A babérleveleket világszerte használják fűszerként, egyedi íze különösen finommá varázsol számos ételt. A babérlevélnek ott a helye többféle magyar ételben is, például a csülkös bableves és a krumplifőzelék ízesítéséhez is használjuk, de a töltött káposztához és a lencsefőzelékhez is dukál néhány friss vagy szárított levél, hogy a fogás igazán zamatos legyen. Íme néhány hasznos információ, amellyel bővítheted a babérlevéllel kapcsolatos ismereteidet.
Kétféle babérlevél létezik, a török és a kaliforniai. A török babérlevél, más néven igazi babér vagy édes babér a babérfáról származik, amely a Földközi-tenger térségében őshonos. A babérlevelek ovális alakúak és enyhe ízük emlékeztet az oregánóra, kakukkfűre és szegfűszegre. A kaliforniai babérlevél egy teljesen másik fafajról, a kaliforniai babérfáról (Umbellularia californica) származik. Ezek a levelek hosszú, karcsú alakúak, és intenzívebb, mentolos ízűek.
Légy óvatos az olyan fákkal, amelyek hasonló levelekkel és nevekkel rendelkeznek, de nincsenek kapcsolatban a babérfával. Egyesek mérgezőek, például a cseresznyebabér és a hegyi babér.
Igen, a babérfa (Laurus nobilis) levelei ehetőek. Ugyanakkor nem feltétlenül kellemes rágcsálni őket, mivel a levelek elég élesek és hegyesek, különösen, ha azok nem frissek, hanem már szárazak. Használj babérleveleket az ételek ízesítésére, majd tálalás előtt távolítsd el őket.
Ha el akarod kerülni a teljes levelek kiszedését az elkészült fogásból, használj szárított és őrölt babérlevelet, vagy helyezd a babérleveleket egy nagyobb teatojásba, amivel könnyen eltávolíthatod őket.
A legtöbb friss babérlevél amelyet vásárolhatsz, kaliforniai babérlevél, míg a legtöbb szárított babérlevél a török változat. Az Escoffier Culinary Arts Iskola szerint: „A babérlevelekben található ízanyagok többsége nem illékony, ami azt jelenti, hogy nem párolognak el, amikor a levelek megszáradnak — a szárított levelek éppen annyi ízt biztosítanak, mint a friss változatok.”
Bár a leveleket szárítják, hogy hosszabb ideig eltarthatóak legyenek, ez nem jelenti azt, hogy évtizedekig a kamrában maradhatnak. Törj félbe egy szárított babérlevelet, szagold meg, és ha nem szabadul fel belőle a babérlevél jellegzetes illata, ideje kidobni és újat vásárolni.
A babérlevelek finom gyógynövényes és virágos aromát adnak az ételeknek, hasonlóan a kakukkfű és az oregánó kombinációjához. Az íz kezdetben meglehetősen erős lehet, mentolos jegyekkel, különösen, ha friss leveleket használsz, de a főzés során enyhül, mélyebb ízvilágot adva az ételnek.
A babérleveleknek időre van szükségük ahhoz, hogy kiadják az ízüket, ezért legjobban a lassan főzött ételekhez, például levesekhez, pörköltekhez, párolt húsokhoz, rizshez és sült csirkéhez illenek. A levelek gyakran megtalálhatók egy bouquet garniban is, ami egy fűszernövényekből (gyakran petrezselyemből és kakukkfűből) álló köteget jelent, amelyet összekötnek, majd hozzáadnak egy rotyogó alapléhez, vagy mártáshoz. Ha friss leveleket használsz egy olyan recepthez, amely szárított babérlevelet igényel, használd a mennyiség felét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.