főzési praktikák rizs barna rizs egészséges életmód
Akár az egészségesebb étkezésre törekszel, akár változatossá tennéd a köret repertoárodat, a tökéletes barna rizs elkészítésének elsajátítása alapvető készség. Ismerd meg, hogy hogyan készíthetsz gyorsan és egyszerűen tökéletes barna rizst!

A fehér rizstől eltérően, amelyből eltávolították a korpát és a csírát, a barna rizs a teljes, feldolgozatlan szem. Emiatt a barna rizs főzési ideje hosszabb ideig tart, amíg megpuhul, és több folyadékra is szükség van az elkészítéséhez, de ne aggódj, egyáltalán nem bonyolult és te is könnyedén elkészítheted otthon a tökéletes barna rizst.

barna rizs főzése
A barna rizs főzése könnyebb, mint azt elsőre gondolnád.
Forrás: Shutterstock/Nishihama

A fehér és a barna rizs közötti egészségügyi különbségek

A barna rizs és a fehér rizs nagyon hasonlóak, mivel ugyanabból a gabonából származnak. A tápanyagtartalmuk közötti különbség a gabona feldolgozási módjából adódik. A korpa és a csíra a gabona leginkább tápláló részei és a barna rizs tartalmazza a korpát és a csírát, valamint az endospermiumot is, ezért tekintjük teljes kiőrlésűnek. 

A barna rizsben lévő korpa és csíra rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít. 

A barna rizs glikémiás indexe alacsonyabb, mint a fehér rizs, az extra rost hasznos lehet bárki számára, aki cukorbeteg (segíthet a vércukorszint stabilizálásában) vagy fogyni próbál (100 g főtt barna rizs kalória tartalma körülbelül 21,7 g) Bár a barna rizs szénhidrát tartalma magasabb, mint a fehér rizsé, a benne található rostok lassítják a felszívódást, így hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet.

Hogyan készítsük el a barna rizst?

A barna rizs főzése nem nehéz, de van néhány fontos lépés, amit érdemes szem előtt tartani. Ezzel a módszerrel egy enyhén fűszerezett, laza barna rizst kaphatsz, amely szinte bármelyik ételhez tökéletes kísérő.

Nyugodtan módosíthatod a só mennyiségét a saját ízlésednek megfelelően. Ha pedig ragacsosabb rizst szeretnél, akkor a sóval együtt tedd a vízbe, és így forrald fel, ahelyett, hogy megvárnád, hogy a víz felforrjon, és csak utána tennéd bele a rizst. Ez a hideg víz módszer ragacsosabb rizst eredményez, amely nem lesz olyan laza.

Hozzávalók

1 csésze hosszú szemű barna rizs

1/2 teáskanál só

Ez a recept kifejezetten hosszú szemű barna rizshez van kialakítva. Mivel a barna rizs teljes értékű gabona, hosszabb ideig kell főzni, és több folyadékra van szüksége, mint a fehér rizsnek.

A barna rizs elkészítése

  1. Kezdd azzal, hogy alaposan átöblíted a rizst, hogy eltávolítsd a szemek külsejéről a port. Az öblítés legegyszerűbb módja, ha a rizst egy finomszűrőbe teszed, hideg víz alatt átöblíted, miközben kevergeted a kezeddel. Addig öblítsd, amíg a víz tiszta nem lesz.
  2. Egy kis lábasban keverj össze 1 3/4 csésze vizet és 1/2 teáskanál sót, majd forrald fel magas hőfokon. Tedd bele az átöblített barna rizst, várj, amíg újra forrni kezd, majd csökkentsd a hőt alacsonyra, és fedd le az edényt. Hagyd a rizst főzni 35 percig, anélkül, hogy megkavarnád, vagy amíg a rizs megpuhul, de még nem lesz pépes.
  3. Vedd le a rizst a tűzről, emeld le a fedőt, és takard le a lábast tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel. Tedd vissza a fedőt a papírtörlőre, hogy lezárd, és hagyd pihenni  10 percig. A konyharuha felszívja a felesleges nedvességet, és így a rizs puhább lesz. 10 perc elteltével vedd le a fedőt és a törlőt, lazítsd fel a rizst villával, és már tálalhatod is.

A főtt barna rizs tárolása

A főtt barna rizs frissen a legjobb de ha szeretnéd, tárold légmentesen záródó edényben a hűtőben legfeljebb 5 napig. A hűtőben megszárad, ezért ha újra szeretnéd hidratálni, locsold meg egy kis vízzel, takard le papírtörlővel, és melegítsd fel mikróban.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.