Egy rohanós estén sokszor a legegyszerűbb ételek bizonyulnak a legjobbnak. A gyorskenyér, mint a tortilla, naan, pita és roti, nemcsak gyorsan elkészíthetők, de sokoldalúan felhasználhatók – legyen szó wrapekről, mártogatósokhoz kínált kenyérről, vagy egyszerű, laktató köretről. Íme, négy recept, amit pillanatok alatt elkészíthetsz!
A tortilla az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb gyorskenyér, ami akár a hétköznap esti vacsorát is feldobhatja.
Hozzávalók (8 db-hoz):
• 250 g búzaliszt
• 1/2 tk só
• 3 ek olívaolaj
• 150 ml meleg víz
Elkészítés:
1. Egy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá az olívaolajat és a meleg vizet. Gyúrd sima tésztává.
2. Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és nyújtsd ki vékonyra őket.
3. Forró, száraz serpenyőben süsd mindkét oldalát 1-2 percig, amíg kis barna foltok jelennek meg.
4. Tálald frissen, töltve vagy mártogatóssal.
A puha, vajas naan kenyér kiváló választás curryk vagy más ázsiai fogások mellé.
Hozzávalók (6 db-hoz):
Elkészítés:
1. Egy tálban keverd össze a lisztet, sót és sütőport, majd dolgozd bele a joghurtot és a vizet. Gyúrd simára.
2. Oszd a tésztát 6 részre, és nyújtsd ki ovális alakúra.
3. Süsd forró, száraz serpenyőben, amíg hólyagos lesz, majd fordítsd meg.
4. Kend meg olvasztott vajjal, és tálald melegen.
A pita kenyér zsebes kialakítása miatt szuper választás szendvicsekhez vagy saláták mellé.
Hozzávalók (6 db-hoz):
• 250 g búzaliszt
• 1/2 tk só
• 1 tk sütőpor
• 150 ml meleg víz
• 1 ek olívaolaj
Elkészítés:
1. Keverd össze a lisztet, sót és sütőport, majd add hozzá az olívaolajat és a meleg vizet. Gyúrd sima tésztává.
2. Oszd 6 részre, formázd golyókká, majd nyújtsd ki kb. 1 cm vastagságúra.
3. Süsd forró sütőben (230°C) sütőlapon 5-7 percig, amíg felfúvódik.
4. Töltsd meg kedvenc hozzávalóiddal, vagy tálald saláták mellé.
Ez az indiai laposkenyér tökéletes kiegészítője mártásoknak és leveseknek.
Hozzávalók (8 db-hoz):
• 250 g teljes kiőrlésű liszt
• 1/2 tk só
• 150 ml meleg víz
Elkészítés:
1. Egy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd fokozatosan add hozzá a meleg vizet. Gyúrd sima tésztává.
2. Oszd a tésztát 8 részre, és nyújtsd ki vékony körökre.
3. Süsd forró, száraz serpenyőben, amíg hólyagos lesz mindkét oldala.
4. Tálald frissen, vajjal megkenve vagy mártások mellé.
Tipp: Ha időszűkében vagy, a tésztát előre is elkészítheted, majd frissen megsütheted a kenyereket. Ezek a gyorskenyerek remekül fagyaszthatók is, így bármikor kéznél lehetnek egy sietős estén! Próbáld ki a recepteket, és varázsolj villámgyors vacsorát!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.