Nem mindegy, hogyan szeleteled a zöldséget: ahogy vágod, olyan lesz az íze

konyha szeletelés zöldség gyümölcs
Az, hogy valamit édesnek vagy keserűnek érzünk, nemcsak az étel ízétől, hanem az alakjától is függ. Eláruljuk, mire kell figyelned zöldségszeletelés közben.

Szeletelve, kockára vágva, lereszelve, felaprítva - a gyümölcsöket és zöldségeket gyakran a legkülönfélébb alakzatokba szeleteljük felhasználás előtt. Az almát, a padlizsánt és a cukkinit is valószínűleg rosszul aprítjuk fel. Úgy tűnik ugyanis, hogy a darabkák alakja döntő hatással van az zöldségek és gyümölcsök ízére.

zöldség, szeletelés, zöldségszeletelés
Zöldségszeletelés: nem mindegy, hogyan csináljuk
Forrás: Shutterstock

Az ételek íze többek között a kémiai folyamatoktól is függ: a fokhagyma felvágása például olyan enzimeket szabadít fel, amelyek lehetővé teszik jellegzetes ízének kialakulását - egészben tálalva azonban az illata alig érezhető. Minél finomabbra vágjuk, annál több íz szabadul fel.

Zöldségszeletelés: nem mindegy, hogyan csináljuk

Friss kutatások szerint a gyümölcsök és zöldségek ízét a szeletelés módja is befolyásolja. A kerek zöldségeket például gyakran lédúsabbnak, a négyzetekre és szeletekre pedig ízletesebbnek érzékeljük - magyarázza Brendan Walsh, az Amerikai Kulináris Intézet dékánja az IFLScience tudományos platformnak.

Ezt a jelenséget az Oxfordi Egyetem kutatói is megfigyelték. Tanulmányuk készítése során azt vették észre, hogy a kerek dolgokat gyakran az édes dolgokhoz, a szögleteseket pedig a keserű dolgokhoz társítják az emberek. Az agy tehát a formákat összeköti az ízekkel. Az ízélményben az ételek zamatával kapcsolatos egyéni elvárások is szerepet játszhatnak - ahogyan a szín is.

Ugyanaz a gyümölcs- vagy zöldségdarab különböző formákra vágva más-más ízt mutat. És ez csak azért van így, mert a kerek, szögletes vagy lapos formákat egy bizonyos ízhez társítjuk. A mindennapi főzés során érdemes tehát kísérletezni a különböző formákkal, színekkel és textúrákkal. Amit eddig nem szerettünk, az lehet, hogy a kedvencünkké válik.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.