A legfinomabb és leggyorsabb partifalatok édes és sós kiadásban

recept, partifalat, sütemény
Shutterstock - JeniFoto
recept partifalat sütemény
Akár te vagy a házigazda, akár vendégségbe szeretnél vinni valami finomat, ezekkel a nassolni-, illetve ropogtatni valókkal nem nyúlhatsz mellé!

Nincs házibuli partifalatok nélkül, hiszen a tánc és a nagy beszélgetések  hevében mindenkinek jól esik egy kis harapnivaló.

házibuli, partifalatok, recept
Partifalatok nélkül nincs házibuli.
Forrás: Shutterstock

Ha nincs kedved sokáig a konyhában állni, de valami igazán extrát szeretnél villantani, íme a legfinomabb a partifalatok:

Vodkás-narancszselés szelet

Hozzávalók (12 darabhoz):

A tésztához: 6 db tojás, 6 ek kristálycukor, 6 ek liszt, 1 tk sütőpor, 2 ek keserű kakaópor 

A krémhez: 500 g félzsíros túró, 150 g vaj, 180 g porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 db biocitrom lereszelt héja

 A narancszseléhez: 650 ml szén­savas narancslé, 2 tasak tejszín- vagy vaníliaízű pudingpor, kristálycukor, 60 ml vodka

1. A tésztához a tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük lágy habbá. A sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, majd adjuk hozzá az átszitált lisztet, a sütő- és a kakaóporral együtt. Végül spatulával óvatosan forgassuk bele a fehérjehabot is. Simítsuk a masszát sütőpapírral kibélelt, közepes méretű tepsibe, és süssük készre 20-25 perc alatt. 

2. A krémhez a túrót törjük át, keverjük ki a puha, felkockázott vajjal, a kétféle cukorral és a citromhéjjal.

3. Lábasban tegyünk fel forrni 500 ml narancslevet, a maradékban keverjük simára a pudingport. Amikor a narancslé felforrt, csorgassuk bele a pudingos elegyet, és takaréklángon, kevergetve főzzük sűrűre. Ízlés szerint adhatunk hozzá cukrot. Közben, amikor még meleg, de már nem forr, öntsük bele a vodkát is.

4. Osszuk el a kihűlt kakaós piskótán a túrókrémet, majd csorgassuk rá a langyos narancszselét. Legalább 2-3 órára tegyük be hűtőbe, és csak tálalás előtt szeleteljük fel.

Elkészítési idő: 60 perc + hűtés

Pezsgőkrém

Hozzávalók (4 személyre):

4 db zselatinlap 

6 db tojássárgája 

100 g kristálycukor 

250 ml félédes pezsgő

400 ml cukrozatlan habtejszín 

gránátalmamagok 

aranyszínű cukorgyöngyök

1. A zselatint 5 percre áztassuk be hideg vízbe. Közben rakjuk vízgőz fölé a habüstöt, benne a tojássárgájával és a cukorral. Öntsük fel a pezsgővel, és habverővel, folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg enyhén be nem sűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott zselatint. Várjunk, amíg a lapok teljesen fel nem oldódnak, majd hagyjuk kihűlni a krémet.

2. A hűtőhideg tejszínből verjünk lágy habot, adagonként adjuk a teljesen kihűlt krémhez. Kanalazzuk 4 db desszertestpohárba és tálalásig tegyük be a hűtőbe. Díszítsük gránátalmamaggal és cukorgyönggyel.

Elkészítési idő: 15 perc + hűtés

Sonkás-krémsajtos háromszög

Hozzávalók (6 darabhoz):

1 csomag (275 g) konyhakész leveles tészta 

100 g tejszínes natúr krémsajt 

 50 g feta sajt 

 só 

 őrölt fekete bors 

 50 g Fekete-erdő sonka 

1 db tojás

1. A leveles tésztát tekerjük ki, vágjuk fel 6 db egyforma négyzetre. A krémsajtot tegyük keverőtálba, morzsoljuk rá a fetát, villával törjük össze. Ízlés szerint sózzuk meg, és adjunk hozzá egy kevés borsot.


 

2. Kenjük meg a krémmel a tésztanégyzeteket úgy, hogy a széleket körben üresen hagyjuk. Tegyünk mindegyikre az apróra szelt sonkából. A széleket kenjük meg a felvert tojással, azután hajtsuk össze a tésztákat háromszögekké, és villával alaposan nyomkodjuk össze a szélüket.

3. Tegyük a háromszögeket sütőpapírral letakart sütőlemezre. A tetejüket kenjük meg a maradék tojással, majd süssük őket aranybarnára 15-18 perc alatt a 180 fokra előmelegített sütőben.

Elkészítési idő: 30 perc

Újhagymás tojáskrém sajtos kekszen tálalva

Hozzávalók (12-14 darabhoz):

A tojáskrémhez: 6 db tojás 4 ek mustár, 1 tk dijoni mustár, 80 g tejföl, só, 2 db újhagyma 

A kekszhez: 50 g trappista sajt, 50 g füstölt sajt, 200 g liszt 

A nyújtáshoz: 100 g vaj, 1 kk só, 1 db tojás, kb. 3 ek tejföl

1. A tojásokat főzzük keményre. Miután kihűltek, tisztítsuk meg őket, és tegyük késes aprítóba a mustárokkal, a tejföllel, egy kevés sóval. Törjük össze, ha nem elég krémes, adjunk hozzá még egy kevés tejfölt.

2. A megtisztított újhagymák fehér részét vágjuk finomra, keverjük a tojáskrémbe, a zöldjét pedig tegyük félre a díszítéshez. Tálalásig rakjuk be a hűtőszekrénybe a tojáskrémet.

3. A kekszhez reszeljük le a kétféle sajtot. A lisztet keverőtálban morzsoljuk el a vajjal. Ad­juk hozzá a sót, az enyhén elhabart tojást és a lereszelt sajtokat. Gyúrjuk össze a tejföllel (annyival, hogy a tészta összeálljon).

4. Lisztezett felületen gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vékonyra. Nagyobb méretű pogácsaszaggatóval szúrjunk ki belőle korongokat, és tegyük ezeket sütőpapírral letakart sütőlemezre. Süssük aranybarnára a kekszeket a 170 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt. 

5. Tálaljuk a tojáskrémet a kihűlt kekszekre halmozva, a félretett újhagyma zölddel díszítve.

Elkészítési idő: 40 perc + hűlés

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.