Az újévi, szerencsét hozó görög vasilopita torta receptje

Vasilopita
Shutterstock - PhoebeG
sütemény recept szerencse
A Vasilopita torta a görög újévi szokások igazi ínycsiklandó csemegéje, amely amellett, hogy finom, a hagyományok szerint még szerencsét is hoz. A puha, fűszeres sütemény minden falatja az ünnepi hangulatot idézi. Lepd meg családodat ezzel a különleges édességgel, és indítsd az újévet egy kis varázslattal!

A Vasilopita torta hagyománya az ókori görög Kronia fesztiválokra vezethető vissza. Eredetileg egy egyszerű, édes torta volt, majd később a frankok hozzáadták a „flouri”-nak nevezett rejtett érmét. A hagyomány szerint a családok az új év hajnalán, közvetlenül a reggeli órákban vágnak bele a torta felszeletelésébe, és minden családtag kap egy szeletet. A tortában elrejtett apró érem (flouri) megtalálása különleges jelentőséggel bír: a szerencsés személy, aki rátalál, "Az Éjszaka Királya" lesz, és az új évben különösen jó szerencse vár rá. A torta hozzávalói gazdag ízeket és jellegzetes aromákat kínálnak, amelyek az új év bőségét és jólétét szimbolizálják.

Vasilopita
A Vasilopita torta hagyománya az ókori görög Kronia fesztiválokra vezethető vissza
Forrás: Shutterstock

Íme, a Vasilopita receptje

Hozzávalók

  • 500 g finomliszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 5 nagy tojás szétválasztva
  • 1 teáskanál finom tengeri só
  • 280 g sótlan vaj, szobahőmérsékleten (+ a forma kikenéséhez)
  • 450 g porcukor
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj
  • 120 ml friss narancslé
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 120 ml teljes tej (szoba-hőmérsékletű)
  • 80 ml brandy (pl. Metaxa)
  • 160 g durvára vágott dió
  • porcukor a díszítéshez

Elkészítése

1. Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra. Vajazd ki egy 30 cm átmérőjű, 5 cm magas kerek tortaformát, és béleld ki sütőpapírral.

2. Szitáld bele a lisztet és a sütőport egy nagy tálba, majd tedd félre.

3. Robotgép segítségével verd fel habbá a tojásfehérjéket és a sót – közepes sebességen –, amíg lágy csúcsok nem képződnek (1-2 perc). Tedd át a habot egy közepes tálba.

4. A porcukrot és a vajat a megtisztított robotgép segítségével keverd el közepes sebességen, amíg krémes és légies nem lesz (3-4 perc), közben szükség szerint kapard le a tál oldalát. Add hozzá a vaníliát, a fahéjat, a szegfűszeget és a reszelt narancshéjat, és keverd még 10 másodpercig.

5. Egyenként add hozzá a tojássárgáját, minden egyes tojás után keverd 30 másodpercig.

6. A szódabikarbónát keverd össze a narancslével, majd adj hozzá tejet és brandyt, és jól keverd össze.

7. Alacsony sebességen, váltogatva add hozzá a a vajas keverékhez a lisztes keveréket és a narancsleves keveréket – a lisztes keverékkel zárva – és keverd addig, amíg majdnem teljesen össze nem keveredik (kb. 3 perc). Óvatosan forgasd bele a diót.

8. Finoman forgasd bele a tojásfehérje habot a tésztába három részletben.

9. Simítsd el a tésztát az előkészített tortaformában. Rejts el benne 1 alaposan megtisztított érmét (flouri).

10. Süsd a tortát 35-40 percig, amíg teljesen át nem sül – ezt ellenőrizd villa, vagy kés segítségével.

11. Hagyd a tortát a formában 15 percig hűlni, majd borítsd át a rácsra. Távolítsd el a sütőpapírt.

12. Hagyd teljesen kihűlni (kb. 2 óra). Szórd meg bőségesen porcukorral. Tetszés szerint – olvasztott csokoládéval vagy cukormázzal – ráírhatod az adott évet, vagy akár jókívánságokat is. Légmentesen zárható tartályban, szobahőmérsékleten 3 napig eltartható.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.