugyanis nagyobb erőt kell kifejteni, melynek következtében könnyebben megcsúszhat a kezünk, amivel nagyobb bajt okozunk, mint amit el akartunk kerülni. Éles kés használata valóban körültekintést igényel, de sokkal precízebben és biztonságosabban dolgozhatunk vele, mint a tompa darabokkal.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.