A jó leveles tészta vajjal készül, és ezt a legtöbb gyártó is tudja. A rétegeket elválasztó leheletvékony vajréteg adja a leveles tészta finomságát, de azt, hogy végül mi készül belőle, a vásárlóra bízzák. A legtöbb helyen tömbben, fagyasztva árulják a leveles tésztát, amit felolvasztás után ki kell nyújtani. A modernebb megoldás még jobb, a már kinyújtott tészta sütőpapírra tekerve kerül a csomagolásba, így elég csak kitekerni és már mehet is rá a töltelék.
Ha elsétálsz a péksütis pult előtt, jusson eszedbe, hogy a legtöbb péksüti leveles tésztából készül. Igen, ha veszel tésztát, akkor otthon te magad is el tudod készíteni ezeket a süteményeket, ráadásul frissen fogyasztva ezek még finomabbak.
2 db almára, egy kis fahéjra (vagy maradék mézeskalácsfűszerre), egy csomag vaníliás cukorra, fél csomag vaníliás pudingporra és egy db tojás sárgájára lesz szükséged.
Az almákat hámozd meg, magozd ki, majd vágd nagyon apró kockára. Egy edényben 1 dl vízzel, a vaníliás cukorral és a fahéjjal keverd össze, majd forrald fel. Amikor már forr, a pudingport keverd ki 1 dl hideg vízzel és öntsd rá az almára. Húzd gyorsan félre a tűzhelyről és keverd össze, krémes tölteléket kapsz.
A tepsire kiterített leveles tészta egyik felére terítsd ki a tölteléket, a másik felével egyszerűen takard be és a széleket nyomkodd össze. A tészta tetejét kend be tojás sárgájával, majd egy késsel, vagy pizzavágóval oszd 12 kockára. 25 perc alatt süsd készre a sütidet. Ha szereted az édeset, megszórhatod porcukorral.
Szükséged lesz 2 csomag virslire, 1 db tojásra és egy kis szezámmagra.
A leveles tésztát vágd 3 centi széles csíkokra, majd tekerd fel a virslikre. A kis csomagokat sorakoztasd tepsire, kend meg felvert tojással, majd szórd meg egy kis szezámmaggal. 25 perc alatt süsd készre a virslis batyukat.
Szükséged lesz néhány tojásra, ugyanannyi szelet sonkára, egy kis puha vajra, sóra, borsra és némi petrezselyemzöldre.
A kinyújtott leveles tésztát vágd négyzetekre, majd késsel karcolj rá keretet. Kend meg vajjal, sózd, borsozd, és öt percre told be előmelegített sütőbe. Amikor a szélei megemelkednek, akkor a közepébe üss tojást, rendezz el rajtuk 1-1 szelet sonkát, és rakd vissza 15 percre a sütőbe. Amikor kész, szórd meg frissen vágott petrezselyemmel.
Szükséged lesz vajra, cukrozott kakaóporra, vagy mogyorókrémre.
A kiterített tésztát kend meg vajjal és szórd meg vastagon cukrozott kakaóporral. A tésztát tekerd fel jó szorosan, majd vágd szeletekre, rendezd el egy tepsin és 25 perc alatt süsd készre a csigákat.
Szükséged lesz fél kiló érettebb szilvára, két csomag vaníliás cukorra, és egy nagy kanál mézeskalács fűszerre.
A leveles tésztát terítsd bele egy tepsibe úgy, hogy a szélei kicsit kilógjanak. A magozott, negyedekre vágott szilvaszeleteket rakd szorosan sorba, majd szórd meg vaníliás cukorral és mézeskalács fűszerrel. Ha maradt tésztád, akkor kiszúróval készíthetsz rá díszítést, például csillagokat, jól fog mutatni. A süti 25 perc alatt sül meg.
A leveles tésztát tényleg bármivel megtöltheted: fűszeres tepertőkrémmel, fokhagymás krémsajttal, körtével (illik hozzá a kakukkfű) vagy marcipánnal, de akár apróra vágott magok és rumos dzsem keverékével is. Ha pedig elegáns sütire vágysz, a lapokat szórd meg kristálycukorral, tegyél rájuk még egy réteg sütőpapírt, majd nehezéknek még egy tepsit és süsd meg- ha kihűltek, elég megtölteni házikrémmel, máris isteni krémessel kínálhatod a vendégeket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.