A krumpli az egyik legsokoldalúbb alapanyag, de vajon biztosan tudod, mikor jelent veszélyt ez az ártalmatlannak tűnő zöldség? Pablo Ojeda táplálkozási szakértő szerint van egy figyelmeztető jel, amit semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni.
Sokan tapasztaltuk már, hogy a krumpli héján kis hajtások, „csírák” jelennek meg, és ezek egyszerű eltávolítása után boldogan folytatjuk a főzést. De Ojeda szerint nem minden hajtás ártalmatlan. „Amikor a krumpli már virágzik, azonnal dobd ki” – figyelmeztetett a szakértő.
A probléma gyökere a burgonya azon képessége, hogy toxikus anyagokat termel, ha bizonyos feltételek fennállnak. A hajtások és különösen a virágok magas koncentrációban tartalmazhatnak szolanint, egy mérgező vegyületet, amely nagy mennyiségben súlyos egészségügyi problémákat okozhat.
A szolanin a burgonyanövény természetes védekező mechanizmusa a kártevők ellen. Bár a burgonya maga is tartalmaz nyomokban szolanint, a koncentráció növekszik, ha a gumó napfénynek van kitéve, vagy elkezd hajtani.
A szolanin-mérgezés tünetei közé tartozik:
Ojeda szerint az sem elég, ha a hajtásokat vagy virágokat eltávolítod. „Amikor a virágok megjelennek, az egész krumpli szennyezetté válik. Soha ne fogyaszd el.”
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.