Ha ezt látod a tojáson, akkor ne fogyaszd el: súlyos fertőzést kockáztatsz

Shutterstock - Di_Ilikaeva
élelmiszerbiztonság alapanyag tojás étel
Biztonságos-e olyan tojást enni, amelyen egy kis repedés van? Kidobjuk, vagy megegyük? Íme, mit tegyünk, ha a tojás megrepedt.

Sokszor csak hazaérve vesszük észre, hogy a tojásos dobozban repedt tojás van. Éppen ezért fontos, hogy minden egyes tojást alaposan ellenőrizzünk a boltban, mielőtt a kosarunkba tesszük, mert a repedés gyakran a tojás alján található. Azonban még ha gyorsan át is nézzük a dobozt, előfordulhat, hogy otthon veszünk csak észre a tojás alján megbúvó apró repedést. De vajon ezek az alig sérült tojások biztonságosan fogyaszthatók? És vajon számít, mikor keletkezett a repedés?

Ehető-e a repedt tojás? Íme, amit a szakértők mondanak
A tojás alul is sérült lehet, ezért érdemes még a boltban alaposan átnézni őket.
Forrás: Shutterstock/Alexander Kalina

Mi legyen a sorsa a repedt tojásnak?

Amikor eldöntöd, hogy használj-e repedt tojást a főzéshez, először vedd figyelembe, mikor keletkezett a repedés rajta. Ha szerencsétlenül jártál a boltban, és hazavittél egy vagy két repedt tojást, inkább dobd ki őket vagy ha van rá lehetőséged, komposztáld. 

A baktériumok idővel bejuthatnak a tojásokba a héjon keletkezett repedéseken keresztül.

Mivel nem tudhatjuk, mennyi ideje sérült meg a tojás természetes védőrétege, nem lehet biztosan tudni, hogy mennyi ideje fejlődhettek a baktériumok, amelyek esetleg megfertőzhetik a tojást. Bár bármely repedt tojástól érdemes óvakodni, a nagy repedések jelentik a legnagyobb kockázatot. A Tufts University által végzett kutatás kimutatta, hogy azok a tojásokon, amelyeken nagy repedés található, nagyobb eséllyel fertőzött szalmonellával, mint azok, amiken hajszálrepedésesek találhatóak. 

Ha a tojás már egy ideje repedt, vagy ha az eladás előtt hosszabb ideig állt, jobb elkerülni a fogyasztását, különösen nyersen.

Másrészről, ha a tojások otthon repedtek meg, tehát pontosan tudod, hogy mikor keletezett rajta a repedés, akkor még mindig menthetők. Ebben az esetben a frissen repedt tojásokat nyisd fel, és tedd át őket egy tiszta, légmentesen záródó tárolóedénybe, ahol két napig hűtőben tárolhatók, de érdemes minél hamarabb felhasználni őket.

A főzés megöli a tojásokban lévő baktériumokat ?

Ha még mindig aggódsz a repedt tojás használata miatt, van egy tény, ami megnyugtató lehet: a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint a baktériumokat, mint például a szalmonellát, elpusztíthatod, ha a tojásokat kb. 70°C belső hőmérsékletre főzöd, mielőtt elfogyasztanád őket. 

Tehát a repedt tojásokat csak jól átfőzve használd fel, mivel a magas hőmérséklet elpusztítja a potenciális baktériumokat. 

Ha a tojásnak kellemetlen szaga van, az azt jelenti, hogy már megromlott, és nem biztonságos fogyasztani. A büdös tojás jobb, ha semmilyen ételbe nem kerül bele. Továbbá felhasználás előtt mindig ellenőrizd a tojás frissességét, mivel a repedés gyorsabban megnöveli a romlás esélyét.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Légiesen puha japán sajttorta - Ezt a sütit ki kell próbálnod!A cukrászfőnök elárulja, hol és hogyan kell valójában tárolni a tojásokatEz az 5 legjobb tojáshelyettesítő, amit sütéshez használhatunk

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.