Könnyű, kalóriaszegény fehérjedús tulajdonságai miatt a rizs az egyik legjobb diétás étel, puffasztott formában pedig ínycsiklandó csemege készülhet belőle. A pufi rizs igazi adu-ász, ízesítésének csak kreativitásunk szab határt, inspirációul pedig elhoztuk kedvenc puffasztott rizs receptjeinket.
Ez a puffasztott rizs recept a pillecukor édes, nyúlós állagát ötvözi a rizs semleges ízével és könnyed textúrájával.
100 g puffasztott rizs
50 g vaj
250 g pillecukor
1 tk vanília aroma
1. Alacsony fokozaton olvaszd fel a vajat egy nagyobb lábosban.
2. Miután a vaj felolvadt, add hozzá a pillecukrot és kevergesd addig, míg egyenletes nem lesz.
3. Amikor szép, egyenletes masszát kaptál, keverd hozzá a vaníliaaromát.
4. Add hozzá a puffasztott rizst keverékedhez, majd alaposan keverd el.
5. Tedd a masszát egy sütő papírral bélelt tepsibe, és egy spatulával egyengesd el a felületét.
6. Tedd be a hűtőbe 20 percre, utána tálald kockákra vágva.
Szórócukor, aszalt gyümölcs, fahéj, vagy olajos magvak hozzáadásával még gazdagabb íze lesz ennek a puffasztott rizs receptnek.
A karamell az egyik legínyencebb finomság, mely rizzsel együtt még különlegesebb ízű lesz. Mivel a puffasztott rizs kalóriatartalma alacsony, a recept kevésbé hizlal.
100 g puffasztott rizs
125 g kristálycukor
150 g vaj
180 g tejszín
1. Egy lábosban közepes lángon karamellizáld a cukrot.
2. Fokozatosan adagold hozzá a tejszínt, állandó kevergetés mellett.
3. Tedd a vajat a forró keverékbe, és kevergesd addig, míg teljesen el nem olvad.
3. Vedd le a keveréket a tűről, várd meg, amíg kicsit hűl, majd forgasd bele a puffasztott rizst.
4. Kb. 15 percig hagyd lehűlni a masszát, majd formázz belőle diónyi golyókat.
5. Tálalás előtt néhány napig tárold hűtőben.
A popcornnal ellentétben a rizsnek magas nyomásra is szüksége van a puffadáshoz, így puffasztott rizs házilag nagyon nehezen állítható elő, boltból egyszerűbb beszerezni.
Ha viszont mindenáron mi akarjuk elkészíteni, akkor 20-30 perc alatt pároljunk meg hosszú szemű rizst. Azután szárítsuk meg a főtt rizst, majd a megszáradt szemeket egy zárt edényben kb. 200 fokon hirtelen melegítsük fel. Hő hatására gőzzé alakul a rizsben lévő víz, ami felpuffasztja a szemeket.
Puffasztás után hűtsük le a rizst és tároljuk hűvös helyen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.