Piacon rendszeresen megkérdezik, letörjék-e a reteklevelet, ahogy boltban vásárolva is gyakran leszedjük, ha az árat súlyban adták meg. Ilyenkor nem vagyunk tudatában annak, hogy egy szuper élelmiszert hajítottunk a kukába, ami ráadásul finom is. Hoztunk 3 receptet a retek leveléből, amit neked is ki kell próbálnod!
Egészségünkre remek hatással lehet a retek levél, hisz magas rost tartalma segíti az emésztést, emellett magas A-, B-, C-, és E-vitamin tartalma is feltölti vitaminraktárainkat. Rost és C-vitamin mennyiségében még magát a gumót is leelőzi.
Miután rácsodálkoztunk, hogy a retek levele ehető, a következő lépés a megfelelő tárolás. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy friss legyen a reteklevél, hazaérve pedig azonnal vágjuk le, különben a gumó feléli nedvességtartalmát.
Alapos átöblítés után, dobozba téve a hűtőben napokig eláll, ami kapóra jön, hisz a retek levél felhasználása igen sokrétű.
Bármely ételt remekül feldob a pesto, mely hagyományosan bazsalikomból készül, de bármely más, karakteresebb ízű levéllel , így retek levéllel is ízletes lesz a végeredmény.
75 g pirított magvak (fenyő-, tök-, szezám-, napraforgómag)
20 g parmezán
1 kis gerezd fokhagyma
2 csokor retek levél
1 csokor bazsalikom
2 ek citromlé
2 ek olívaolaj
só-bors ízlés szerint
1. Egy serpenyőben pirítsuk le a magokat olaj nélkül
2. Konyhai aprítógép segítségével alaposan aprítsuk fel a magokat és a fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk
3. Öntsük bele a citromlevet és forgassuk a masszához.
4. Végül tegyük bele a bazsalikom és retek leveleket, csurgassuk rá az olajat, és aprítsuk addig, míg pestónk egyenletes nem lesz.
Számos növényhez hasonlóan a reteklevél is kiváló alapanyaga lehet salátáknak. Ehhez nem kell mást tenni, mint alapos átmosás után felcsíkozni és tetszőleges zöldségekkel párosítani. Olívabogyóval, uborkával, paradicsommal a legjobb, rukkolával is nagyszerűen párosítható.
Markáns íze miatt eleinte kisebb mennyiségben javasolt felhasználni.
Karakteres ízének köszönhetően a retek levele levesek fantasztikus alapanyaga lehet. Hoztunk is egy szuper retek levél leves receptet, amivel garantált sikert érsz el otthon.
250 g retek levél
2 ek vaj
2 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db közepes burgonya
4,5 dl víz
7 dl húsleves alaplé
1 ek dijoni mustár
120 ml tejszín
só-bors ízlés szerint
1. Közepes lángon olvasszuk meg a vajat és olajat, majd dinszteljük rajta a felkockázott vöröshagymát. Amikor a hagyma üveges lett, sózzuk-borsozzuk és tegyük rá a fokhagymát, egy ideig pirítsuk együtt.
2. Adjuk hozzá a felkockázott burgonyát, a vizet, meg az alaplevet és főzzük puhára a krumplit. Amikor a burgonya megfőtt hozzáadhatjuk a retek levelet, és főzzük addig míg össze nem esik.
3. Ha a retek levél összeesett, vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd adjuk hozzá a mustárt és a tejszínt, utána botmixerrel turmixoljuk pépesre.
4. A kész reteklevél levest krutonnal tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.