A fánkok világa végtelen variációkat kínál, a klasszikus szalagos fánktól az elegáns ekleren át a túrófánkig. Ezek a csábító édességek minden alkalomra tökéletesek: reggelire, desszertnek vagy akár egy különleges családi összejövetelre. Merülj el a fánkok világában, és próbáld ki az alábbi ellenállhatatlan recepteket!
A fánk klasszikusan a farsangi szezon édessége, a téltemető mulatságokra hatalmas adag fánkot sütnek, ami a tánc közben energiát ad és nem mellesleg isteni finom. Felbonthatod a kedvenc lekvárodat, beletöltheted a karácsonyról maradt citromkrémet, a fánk mindegyik változata szuperfinom. íme a legfinomabb fánkok receptjei.
Hozzávalók (kb. 12-15 darabhoz):
• 500 g finomliszt
• 30 g friss élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
• 3 dl langyos tej
• 50 g kristálycukor
• 2 tojássárgája
• 50 g olvasztott vaj
• Egy csipet só
• 1 evőkanál rum vagy rumaroma (opcionális)
• Olaj a sütéshez
• Porcukor és lekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Morzsold az élesztőt a langyos, cukros tejbe, és hagyd felfutni.
2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót, tojássárgáját, olvasztott vajat és a rumot, majd add hozzá a felfuttatott élesztőt.
3. Gyúrd sima, rugalmas tésztává, és letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
4. Nyújtsd ki a tésztát 1,5-2 cm vastagra, és szaggass belőle korongokat. Pihentesd 15 percig.
5. Forró olajban süsd aranybarnára, ügyelve arra, hogy először a felső oldalát süsd, hogy szép szalagos legyen.
6. Porcukorral meghintve és lekvárral tálald.
Hozzávalók a tésztához (kb. 10-12 darabhoz):
• 125 ml víz
• 125 ml tej
• 100 g vaj
• 150 g liszt
• 4 tojás
• Egy csipet só
Krémhez:
• 500 ml tej
• 100 g cukor
• 2 tojássárgája
• 1 tasak vaníliás pudingpor
• 100 g vaj
Csokoládémázhoz:
• 100 g étcsokoládé
• 2 evőkanál tejszín
Elkészítés:
1. A tésztához forrald fel a vizet, tejet, vajat és sót. Add hozzá a lisztet, és keverd addig, amíg elválik az edény falától.
2. Hűtsd langyosra, majd egyenként dolgozd bele a tojásokat.
3. Töltsd a masszát habzsákba, és formázz belőle 10-12 cm hosszú rudakat sütőpapírral bélelt tepsire.
4. Süsd előmelegített sütőben 200 °C-on 20-25 percig, amíg aranybarna lesz.
5. A krémhez főzd meg a pudingot a tejjel és a cukorral, majd hűtsd le. Keverd hozzá a vajat, és töltsd a kihűlt fánkok belsejébe.
6. A mázhoz olvaszd fel a csokoládét a tejszínnel, és vond be vele a fánkok tetejét.
Hozzávalók (4 adaghoz):
• 400 g liszt
• 1 tasak sütőpor
• 250 ml tej
• 2 evőkanál cukor
• Egy csipet só
• 1 tojás
• Olaj a sütéshez
• Porcukor és fahéj a szóráshoz
Elkészítés:
1. Keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot és sót.
2. Add hozzá a tojást és a tejet, majd dolgozd össze puha, de nem ragacsos tésztává.
3. Nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, és vágd rombusz formára.
4. Forró olajban süsd aranybarnára mindkét oldalát.
5. Szórd meg porcukorral és fahéjjal, majd azonnal tálald.
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
• 250 g túró
• 2 tojás
• 50 g cukor
• 1 tasak vaníliás cukor
• 200 g liszt
• 1 teáskanál sütőpor
• Egy csipet só
• Reszelt citromhéj (opcionális)
• Olaj a sütéshez
• Porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
1. Egy tálban keverd össze a túrót, tojásokat, cukrot és vaníliás cukrot.
2. Add hozzá a lisztet, sütőport és sót, majd keverd homogén masszává.
3. Vizes kézzel formázz kisebb golyókat, és forró olajban süsd aranybarnára.
4. Szórd meg porcukorral, és tálald melegen, akár lekvárral vagy vaníliaszósszal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.