Ha ezt látod a tojáson, akkor ne fogyaszd el: súlyos fertőzést kockáztatsz
![](https://cdn.life.hu/2025/02/ffJN45S2F90kHCf-QJxzypMb9BKgimlnC7bhkZBP7Bo/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzNiMDNiMGYzNzEzYjRkNWI5NWE1N2I4ZDgxY2E1Mjhk.jpg)
Sokszor csak hazaérve vesszük észre, hogy a tojásos dobozban repedt tojás van. Éppen ezért fontos, hogy minden egyes tojást alaposan ellenőrizzünk a boltban, mielőtt a kosarunkba tesszük, mert a repedés gyakran a tojás alján található. Azonban még ha gyorsan át is nézzük a dobozt, előfordulhat, hogy otthon veszünk csak észre a tojás alján megbúvó apró repedést. De vajon ezek az alig sérült tojások biztonságosan fogyaszthatók? És vajon számít, mikor keletkezett a repedés?
Amikor eldöntöd, hogy használj-e repedt tojást a főzéshez, először vedd figyelembe, mikor keletkezett a repedés rajta. Ha szerencsétlenül jártál a boltban, és hazavittél egy vagy két repedt tojást, inkább dobd ki őket vagy ha van rá lehetőséged, komposztáld.
A baktériumok idővel bejuthatnak a tojásokba a héjon keletkezett repedéseken keresztül.
Mivel nem tudhatjuk, mennyi ideje sérült meg a tojás természetes védőrétege, nem lehet biztosan tudni, hogy mennyi ideje fejlődhettek a baktériumok, amelyek esetleg megfertőzhetik a tojást. Bár bármely repedt tojástól érdemes óvakodni, a nagy repedések jelentik a legnagyobb kockázatot. A Tufts University által végzett kutatás kimutatta, hogy azok a tojásokon, amelyeken nagy repedés található, nagyobb eséllyel fertőzött szalmonellával, mint azok, amiken hajszálrepedésesek találhatóak.
Ha a tojás már egy ideje repedt, vagy ha az eladás előtt hosszabb ideig állt, jobb elkerülni a fogyasztását, különösen nyersen.
Másrészről, ha a tojások otthon repedtek meg, tehát pontosan tudod, hogy mikor keletezett rajta a repedés, akkor még mindig menthetők. Ebben az esetben a frissen repedt tojásokat nyisd fel, és tedd át őket egy tiszta, légmentesen záródó tárolóedénybe, ahol két napig hűtőben tárolhatók, de érdemes minél hamarabb felhasználni őket.
Ha még mindig aggódsz a repedt tojás használata miatt, van egy tény, ami megnyugtató lehet: a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint a baktériumokat, mint például a szalmonellát, elpusztíthatod, ha a tojásokat kb. 70°C belső hőmérsékletre főzöd, mielőtt elfogyasztanád őket.
Tehát a repedt tojásokat csak jól átfőzve használd fel, mivel a magas hőmérséklet elpusztítja a potenciális baktériumokat.
Ha a tojásnak kellemetlen szaga van, az azt jelenti, hogy már megromlott, és nem biztonságos fogyasztani. A büdös tojás jobb, ha semmilyen ételbe nem kerül bele. Továbbá felhasználás előtt mindig ellenőrizd a tojás frissességét, mivel a repedés gyorsabban megnöveli a romlás esélyét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.