3 különleges karácsonyi sütemény, amely más országokban kerül az ünnepi asztalra

karácsony 2024 karácsonyi desszert recept ünnepi asztal karácsonyi vacsora
Ha unod a hagyományos karácsonyi süteményeket, vagy csak szeretnéd idén feldobni kicsit az ünnepi vacsorát, akkor próbáld ki ezeket a – szintén karácsonyi – süteményeket, amelyek más országokban igen népszerűek.

A világ különböző részein más-más szokások és ízek határozzák meg azt, hogy mi kerül az ünnepi asztalra karácsonykor; így a desszertek is igen különbözőek lehetnek attól függően, hogy éppen milyen országba kalandozunk. Hoztunk 3 hagyományos karácsonyi sütemény 3 különböző ország ünnepi asztaláról, amelyek a magyar családok menüiben is megállják a helyüket. Kísérletezz bátran – szeretteid hálásak lesznek, bármelyiket is választod ezek közül. 

spanyol pár, karácsonyi sütemény
Ha unod a hagyományos karácsonyi süteményeket, kísérletezz valami újjal!
Forrás: Shutterstock

Íme, a legfinomabb karácsonyi sütemény receptek 

1. Hagyományos karácsonyi dán keksz: Pebernødder

Pebernødder
Hagyományos karácsonyi dán keksz: Pebernødder
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók

  • 9 evőkanál vaj (szobahőmérsékletű)
  • 150 g kristálycukor
  • 60 ml tejszín (30%-os, habtejszín)
  • 250 g finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt kardamom
  • 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál gyömbérpor
  • 1 teáskanál narancshéj (reszelt)

Elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
  2. Keverd habosra a vajat és a cukrot egy nagy keverőtálban. Add hozzá a tejszínt, és addig keverd, amíg könnyű és habos állagú nem lesz.
  3. Egy másik tálban keverd össze a többi hozzávalót.
  4. Add hozzá a száraz hozzávalókat a vajas keverékhez. Először egy kanállal keverd, majd gyűjtsd össze a tésztát a kezeiddel úgy, hogy egy nagy labdát formázz vele.
  5. Ezután alakíts ki a tésztából hosszú hengereket, amelyek kb. olyan vastagok, mint az mutatóujjad. Vágj belőlük kb. 1 cm-es szeleteket. Formázz minden szeletből golyót, és helyezd őket a sütőpapírra.
  6. Süsd 8–10 percig, amíg az aljuk aranybarnává nem válik. Hűtsd ki egy rácson, és már tálalhatod is.

2. Fatörzs – a klasszikus francia karácsonyi sütemény

A Bûche de Noël, más néven „fatörzs”, egy klasszikus farncia karácsonyi desszert, amelynek kakaókrémes változata egykor a magyar cukrászatban is népszerű volt.

Bush,De,Noel
Bûche de Noël, más néven „fatörzs”
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók

  • 480 ml habtejszín (30%-os, hideg)
  • 60 g porcukor
  • 60 g cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 6 tojássárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 40 g cukrozatlan kakaópor
  • 1 ½ teáskanál vaníliakivonat
  • 1/8 teáskanál só
  • 6 tojásfehérje
  • 50 g kristálycukor

Elkészítése

1. Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Bélelj ki egy 25x38 cm-es tepsit sütőpapírral.

2. Egy nagy tálban verd fel a tejszínt a 60 g porcukorral, 60 g kakaóporral, és 1 teáskanál vaníliakivonattal, amíg sűrű és kemény habot nem kapsz. Tedd a hűtőbe a masszát.

3. Egy nagy tálban, elektromos mixer segítségével verd habosra a tojássárgájákat a 100 g cukorral, amíg világos színűvé, könnyűvé és habossá nem válik. Keverd hozzá a 40 g kakaóport, a 1 ½ teáskanál vaníliakivonatot, és a sót.

4. Habverő segítségével verd fel a tojásfehérjéket egy nagy tálban, amíg lágy csúcsokat nem képeznek. Ezután fokozatosan add hozzá az 50 g cukrot, és folytasd a habverést, amíg a tojásfehérje szép fényessé nem válik.

5. Forgasd bele a tojássárgájából és cukorból készült keveréket a felvert tojásfehérjébe, óvatos, nagy mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze.

6. Egyenletesen simítsd el a tésztát az előkészített tepsiben.

7. Tedd be a sütőbe, és süsd körülbelül 10-12 percig.

8. Szórj meg egy tiszta konyharuhát porcukorral. Futtass végig egy kést a tepsi széleinél, hogy könnyebben ki tudd szedni belőle a tésztát. Fordítsd ki a meleg süteményt a konyharuhára.

9. A sütemény rövidebb oldalánál kezdve tekerd fel a süteményt a konyharuha segítségével. Hűtsd kb. 30 percig.

10. Tekerd ki a süteményt, és egyenletesen terítsd el a tölteléket.

11. Tekerd fel a süteményt a töltelékkel együtt úgy, hogy a töltelék legyen belül. Tálalásig tedd be a hűtőbe.

3. Roscón de Reyes – a spanyol királyok karácsonyi kalácsa

spanyol sütemény
Roscon de reyes - a három királyok koronáját idéző spanyol karácsonyi desszert
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók

  • 130 g teljes tej
  • 50 g narancsvirágvíz
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 1 ½ narancs héja
  • 1 citrom héja
  • 1 evőkanál rum
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 500 g kenyérliszt
  • 21 g friss élesztő (5 g szárított élesztő)
  • 1 csipet só
  • 170 g porcukor
  • 120 g vaj

Díszítéshez

  • 1 tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 1 evőkanál víz
  • 100 g kandírozott gyümölcs (etnikai boltokban kapható glazúrozott gyümölcs)
  • 50 g szeletelt mandula

Elkészítése

1. Helyezzük el a lisztet, a narancsvirágvizet, a fahéjport, a narancs- és citromhéjat, a rumot, a morzsolt élesztőt és a tejet egy keverőtálban. Alacsony sebességgel, a dagasztóhorog segítségével keverjük össze 3 percig.

2. Anélkül, hogy megállítanánk a keverőt, adjuk hozzá a porcukrot, sót, a tojást és a tojássárgájákat, egyenként, és további 5 percig keverjük.

3. Egyenként adjuk hozzá a hideg vajdarabokat, és keverjük további 5 percig, amíg azok teljesen eggyé nem válnak a tésztával. A tésztának fényesnek és simának kell lennie. Fedjük le a tálat folpack-kal, és pihentessük a tésztát a hűtőben 2 órán keresztül.

4. Vegyük ki a hűtőből, és hajtsuk át a tésztát néhányszor, hogy eltávolítsuk belőle a levegőt. Fedjük le újra, és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 1 órán keresztül.

5. Helyezzünk zsírpapírt egy sütőlemezre. A tésztagolyót egy rugalmas spatula vagy egy pék spatula segítségével vegyük ki a tálból, és kezdjük el formálni a tésztát egy nagy fánkká. Helyezzük a sütőlemezre, és kenjük be tojással.

6. Keverjük össze a cukrot és a vizet morzsa állagúra, és szórjuk meg a tészta egyes részeit. Más részeken terítsük el a szeletelt mandulát.

7. Szeleteljük fel a kandírozott gyümölcsöt, és helyezzük a tetejére. Olyannak kell kinéznie, mint egy korona drágakövekkel.

8. Hagyjuk a tésztát megkelni, amíg duplájára nő, és süssük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig.

9. Vegyük ki óvatosan a sütőből, és fogyasztás előtt hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni.


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.