Tudatos étkezés a hűvös napokon: melegítsünk finom falatokkal

olajos magvak hideg kása édesburgonya tél
Nem véletlen, hogy a hideg időben más ételekre vágyunk, mint a forró nyári napokon. Ilyenkor több energiát igényel a szervezetünk, és csupa olyan finomságokat, amelyek nem csak a testünket, de a lelkünket is melegséggel töltik el. A tudatos étkezés télen is hozzájárul az egészséged megőrzéséhez.

Itt a hideg, és bizony nem mindegy, milyen ételekből szerezzük a megfelelő energiát. A tudatos étkezés segít, hogy azt kapja a szervezeted, amire szüksége van. 

A tudatos étkezés részei lehetnek az olajos magvak
A tudatos étkezés részei lehetnek az olajos magvak
Forrás: Shutterstock

A tudatos étkezés egyáltalán nem kerül sokba

Sokan azt gondolják, hogy az, aki odafigyel arra, mit eszik, vagyonokat költ a boltban vagy a piacon. Ez azonban nem feltétlenül van így, a tudatos étkezés nem csupán pénzkérdés: mutatjuk is, milyen finomságokat tudsz készíteni akár olcsóbban is. Ráadásul, ha tápláló és jó egészségi hatásokkal rendelkező ételeket fogyasztasz, sokkal kevesebbre van szükséged, mint ha üres kalóriákat vinnél be a szervezetedbe. 

Indítsuk a napot meleg reggelivel!

Reggelire a forró tea mellé együnk kását. Melegítő hatású a zab, hajdina, köles. Ezeket ízesítsük mézzel, fahéjjal, melyek szintén fűtő hatásúak, és erősítik az immunrendszerünket.

Rágcsáljunk magvakat

Az olajos magvak nagyon jól fűtik a szervezetet, ezért amikor nassolni támad kedvünk, együnk pár szem diót – akár mézzel pirítva – mogyorót, kesut vagy mandulát.

Elő az aszalványokkal!

Az aszalt gyümölcsökből magában is csemegézhetünk, de feldobhatjuk velük a reggeli kásánkat, desszertjeink, sőt, akár édesítésre is használhatjuk például a datolyát, ha vízbe áztatjuk és kicsit pépesítjük. Az aszalt szilvának is magas energiatartalma van, de legyünk óvatosak, mert hashajtóként is működnek. 

Fűszerezzünk bátran!

Ilyenkor télen jól esnek a forró levesek, akár hüvelyesekből készült krémlevesek, sűrűbb dáhlok (ayurvédikus egytálétel – a szerk.). Ezeket gazdagon fűszerezhetjük olyan fűtő hatású fűszerekkel, mint a gyömbér, csili, fokhagyma, curry, bors, de akár egy csipet fahéjjal is megbolondíthatjuk, amitől igazán különleges ételt kapunk. Ha gyomor- és májproblémákkal küzdünk, akkor viszont nem ajánlottak a túlzottan erős, csípős ízek.

Szezonális alapanyagok

A pénztárcánknak és a környezetünknek is jót teszünk, ha abból készítjük élteleinket, ami nem fagyasztott, most ért be. Együnk minél gyakrabban sütőtököt, répát, gyümölcsök közül pedig az almát, körtét és a naspolyát válasszuk. Ne feledkezzünk meg a birsalmáról se, amely rendkívül értékes gyümölcs, még ha savanykás íze miatt nem is annyira népszerű. Pedig hatékonyan csökkenti a megfázás és az influenza tüneteit, kiváló gyulladáscsökkentő és méregtelenítő, megszünteti a székrekedést, elősegíti a fogyást. Mivel erős antioxidáns, a sejtek öregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben is sikerrel veszi fel a harcot.

Édesburgonya

Az édesburgonya A-vitamin tartalma igen magas: egy közepes méretű főtt édesburgonyában a napi szükséglet csaknem négyszerese található, emellett tartalmaz C-vitamint, kalciumot és vasat is. Ízesítsük rozmaringgal, amelynek magas a B-vitamin tartalma.

Melegítő hatású húsok

A vörös húsok, mint a sertés,- marha,- bárány- és vadhúsok fogyasztásával felmelegíthetjük a szervezetünket. Emellett vannak olyan halfajták, amelyek szintén ideálisak a hideg napokon, ha melegségre vágyunk. Ilyen a hering, makréla, ponty vagy harcsa.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.