Ha azokra az élelmiszerekre gondolunk, amik elfogyasztása boldogsággal tölt el bennünket, akkor sokaknak elsőként a csokoládé, a sütemények, a pizza, a hamburger és más – nem éppen diétásnak mondható – ételek juthatnak eszükbe. Az igazság az, hogy ezek is boldogságot okoznak, csak nagy valószínűséggel nem hosszú távon – ugyanis, ha rendszeresen cukorral, vagy fűszeres, zsíros ételekkel igyekszünk elérni az elégedett állapotot, akkor a bűnös falatok egy idő után az egészségünk és a megjelenésünk rovására mehetnek. Léteznek olyan élelmiszerek, amelyek boldogságot okoznak és még egészségesek is?
Az avokádó számos jótékony hatással bír, ami az általános hangulatot és a mentális egészséget illeti: telítetlen zsírsavakat, folsavat, káliumot és E-vitamint tartalmaz, amelyek segítenek az agy egészséges működésében és a jó hangulat fenntartásában. Az avokádóban található B-vitaminok – különösen a B6-vitamin – elősegíti a szerotonin termelést, amelyet gyakran „boldogsághormonnak” is neveznek. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek a stressz és a szorongás csökkentésében.
Dr. Saurabh Sethi, MD, MPH, gyakorló, kettős szakvizsgával rendelkező belgyógyász és gasztroenterológus orvos szerint a leveles zöldek segítenek a szervezetben létrejövő gyulladások csökkentésében, ami rendkívül fontos, ha jó hangulatról és mentális egészségről beszélünk. A spenótban található B9-vitamin (folsav) erősen hozzájárul a szerotonin termeléshez. Ez a jó hangulatért felelős hormon csökkenti a depressziót és a szorongást, így hozzájárul a boldogság érzéséhez. A spenótban található antioxidánsok, mint például a zeaxin és a lutein szintén elősegítheti a stressz elleni harcot, sőt, magas magnéziumtartalmának köszönhetően még a kielégítő alvás eléréséhez is hozzájárul.
Talán nem meglepő, hogy az étcsokoládé is bekerült a boldogságot okozó élelmiszerek közé – persze fontos kiemelni, hogy fogyasztása mértékkel javasolt, mert a túl sok cukor romboló hatással van a mentális egészségre. Az étcsokiban található antioxidánsok – az úgynevezett flavonoidok és polifenolok – jelentősen növelik a boldogságérzetet. A kakaóban található vegyületek, mint például az endorfinok, erős örömérzetet váltanak ki, így érdemes a minél magasabb kakaótartalommal rendelkező csokoládékat választani, ha a jó hangulat a cél.
A kókuszdió, a kókuszolaj és a kókusztej – azon felül, hogy nagyon finom – rendkívül jó hatással van a mentális egészségre és a hangulatra. A kókusz ugyanis tele van antioxidánsokkal, magnéziummal, amelyek segítik a relaxációt és a stressz csökkentését. A kókuszvíz elektrolitokban (például káliumban) gazdag, amely hozzájárul a szervezet megfelelő hidratációjához és a jó hangulat előteremtéséhez.
Az áfonya, a szeder, az eper és a málna mind kiváló antioxidánsforrás. Csökkentik a szervezetben az oxidatív stresszt, a gyulladásokat, így rendszeres fogyasztásukkal hozzájárulhatunk a jó hangulathoz és a mentális egészséghez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.