Hódít a narancsbor - Eláruljuk, miből készül valójában

narancsbor
Shutterstock - Foxys Forest Manufacture
különlegesség Narancs bor
A Grúziából származó alkoholfajta elkészítéséhez a szőlőt préselés előtt a héjával együtt erjesztik, akár hosszú hónapokon át. Ez a metódus a vörösbor készítéséhez hasonló eljárás. Emiatt érezhetjük narancsos ízvilágúnak ezt a finomságot. Ezt a bort tehát nem narancsból készítik, csupán az elkészítési módja miatt kapta a narancsbor nevet.

A narancsbor olyan, fehér szőlőből készült bor, amelynek készítéséhez a vörösborhoz nagyon hasonlatos technikát alkalmaznak. A szakemberek a bor készítése során a földbe ássák bele az agyagedényeket és ebben érlelik a szőlőt. Ezt hívják kvevri-módszernek. Kifejezetten bonyolult és hosszadalmas folyamatról van szó, amely a legősibb borkészítési technikákat tartalmazza, de a narancshoz nincs köze. A fenti eljárás az alapja a narancsbor készítésének. Ez a hagyomány, a grúz történelemben gyökerezik.

A narancsbor nem narancsból készül
A narancsbor nem narancsból készül
Forrás: Shutterstock

A színe nyomán a borostyán is eszünkbe juthat a narancsbor kapcsán

Az elkészítési módja miatt csersavas, karakteres ízvilág jellemzi, amelyet a legtöbben a narancshéj aromájához hasonlítanak. Mindemellett a színe is nagyon hasonlatos a narancs árnyalataihoz, és Magyarországon ezért is terjed el a narancsbor kifejezés ezzel az alkoholfajtával kapcsolatban. Borostyánbornak is hívják, mert a színezetének karaktere a borostyánkőre is emlékeztet.

Kifejezetten karakteres az ízvilága – hogy narancsízű-e, azt döntsd el te

Aki megkóstolja ezt a hazánkban még viszonylag újdonságnak számító italt, ne az eddigi megszokott, fehérboros élményre számítson. Ami jellemzi, az a nagyon karakteres almaíz és a szárított narancs fűszeres jegyeinek érzete (de csak érzete!). Fellelhetőek benne a mogyorós, diós tulajdonságok is. Ezek mind karakteresen mutatkoznak meg a borban.

Ezekhez az ételekhez ajánlják a narancsbort

A testesebb ízvilág és a narancsos, olykor pedig akár borostyánszínben is pompázó ital karakteres jellege miatt a nehezebb ételekhez szolgál kiváló kiegészítésként.

Ilyenek például a vadhúsok vagy a kacsa. A merészebb ízvilágú sajtokkal is remekül párosítható ez az egyébként alapvetően grúz gyökerekkel rendelkező alkoholkülönlegesség. Minél intenzívebben fűszerezzük az ételeket – és ha még egy kicsit zsírosabbak is a megszokottnál vagy az egészségesnek mondott értéknél – a narancsbor annál jobban csúszik majd egy ilyen finom vacsora mellé.

Tipp!

Legyél nyitott, ha szeretnéd kipróbálni a narancsbort, mert annak karakteres íze sokak számára túl sok lehet az intenzitás skáláján. A robosztus ízvilág rendhagyó aromákkal társul, ezért is ajánlják, hogy zsírosabb, nehezebb ételek mellé fogyasszuk és elsőre inkább csak kisebb kortyokban kísérletezzünk vele.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.