Kiderült, ennyi a csokoládé halálos adagja

Klímaváltozás, csokoládé
Shutterstock - Dmitr1ch
csokoládé egészség édesség
Az ünnepi időszakban a csokoládérajongók hajlamosak túlzásba esni, pedig – mint mindenben – fontos a mértékletesség.

Egy felmérés szerint 2023-ban az amerikaiak összesen közel 7 milliárd dollárt (körülbelül 2 756 milliárd forint) költöttek édességekre az ünnepek során, és az eladások várhatóan idén kissé tovább növekednek. A csokoládé túlzott fogyasztása azonban számos betegség kockázatát növeli. Súlygyarapodáshoz, fogszuvasodáshoz vezethet, de a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és a magas koleszterinszint kialakulásában is szerepet játszik. Mint most kiderült, fogyasztása nagy mennyiség esetén halálos is lehet.

Dark,Chocolate.,Broken,Chocolate,Bar,On,Kitchen,Table
A kutatások kimutatták, hogy a csokoládé az egyik leggyakrabban említett élelmiszer, amit összefüggésbe hoztak a migrén kialakulásával
Forrás: Shutterstock

A csokoládé kakaóbabból készül, amely a teobromin nevű stimulánst tartalmazza, amely nagy mennyiségben mérgező lehet.

A teobromin a metilxantin nevezetű alkaloidok közé tartozik. Olyan közismert "testvérei" vannak, mint a kávébabban fellelhető koffein, vagy a teacserje levelében található teofillin. A teobromint 1878-ban Hermann Emil Fischer izolálta elsőként a kakaóbabból, nem sokkal később a xantinból is, innen származik másik neve, a xanteóz is. Azt már régóta tudjuk, hogy a kutyákra nézve az étcsokoládéban és a kakaóban található számos kémiai vegyület közül a teobromin a legveszélyesebb. A teobromin fogyasztása az ember esetén pozitív hatásokkal jár, például csökkenti a vérnyomást, fokozza a fókuszt és a koncentráció képességet, valamint emeli a hangulatot, de a kedvező hatás csak akkor mutatkozik meg, ha mértékkel fogyasztjuk. Nagy mennyiségben esetünkben is kockázatot jelent.

A teobromin befolyásolja az idegrendszert, a légzőrendszert és a szív- és érrendszert (például értágulást okoz), valamint túlzott vizeletürítést eredményez

– írta Dr. Naveed Saleh a Psychology Today blogjában. Hozzátette, nagyon magas dózisban a teobromin felgyorsult szívverést, izzadást, remegést, étvágytalanságot, súlyos fejfájást és vérnyomásesést okozhat.

A Popular Science szerint az emberek esetében a toxikus dózis 1000 milligramm teobromin testsúlykilogrammonként. Ez tehát azt jelenti, hogy egy 68 kilogrammos embernek körülbelül 68 000 mg teobromint kellene elfogyasztania ahhoz, hogy mérgezést szenvedjen.

A teobromin mennyisége a csokoládé típusától függ. Fehér csokoládéban alig található, míg tejcsokoládéban 2,4 mg/gramm, étcsokoládéban 5,5 mg/gramm, sütőcsokoládéban pedig 16 mg/gramm található belőle. A számítások szerint egy 75 kilogrammos embernek elméletileg 711 normál méretű Hershey tejcsokoládé szeletet vagy 332 normál méretű Hershey étcsokoládé szeletet kellene elfogyasztania ahhoz, hogy halálos adagot juttasson be a szervezetébe. 

A kutyák esetében a csokoládé súlyosan mérgező, a  halálos dózis 100-500 mg teobromin testsúlykilogrammonként. Az állatoknál a tünetek – például hányás (különösen véres hányás), fokozott szomjúság, lihegés vagy nyugtalanság, túlzott vizeletürítés és szapora szívverés – a csokoládé elfogyasztása után 2-12 órával jelentkezhetnek - írja a nypost.com.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.