Nincs házibuli partifalatok nélkül, hiszen a tánc és a nagy beszélgetések hevében mindenkinek jól esik egy kis harapnivaló.
Hozzávalók (12 darabhoz):
A tésztához: 6 db tojás, 6 ek kristálycukor, 6 ek liszt, 1 tk sütőpor, 2 ek keserű kakaópor
A krémhez: 500 g félzsíros túró, 150 g vaj, 180 g porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 db biocitrom lereszelt héja
A narancszseléhez: 650 ml szénsavas narancslé, 2 tasak tejszín- vagy vaníliaízű pudingpor, kristálycukor, 60 ml vodka
1. A tésztához a tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük lágy habbá. A sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, majd adjuk hozzá az átszitált lisztet, a sütő- és a kakaóporral együtt. Végül spatulával óvatosan forgassuk bele a fehérjehabot is. Simítsuk a masszát sütőpapírral kibélelt, közepes méretű tepsibe, és süssük készre 20-25 perc alatt.
2. A krémhez a túrót törjük át, keverjük ki a puha, felkockázott vajjal, a kétféle cukorral és a citromhéjjal.
3. Lábasban tegyünk fel forrni 500 ml narancslevet, a maradékban keverjük simára a pudingport. Amikor a narancslé felforrt, csorgassuk bele a pudingos elegyet, és takaréklángon, kevergetve főzzük sűrűre. Ízlés szerint adhatunk hozzá cukrot. Közben, amikor még meleg, de már nem forr, öntsük bele a vodkát is.
4. Osszuk el a kihűlt kakaós piskótán a túrókrémet, majd csorgassuk rá a langyos narancszselét. Legalább 2-3 órára tegyük be hűtőbe, és csak tálalás előtt szeleteljük fel.
Elkészítési idő: 60 perc + hűtés
Hozzávalók (4 személyre):
4 db zselatinlap
6 db tojássárgája
100 g kristálycukor
250 ml félédes pezsgő
400 ml cukrozatlan habtejszín
gránátalmamagok
aranyszínű cukorgyöngyök
1. A zselatint 5 percre áztassuk be hideg vízbe. Közben rakjuk vízgőz fölé a habüstöt, benne a tojássárgájával és a cukorral. Öntsük fel a pezsgővel, és habverővel, folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg enyhén be nem sűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott zselatint. Várjunk, amíg a lapok teljesen fel nem oldódnak, majd hagyjuk kihűlni a krémet.
2. A hűtőhideg tejszínből verjünk lágy habot, adagonként adjuk a teljesen kihűlt krémhez. Kanalazzuk 4 db desszertestpohárba és tálalásig tegyük be a hűtőbe. Díszítsük gránátalmamaggal és cukorgyönggyel.
Elkészítési idő: 15 perc + hűtés
Hozzávalók (6 darabhoz):
1 csomag (275 g) konyhakész leveles tészta
100 g tejszínes natúr krémsajt
50 g feta sajt
só
őrölt fekete bors
50 g Fekete-erdő sonka
1 db tojás
1. A leveles tésztát tekerjük ki, vágjuk fel 6 db egyforma négyzetre. A krémsajtot tegyük keverőtálba, morzsoljuk rá a fetát, villával törjük össze. Ízlés szerint sózzuk meg, és adjunk hozzá egy kevés borsot.
2. Kenjük meg a krémmel a tésztanégyzeteket úgy, hogy a széleket körben üresen hagyjuk. Tegyünk mindegyikre az apróra szelt sonkából. A széleket kenjük meg a felvert tojással, azután hajtsuk össze a tésztákat háromszögekké, és villával alaposan nyomkodjuk össze a szélüket.
3. Tegyük a háromszögeket sütőpapírral letakart sütőlemezre. A tetejüket kenjük meg a maradék tojással, majd süssük őket aranybarnára 15-18 perc alatt a 180 fokra előmelegített sütőben.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók (12-14 darabhoz):
A tojáskrémhez: 6 db tojás 4 ek mustár, 1 tk dijoni mustár, 80 g tejföl, só, 2 db újhagyma
A kekszhez: 50 g trappista sajt, 50 g füstölt sajt, 200 g liszt
A nyújtáshoz: 100 g vaj, 1 kk só, 1 db tojás, kb. 3 ek tejföl
1. A tojásokat főzzük keményre. Miután kihűltek, tisztítsuk meg őket, és tegyük késes aprítóba a mustárokkal, a tejföllel, egy kevés sóval. Törjük össze, ha nem elég krémes, adjunk hozzá még egy kevés tejfölt.
2. A megtisztított újhagymák fehér részét vágjuk finomra, keverjük a tojáskrémbe, a zöldjét pedig tegyük félre a díszítéshez. Tálalásig rakjuk be a hűtőszekrénybe a tojáskrémet.
3. A kekszhez reszeljük le a kétféle sajtot. A lisztet keverőtálban morzsoljuk el a vajjal. Adjuk hozzá a sót, az enyhén elhabart tojást és a lereszelt sajtokat. Gyúrjuk össze a tejföllel (annyival, hogy a tészta összeálljon).
4. Lisztezett felületen gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vékonyra. Nagyobb méretű pogácsaszaggatóval szúrjunk ki belőle korongokat, és tegyük ezeket sütőpapírral letakart sütőlemezre. Süssük aranybarnára a kekszeket a 170 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt.
5. Tálaljuk a tojáskrémet a kihűlt kekszekre halmozva, a félretett újhagyma zölddel díszítve.
Elkészítési idő: 40 perc + hűlés
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.