A fehér rizstől eltérően, amelyből eltávolították a korpát és a csírát, a barna rizs a teljes, feldolgozatlan szem. Emiatt a barna rizs főzési ideje hosszabb ideig tart, amíg megpuhul, és több folyadékra is szükség van az elkészítéséhez, de ne aggódj, egyáltalán nem bonyolult és te is könnyedén elkészítheted otthon a tökéletes barna rizst.
A barna rizs és a fehér rizs nagyon hasonlóak, mivel ugyanabból a gabonából származnak. A tápanyagtartalmuk közötti különbség a gabona feldolgozási módjából adódik. A korpa és a csíra a gabona leginkább tápláló részei és a barna rizs tartalmazza a korpát és a csírát, valamint az endospermiumot is, ezért tekintjük teljes kiőrlésűnek.
A barna rizsben lévő korpa és csíra rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít.
A barna rizs glikémiás indexe alacsonyabb, mint a fehér rizs, az extra rost hasznos lehet bárki számára, aki cukorbeteg (segíthet a vércukorszint stabilizálásában) vagy fogyni próbál (100 g főtt barna rizs kalória tartalma körülbelül 21,7 g) Bár a barna rizs szénhidrát tartalma magasabb, mint a fehér rizsé, a benne található rostok lassítják a felszívódást, így hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet.
A barna rizs főzése nem nehéz, de van néhány fontos lépés, amit érdemes szem előtt tartani. Ezzel a módszerrel egy enyhén fűszerezett, laza barna rizst kaphatsz, amely szinte bármelyik ételhez tökéletes kísérő.
Nyugodtan módosíthatod a só mennyiségét a saját ízlésednek megfelelően. Ha pedig ragacsosabb rizst szeretnél, akkor a sóval együtt tedd a vízbe, és így forrald fel, ahelyett, hogy megvárnád, hogy a víz felforrjon, és csak utána tennéd bele a rizst. Ez a hideg víz módszer ragacsosabb rizst eredményez, amely nem lesz olyan laza.
1 csésze hosszú szemű barna rizs
1/2 teáskanál só
Ez a recept kifejezetten hosszú szemű barna rizshez van kialakítva. Mivel a barna rizs teljes értékű gabona, hosszabb ideig kell főzni, és több folyadékra van szüksége, mint a fehér rizsnek.
A főtt barna rizs frissen a legjobb de ha szeretnéd, tárold légmentesen záródó edényben a hűtőben legfeljebb 5 napig. A hűtőben megszárad, ezért ha újra szeretnéd hidratálni, locsold meg egy kis vízzel, takard le papírtörlővel, és melegítsd fel mikróban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.