Tudtad, hogy a fahéj is lehet hamis? Íme 5 árulkodó jel

fahéj
Shutterstock/rsooll -
fűszer fahéjrúd fahéj érdekesség konyha
Legyen szó egészről vagy az őrölt formájáról, ez a nyerő összetevő minden ételnek jellegzetes ízt és finom illatot ad. Azonban nem minden boltban kapható fahéj egyforma. De hogyan ismerheted fel a hamis fahéjat?

A fahéj egy sokoldalú fűszer, amely ellenállhatatlan illatával és ízével csodásan megbolondítja a különböző ételeket és italokat. Veled is előfordulhatott már azonban, hogy tudtodon kívül hamis fahéjat vásároltál. De mit is értünk hamis alatt? És hogyan kerülheted el? Mutatjuk, mikre érdemes figyelned.

fahéj
A fahéj egy isteni fűszer, amit azonban gyakran hamisítanak.
Forrás: Shutterstock/Kritchai7752

5 egyszerű módszer a fahéjtípusok megkülönböztetésére

A hamis fahéj alatt a kasszia fahéjat értjük, amely a Kínában honos Cinnamomum cassia fáról származik. Ez a fahéjfajta sötétebb színű, mint az igazi fahéj (más néven ceyloni fahéj), amelyet a Srí Lankáról származó Cinnamomum verum fák kérgéből készítenek. Továbbá vastagabb textúrájú, és ízprofilja is intenzívebb. A kasszia fahéj, vagy más néven kínai fahéj, előállítása olcsóbb, így jobban elterjedt. Ugyanakkor hiányzik belőle az igazi fahéj finomsága és lágy karaktere. 

Természetesen bármilyen fahéjfajtát használhatsz otthon az ételeid ízesítéséhez, de ha egy kifinomultabb, virágosabb ízvilágra vágysz, akkor érdemes az igazi fahéjat keresni.

1. Vizsgáld meg a fahéj csomagolását

Ha a címkén a „Ceylon,” „true” vagy „Zeylanicum” szavak szerepelnek, akkor igazi fahéj van a kezedben. Néhány prémium márka kifejezetten feltünteti a fűszer származására vonatkozó részleteket. 

Például, ha a fahéjat Srí Lankán termesztették és takarították be, nagy valószínűséggel autentikus.

Ha viszont a címkén „cassia bark,” „kínai fahéj” vagy „saigoni fahéj” feliratot találsz, akkor biztosan a másik, olcsóbb változatról van szó, amelyet olyan helyeken termesztenek, mint Indonézia (a világ legnagyobb fahéjtermelője), Szumátra régiója, vagy Vietnám. A probléma az, hogy sok fahéjmárka nem tünteti fel a teljes részleteket a címkén, így nehéz megállapítani, hogy valódi termékről van-e szó. Van, hogy egyszerűen csak fahéjként jelölik őket, további részletezés nélkül. 

Ha van egy üveg őrölt fahéjad vagy egy csomag fahéjrudacskád a kamrádban, amelyeket nem címkéztek megfelelően, akkor is kiderítheted, melyik típusról van szó, ha alaposan megvizsgálod a megjelenését, illatát, színét és textúráját.

2. A hamis fahéjnak intenzívebb az illata

A fahéj melegítő aromája az egyik legfontosabb jellemzője. Rengeteg receptben használják pusztán az illatosító tulajdonságai miatt. Az összetéveszthetetlenül édes illat, amely őrölve még erősebbé válik, egy szerves vegyületnek, a cinnamaldehidnek köszönhető, amely a kéreg illóolajaiban található meg. 

Elég, ha megszagolsz egy fahéjrudat: ha édes, de fűszeres illatot áraszt, akkor nagy eséllyel valódi fahéjról van szó.

Az igazi fahéj illata enyhébb, mint a kassziáé, ezért elsőre talán nem tűnik különösebben aromásnak. Ha a fahéjrudad illata intenzívebb és fűszeresebb, akkor valószínűleg kasszia fahéjról van szó. Ugyanez igaz akkor is, ha kinyitsz egy üveg őrölt fahéjat: ha az illat szinte megcsap, akkor inkább kasszia, mintsem ceyloni fahéjat tartasz a kezedben.

3. Az igazi fahéj világosbarnás színű

Ha összehasonlítasz egy igazi fahéjrudat egy hamissal, azonnal észreveheted a színbeli különbséget. 

Az autentikus fahéjrúd felszíne világosbarnás árnyalatú, és őrölt formában szinte sárgás tónusú, valahol a gyömbér halvány színe és a szerecsendió mélyebb árnyalata között mozog.

 A „hamis” fahéj ezzel szemben sötétebb, gazdagabb színű, és őrölve vöröses árnyalatot kap. Ez a különbség egyrészt a fahéjfák típusai közötti természetes eltéréseknek, másrészt annak köszönhető, hogy betakarításkor eltávolítják-e a kéreg merev külső rétegét. Ha a fahéjad különösen sötét színű, valószínűleg kasszia fahéjból készült, és az illata is erősebb lesz

4. Az igazi fahéj enyhén édes ízű

A fahéjnak természetesen édeskés íze van, amit gyakran szinte virágosnak írnak le, köszönhetően egy vaníliaszerű vegyületnek, a kumarinnak.

Ezzel szemben a kassziából készült őrölt fahéjnak erős, szinte csípős íze van, ami nagyobb mennyiségben akár keserű is lehet. A kasszia fahéj fás jellege és erőteljes ízvilága miatt könnyen túlzóvá válhat. 

5. Az igazi fahéjrúd könnyen törik

Az igazi fahéjrudak simábbak és vékonyabbak, mint a kassziából készült változatok. A papírszerű rétegek finoman, több rétegben tekerednek spirálba, és vastagságuk kevesebb mint egy centiméter, mivel a merev külső kérget eltávolítják a gyártási folyamat során. Ezzel szemben a kasszia durvább, robusztusabb felületű, és az egyenetlen kérget dupla spirálba tekerik, amely majdnem kétszer olyan vastag, mint az igazi fahéj. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.