Naan, pita, roti és tortilla: gyorskenyér a sietős estékre

pita, gyorskenyér
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Oksana Mizina/Shutterstock. No use without permission. - Oksana Mizina
kenyér konyha vacsora
Kevés liszt és néhány egyszerű hozzávaló kell egy gyors vacsorához. A nemzetközi konyha remekei neked is nagy segítséget jelentenek, ha össze kell ütni egy gyors vacsorát. Melyik gyorskenyér tetszik, az indiai, a görög, vagy a mexikói változat?

Egy rohanós estén sokszor a legegyszerűbb ételek bizonyulnak a legjobbnak. A gyorskenyér, mint a tortilla, naan, pita és roti, nemcsak gyorsan elkészíthetők, de sokoldalúan felhasználhatók – legyen szó wrapekről, mártogatósokhoz kínált kenyérről, vagy egyszerű, laktató köretről. Íme, négy recept, amit pillanatok alatt elkészíthetsz!

naan, indiai lapkenyér, gyorskenyér
naan, indiai lapkenyér, gyorskenyér
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 Haider4638003/Shutterstock.  No use without permission.

Négy ország- négy gyorskenyér

1. Tortilla

A tortilla az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb gyorskenyér, ami akár a hétköznap esti vacsorát is feldobhatja.

Hozzávalók (8 db-hoz):

    •    250 g búzaliszt

    •    1/2 tk só

    •    3 ek olívaolaj

    •    150 ml meleg víz

Elkészítés:

    1.    Egy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá az olívaolajat és a meleg vizet. Gyúrd sima tésztává.

    2.    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és nyújtsd ki vékonyra őket.

    3.    Forró, száraz serpenyőben süsd mindkét oldalát 1-2 percig, amíg kis barna foltok jelennek meg.

    4.    Tálald frissen, töltve vagy mártogatóssal.

2. Naan

A puha, vajas naan kenyér kiváló választás curryk vagy más ázsiai fogások mellé.

Hozzávalók (6 db-hoz):

  •     250 g búzaliszt
  •      1/2 tk só
  •      1/2 tk sütőpor
  •    120 g görög joghurt
  •    50 ml meleg víz
  •   2 ek olvasztott vaj

Elkészítés:

    1.    Egy tálban keverd össze a lisztet, sót és sütőport, majd dolgozd bele a joghurtot és a vizet. Gyúrd simára.

    2.    Oszd a tésztát 6 részre, és nyújtsd ki ovális alakúra.

    3.    Süsd forró, száraz serpenyőben, amíg hólyagos lesz, majd fordítsd meg.

    4.    Kend meg olvasztott vajjal, és tálald melegen.

3. Pita

A pita kenyér zsebes kialakítása miatt szuper választás szendvicsekhez vagy saláták mellé.

Hozzávalók (6 db-hoz):

    •    250 g búzaliszt

    •    1/2 tk só

    •    1 tk sütőpor

    •    150 ml meleg víz

    •    1 ek olívaolaj

Elkészítés:

    1.    Keverd össze a lisztet, sót és sütőport, majd add hozzá az olívaolajat és a meleg vizet. Gyúrd sima tésztává.

    2.    Oszd 6 részre, formázd golyókká, majd nyújtsd ki kb. 1 cm vastagságúra.

    3.    Süsd forró sütőben (230°C) sütőlapon 5-7 percig, amíg felfúvódik.

    4.    Töltsd meg kedvenc hozzávalóiddal, vagy tálald saláták mellé.

4. Roti

Ez az indiai laposkenyér tökéletes kiegészítője mártásoknak és leveseknek.

Hozzávalók (8 db-hoz):

    •    250 g teljes kiőrlésű liszt

    •    1/2 tk só

    •    150 ml meleg víz

Elkészítés:

    1.    Egy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd fokozatosan add hozzá a meleg vizet. Gyúrd sima tésztává.

    2.    Oszd a tésztát 8 részre, és nyújtsd ki vékony körökre.

    3.    Süsd forró, száraz serpenyőben, amíg hólyagos lesz mindkét oldala.

    4.    Tálald frissen, vajjal megkenve vagy mártások mellé.

Tipp: Ha időszűkében vagy, a tésztát előre is elkészítheted, majd frissen megsütheted a kenyereket. Ezek a gyorskenyerek remekül fagyaszthatók is, így bármikor kéznél lehetnek egy sietős estén! Próbáld ki a recepteket, és varázsolj villámgyors vacsorát!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.