Kaptál egy csomag feltört diót a nagyitól, de nem tudod mit kezdj vele? A karácsonyi időszakban, ha nem figyelünk, nagyon könnyen elpocsékolhatjuk a sok ételt. Ezek tárolására mutatunk pár hasznos tippet!
Ha lehetséges, vásároljunk a hal szállítására szolgáló hőtárolós szatyrot, és kérjünk egy zacskóban friss jeget a halkereskedőtől. Ezt helyezzük mellé, hogy amíg hazaérünk, stabilan tartsa a hőmérsékletet.
Miután a megvásárolt zsigerelt egész halat megmostuk, leöblítettük, szárazra töröltük, fektessük tálcára, majd takarjuk be konyharuhával. Jól záródó dobozba is tehetjük, ezzel megelőzzük a szagának átterjedését más élelmiszerekre. A hűtő olyan részére tegyük, ahol nincs kitéve esetleges fagyásveszélynek.
Fontos tudni, hogy a zsigerezetlen egész hal sokkal gyorsabban megromlik. Miután a tepsibe fektettük, szórjunk köré zúzott jeget vagy jégkockát. Letakarva tegyük a hűtőbe. A hűtőben a halat maximum 48 óráig tárolhatjuk, de a legbiztonságosabb, ha még aznap felhasználásra kerül.
Felhasználásig mindennap öblítsük le hideg folyóvízzel, öntsük le róla a jeget, mossuk el a tepsit, majd fektessük bele ismét a halat. Újra töltsük fel tiszta jéggel és tegyük a hűtőbe.
Ha nem használjuk fel azonnal, tegyük mélyhűtőbe. Miután megtisztított, szárazra töröltük, szorosan tekerjük körbe folpack fóliával, majd tekerjük be alufóliába. Ezek után mehet a fagyasztóba. A felhasználás előtti estén vegyük ki a mélyhűtőből, és hűtőben engedjük kiolvadni.
A hámozatlan dió, mogyoró és mandula hűvös, száraz helyen, szellősen szétterítve vagy vászonzsákban tartható. Forgassuk át többször, hogy ne penészedjen be. Mielőbb pucoljuk meg, és légmentesen tárolva tegyük a hűtőbe. Ledarálva önmagában vagy cukorral elkeverve adagonként is lefagyaszthatjuk. Írjuk rá, melyik csomag hány deka.
A mákot a legjobb a piacon beszerezni, ahol frissen őrlik, mert a zacskós, bolti terméknek sokszor kellemetlen a mellékíze. Egy darabig tarthatjuk a hűtőben is, de érdemes rövid időn belül elfogyasztani.
A kenyér héja papírzacskóban ropogós marad, de nagyon gyorsan megkeményedik. A pékek szerint a legjobb, ha vászonkendőbe vagy zsákba csomagoljuk, és csak ezután tesszük műanyag zacskóba, vagy a kenyértartóba. A vászont ne feledjük háromnaponta tisztára cserélni.
A víz eltávolítja a gyümölcsökről a természetes védőréteget, ami miatt könnyen megrothadhatnak. Mielőtt az almát és a körtét kamrába tesszük, elég, ha tisztára töröljük egy száraz ruhával. A banán tovább frissen marad, ha szárát folpackba csavarva, hűtőn kívül tároljuk.
A tiszta tojást nem kell megmosni, mert megsérülhet a külső védőrétege. Ha szennyezett, próbáljuk meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk le. Tegyük a hűtő ajtajának középső részében levő műanyag tojástartóba.
Nejlonba vagy frissen tartó fóliába tegyük a kimért felvágottat és a sajtot. Ez azért fontos, mert így légmentesen tudjuk becsomagolni az ételt, ezzel máris hosszabb ideig tárolható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.