Gondoltad volna, hogy a csicseriborsó konzerv leve, az ún. aquafaba a konyhai felhasználás széles tárházát rejti? Semleges szagának és ízének köszönhetően sós és édes ételek remek alapanyaga lehet, ahogy diétázók, tojásérzékenyek étrendjét is szélesre tárhatja.
Az opálos, kissé nyálkás lé, amiben a csicseriborsó ázik, nagyjából azonos arányban tartalmaz fehérjéket és szénhidrátokat a száraz csicseriborsóval, felverve pedig remek stabilizáló válik belőle. Ez azt jelenti, hogy a csicseriborsó leve tojás helyett fantasztikusan beválik.
2,5 – 3 evőkanál aquafaba felel meg egy darab tojásfehérje mennyiségének.
Fehérjetartalma ugyan alacsonyabb a tojásfehérjénél, és hozzá képest kitartóbban kell verni, hogy elérjük a megfelelő állagú habot, de az ízélményen nem ront. Csicseriborsó konzerv leve a legelterjedtebb, de a hüvelyes főzővizét is felhasználhatjuk. Használat előtt mindkét esetben szűrjük át a levét.
Ahhoz, hogy kapj egy kis ihletet az aquafaba felhasználásához, hoztunk két mennyei receptet.
1 csicseriborsó konzerv leve
50 g kókuszliszt
50 g zabliszt
70 g nádcukor
10 g citromlé
1 dl növényi tej
Fagyasztott málna ízlés szerint
1. Verd fel a csicseriborsó levet kemény habbá, közben folyamatosan adagold mellé a nádcukrot és citromlét. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
Tipp: Ha tartasz otthon borkősavat, kis mennyiséget a csicserilébe adagolva segít megőrizni annak levegős állagát.
2. Amikor az aquafaba kemény habbá lett, óvatosan forgasd bele a kétfajta lisztet és növényi tejet.
3. Ezt a keveréket öntsd egy sütőpapírral kibélelt formába és oszlasd el a tetején a málnát.
4. Előmelegített sütőben 200 fokon, nagyjából 20-25 perc alatt készre sül.
Ez a pofonegyszerű habcsók a karácsonyi vacsora nagy sztárja lehet, amiről senki nem gondolná, hogy egy vegán recept.
80 g aquafaba
160 g porcukor
1. Melegítsük elő a sütőt 100 fokra.
2. Verjük fel a csicseriborsó levét kemény habbá.
3. Amikor a csicserihab kellően megkeményedett, apránként adagoljuk hozzá a porcukrot, míg a hab teljesen fel nem veszi.
4. Utána a habot egy tetszőleges habzsákba töltjük és sütőpapírra adagoljuk.
5. 100 fokon, nagyjából 1,5 óra alatt kiszárítjuk a vegán habcsókot. Akkor van kész, ha le tudjuk választani a sütőpapírról.
6. Résnyire nyitott sütőben hagyjuk, hogy alul is megkeményedjen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.