Ezért nem szabad állott kenyérből készíteni a töltött hús töltelékét

töltött hús töltelék
Getty Images - Diana Miller
töltelék töltött hús töltött csirke pulykasült
Generációk óta alkalmazott konyhai praktika, hogy a töltelék a húsokhoz állott kenyérből készül. Azonban lehet, hogy ideje lenne a töltött hús tölteléket máshogy készíteni.

A húsos, töltelékes receptek szinte kivétel nélkül állott kenyérrel írják elő azok elkészítését, az így készített étel azonban gyakran nem úgy sikerül, ahogy mi azt megálmodtuk. A finom, gazdag textúrájú töltött hús töltelékünk helyett nyálkás, vizenyős valamit kapunk. A hiba meglepő módon magában az állott kenyérben keresendő.

töltött hús töltelék
Nálatok is állott kenyérrel készül a töltött hús töltelék?
Forrás: Shutterstock

Miért épp állott kenyérből készül a töltött hús tölteléke?

Egy népszerű elképzelés szerint azért állott kenyérből kell készíteni a töltött hús töltelékét, mert az jobban felveszi a többi hozzávalóból származó folyadékot. Logikusnak tűnhet így elkészíteni a hús tölteléket, hisz a több napos kenyér valóban száraznak hat. Kezdő szakácsként sokan abba a hibába is beleesnek, hogy hús töltelékének készítésekor friss kenyeret használnak fel, az étel állaga viszont kásás lesz. De tulajdonképpen, miért nem jó állott kenyérrel készíteni a tölteléket?

Az állott kenyér valóban szárazabb?

Egy több napig pulton felejtett kenyér kemény állaga valójában nem a kiszáradás, hanem egy retrogradációnak nevezett folyamat miatt alakul ki. Ilyenkor kikristályosodnak a keményítő molekulák, ami miatt száraznak és keménynek tűnik a kenyér, hús töltelékek kiváló alapanyagának. Csakhogy a folyadék közben végig ott van a kenyérben, csak épp a kristályokba van zárva.

Ha ilyen kenyérrel készíted a töltött hús töltelékét, a többi hozzávalóból kiáramló folyadékokat valójában nem tudja felszívni a kenyér – olyan ez, mintha egy teli zacskót akarnál még több áruval megtömni. Ez az oka, hogy a kint hagyott, állott kenyérből készül hús tölteték íztelen, kásás textúrájúra sikerül. 

Az sem jó viszont, ha túl száraz a kenyér, mert akkor a gazdag töltelékhúshoz darabos, széteső állagú lesz.

Milyen kenyérből készítsen a töltött hús töltelékét?

Töltött hús tölteléke akkor kapja a legjobb állagot, ha a kenyeret sütőben szárítod ki. Ehhez ne kell mást tenned, mint falatnyi darabokra szeletelni a kenyeret, majd egy sütőpapírra fektetve 120-130° fokon 45 perc alatt kiszárítod. Ha az utolsó pár percre feljebb tekered a sütőt, a megpirult kenyér még gazdagabbá teheti húsos tölteléked ízélményét.

Próbáld ki: A reggelik elmaradhatatlan sztárja, a croissant igazán különlegesé lehet a töltelék húsokhoz, hisz ez a péksütemény remek kiegészítője a sós ételeknek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.