A világ különböző részein más-más szokások és ízek határozzák meg azt, hogy mi kerül az ünnepi asztalra karácsonykor; így a desszertek is igen különbözőek lehetnek attól függően, hogy éppen milyen országba kalandozunk. Hoztunk 3 hagyományos karácsonyi sütemény 3 különböző ország ünnepi asztaláról, amelyek a magyar családok menüiben is megállják a helyüket. Kísérletezz bátran – szeretteid hálásak lesznek, bármelyiket is választod ezek közül.
A Bûche de Noël, más néven „fatörzs”, egy klasszikus farncia karácsonyi desszert, amelynek kakaókrémes változata egykor a magyar cukrászatban is népszerű volt.
1. Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Bélelj ki egy 25x38 cm-es tepsit sütőpapírral.
2. Egy nagy tálban verd fel a tejszínt a 60 g porcukorral, 60 g kakaóporral, és 1 teáskanál vaníliakivonattal, amíg sűrű és kemény habot nem kapsz. Tedd a hűtőbe a masszát.
3. Egy nagy tálban, elektromos mixer segítségével verd habosra a tojássárgájákat a 100 g cukorral, amíg világos színűvé, könnyűvé és habossá nem válik. Keverd hozzá a 40 g kakaóport, a 1 ½ teáskanál vaníliakivonatot, és a sót.
4. Habverő segítségével verd fel a tojásfehérjéket egy nagy tálban, amíg lágy csúcsokat nem képeznek. Ezután fokozatosan add hozzá az 50 g cukrot, és folytasd a habverést, amíg a tojásfehérje szép fényessé nem válik.
5. Forgasd bele a tojássárgájából és cukorból készült keveréket a felvert tojásfehérjébe, óvatos, nagy mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze.
6. Egyenletesen simítsd el a tésztát az előkészített tepsiben.
7. Tedd be a sütőbe, és süsd körülbelül 10-12 percig.
8. Szórj meg egy tiszta konyharuhát porcukorral. Futtass végig egy kést a tepsi széleinél, hogy könnyebben ki tudd szedni belőle a tésztát. Fordítsd ki a meleg süteményt a konyharuhára.
9. A sütemény rövidebb oldalánál kezdve tekerd fel a süteményt a konyharuha segítségével. Hűtsd kb. 30 percig.
10. Tekerd ki a süteményt, és egyenletesen terítsd el a tölteléket.
11. Tekerd fel a süteményt a töltelékkel együtt úgy, hogy a töltelék legyen belül. Tálalásig tedd be a hűtőbe.
1. Helyezzük el a lisztet, a narancsvirágvizet, a fahéjport, a narancs- és citromhéjat, a rumot, a morzsolt élesztőt és a tejet egy keverőtálban. Alacsony sebességgel, a dagasztóhorog segítségével keverjük össze 3 percig.
2. Anélkül, hogy megállítanánk a keverőt, adjuk hozzá a porcukrot, sót, a tojást és a tojássárgájákat, egyenként, és további 5 percig keverjük.
3. Egyenként adjuk hozzá a hideg vajdarabokat, és keverjük további 5 percig, amíg azok teljesen eggyé nem válnak a tésztával. A tésztának fényesnek és simának kell lennie. Fedjük le a tálat folpack-kal, és pihentessük a tésztát a hűtőben 2 órán keresztül.
4. Vegyük ki a hűtőből, és hajtsuk át a tésztát néhányszor, hogy eltávolítsuk belőle a levegőt. Fedjük le újra, és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 1 órán keresztül.
5. Helyezzünk zsírpapírt egy sütőlemezre. A tésztagolyót egy rugalmas spatula vagy egy pék spatula segítségével vegyük ki a tálból, és kezdjük el formálni a tésztát egy nagy fánkká. Helyezzük a sütőlemezre, és kenjük be tojással.
6. Keverjük össze a cukrot és a vizet morzsa állagúra, és szórjuk meg a tészta egyes részeit. Más részeken terítsük el a szeletelt mandulát.
7. Szeleteljük fel a kandírozott gyümölcsöt, és helyezzük a tetejére. Olyannak kell kinéznie, mint egy korona drágakövekkel.
8. Hagyjuk a tésztát megkelni, amíg duplájára nő, és süssük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig.
9. Vegyük ki óvatosan a sütőből, és fogyasztás előtt hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.