konyhai hack rizs főzési praktikák főzés
Amilyen egyszerűnek tűnik, olyan sokaknak okoz fejfájást: a rizsfőzés számtalan buktatót rejthet magában, de kis odafigyeléssel és néhány apró trükk betartásával egyáltalán nem lehetetlen küldetés.

Pergős, különálló szemű mégis puha fehér rizsszemek. Ha ez neked sose jött még össze, akkor se keseredj el, mert a tökéletes állagú rizs elkészítése nem csak számodra jelent kihívást. Pedig a rizsfőzés egyáltalán nem olyan nehéz, mint gondolnád és még csak rizsfőzőre sincs szükség hozzá. Kövesd ezeket az egyszerű lépéseket és a rizsfőzés garantáltan minden alkalommal sikerrel zárul majd.

rizsfőzés, rizs, főtt rizs, így főzd a rizst, tökéletes főtt rizs
A rizsfőzés és a tökéletes főtt rizs elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád
Forrás: Shutterstock/rocharibeiro

Így lesz a rizsfőzés gyerekjáték

A rizs egy igen népszerű és remek köret, amely rengeteg ételhez passzol. Ha betartod az alábbi lépéseket a főtt rizs pedig pont olyan lesz, mint amilyenek szereted. A rizsfőzés során is vannak lépések, amelyeket követni kell, de ettől nem kell megijedni, mert egyáltalán nem bonyolult. Mivel a különböző rizsfajták másképp főnek, ezért fontos, hogy ez a módszer a fehér szemű rizshez ajánlott. 

Hogyan készül a tökéletes főtt rizs?

A rizsfőzés első lépése a rizs átöblítése.

Ennek a legegyszerűbb módja, ha a rizst egy finom szűrőbe teszed, majd hideg víz alatt átmosod, miközben a kezed segítségével kicsit átkevergeted. Addig folytasd, amíg már a lefolyó víz nem marad zavaros. A rizs átmosását a főzőedényben is elvégezheted, ez esetben háromszor végezd el az öblítést.

Ha szűrőt használtál öntsd át a lecsepegtetett rizst egy lábosba és önts rá annyi vizet, hogy egy bő fél, 1 centivel elfedje. Sózd meg ízlés szerint és fedővel lefedve forrald fel a vizet. Miután felforrt, vedd le alacsonyra a hőmérsékletet és úgy főzd tovább. Körülbelül 7 perc után vedd le teljesen a hőmérsékletet és további 10 percig hagyd lefedve, amíg a víz teljesen el nem forr és amíg a rizs puha lesz, de még nem válik pépes állagúvá. Ezután villával, vagy fakanállal lazítsd fel a rizst, és már tálalhatod is.

Tippek rizsfőzéshez

  • A rizs akkor fő a legjobban, ha zavartalanul hagyod párolódni, de ha aggódsz, hogy túlfő, nyugodtan vedd le a fedőt az utolsó néhány percben, és kóstolj meg néhány szemet a tetejéről.
  • A különböző főzőlapok eltérő erősségűek. Használd a leggyengébb égődet a rizs főzéséhez. 

Ha valamiért az égőd túl erős, és a víz gyorsabban elpárolog, mint ahogy a rizs megfő, mindig hozzáadhatsz néhány evőkanálnyi vizet a láboshoz, és visszateheted alacsony lángra.

  •  Ha az alja megégne, ne aggódj: csak hagyd békén az égett réteget, és a rizst a tetejéről vedd le. Ha nem égett ízű, akkor nyugodtan fogyasztható!

A rizs tárolása

A rizs mindig frissen a legjobb, de ha szeretnéd, légmentesen záródó edényben a hűtőben 3 napig tárolhatod a maradék rizst. A rizs idővel kiszáradhat, hogy újra puha legyen locsold meg egy kevés vízzel, mielőtt lefednéd, és újramelegítenéd a mikróban.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.