A szakemberek szerint ezek az ételek boldogságot okoznak

táplálkozás, boldogság
Shutterstock - Roman Samborskyi
mentális egészség jó hangulat táplálkozás
Amikor rossz hangulattal küzdünk, gyakran csábulunk el és fogyasztunk olyan élelmiszereket, amelyekről első ránézésre azt gondoljuk, hogy boldogságot okoznak. Ezek az ételek azonban nem biztos, hogy egyeznek a szakemberek által javasolt – egészséges, energiát adó és hangulatjavító ételekkel.

Ha azokra az élelmiszerekre gondolunk, amik elfogyasztása boldogsággal tölt el bennünket, akkor sokaknak elsőként a csokoládé, a sütemények, a pizza, a hamburger és más – nem éppen diétásnak mondható – ételek juthatnak eszükbe. Az igazság az, hogy ezek is boldogságot okoznak, csak nagy valószínűséggel nem hosszú távon – ugyanis, ha rendszeresen cukorral, vagy fűszeres, zsíros ételekkel igyekszünk elérni az elégedett állapotot, akkor a bűnös falatok egy idő után az egészségünk és a megjelenésünk rovására mehetnek. Léteznek olyan élelmiszerek, amelyek boldogságot okoznak és még egészségesek is?

Boldogság, élelmiszerek, saláta
Vajon léteznek olyan élelmiszerek, amelyek boldogságot okoznak és még egészségesek is? 
Forrás: Shutterstock

A szakértő szerint ezek az élelmiszerek okoznak boldogságot

1. Avokádó

Organic,Avocado,For,A,Healthy,Vegetarian,Diet.
Az avokádóban található B-vitaminok – különösen a B6-vitamin – elősegíti a szerotonin termelést
Forrás: Shutterstock

Az avokádó számos jótékony hatással bír, ami az általános hangulatot és a mentális egészséget illeti: telítetlen zsírsavakat, folsavat, káliumot és E-vitamint tartalmaz, amelyek segítenek az agy egészséges működésében és a jó hangulat fenntartásában. Az avokádóban található B-vitaminok – különösen a B6-vitamin – elősegíti a szerotonin termelést, amelyet gyakran „boldogsághormonnak” is neveznek. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek a stressz és a szorongás csökkentésében.

2. Spenót

Baby,Spinach,Leaves,With,Water,Drops,In,A,Wooden,Bowl
A spenótban található antioxidánsok elősegíthetik a stressz elleni harcot
Forrás: Shutterstock

Dr. Saurabh Sethi, MD, MPH, gyakorló, kettős szakvizsgával rendelkező belgyógyász és gasztroenterológus orvos szerint a leveles zöldek segítenek a szervezetben létrejövő gyulladások csökkentésében, ami rendkívül fontos, ha jó hangulatról és mentális egészségről beszélünk. A spenótban található B9-vitamin (folsav) erősen hozzájárul a szerotonin termeléshez. Ez a jó hangulatért felelős hormon csökkenti a depressziót és a szorongást, így hozzájárul a boldogság érzéséhez. A spenótban található antioxidánsok, mint például a zeaxin és a lutein szintén elősegítheti a stressz elleni harcot, sőt, magas magnéziumtartalmának köszönhetően még a kielégítő alvás eléréséhez is hozzájárul.

3. Étcsokoládé

Broken,Dark,Chocolate,Bar,And,Cocoa,Powder,On,A,Brown
A kakaóban található vegyületek, mint például az endorfinok, erős örömérzetet váltanak ki
Forrás: Shutterstock

Talán nem meglepő, hogy az étcsokoládé is bekerült a boldogságot okozó élelmiszerek közé – persze fontos kiemelni, hogy fogyasztása mértékkel javasolt, mert a túl sok cukor romboló hatással van a mentális egészségre. Az étcsokiban található antioxidánsok – az úgynevezett flavonoidok és polifenolok – jelentősen növelik a boldogságérzetet. A kakaóban található vegyületek, mint például az endorfinok, erős örömérzetet váltanak ki, így érdemes a minél magasabb kakaótartalommal rendelkező csokoládékat választani, ha a jó hangulat a cél. 

4. Kókusz

Coconut,Oil,Is,A,Versatile,Oil,Derived,From,The,Meat
A kókusz tele van antioxidánsokkal, magnéziummal, amelyek segítik a relaxációt és a stressz csökkentését
Forrás: Shutterstock

A kókuszdió, a kókuszolaj és a kókusztej – azon felül, hogy nagyon finom – rendkívül jó hatással van a mentális egészségre és a hangulatra. A kókusz ugyanis tele van antioxidánsokkal, magnéziummal, amelyek segítik a relaxációt és a stressz csökkentését. A kókuszvíz elektrolitokban (például káliumban) gazdag, amely hozzájárul a szervezet megfelelő hidratációjához és a jó hangulat előteremtéséhez.

5. Bogyós gyümölcsök

A,Wooden,Bowl,Filled,With,A,Variety,Of,Fresh,Berries,
A bogyós gyümölcsök csökkentik a szervezetben az oxidatív stresszt
Forrás: Shutterstock

Az áfonya, a szeder, az eper és a málna mind kiváló antioxidánsforrás. Csökkentik a szervezetben az oxidatív stresszt, a gyulladásokat, így rendszeres fogyasztásukkal hozzájárulhatunk a jó hangulathoz és a mentális egészséghez. 

 

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.