A Vasilopita torta hagyománya az ókori görög Kronia fesztiválokra vezethető vissza. Eredetileg egy egyszerű, édes torta volt, majd később a frankok hozzáadták a „flouri”-nak nevezett rejtett érmét. A hagyomány szerint a családok az új év hajnalán, közvetlenül a reggeli órákban vágnak bele a torta felszeletelésébe, és minden családtag kap egy szeletet. A tortában elrejtett apró érem (flouri) megtalálása különleges jelentőséggel bír: a szerencsés személy, aki rátalál, "Az Éjszaka Királya" lesz, és az új évben különösen jó szerencse vár rá. A torta hozzávalói gazdag ízeket és jellegzetes aromákat kínálnak, amelyek az új év bőségét és jólétét szimbolizálják.
1. Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra. Vajazd ki egy 30 cm átmérőjű, 5 cm magas kerek tortaformát, és béleld ki sütőpapírral.
2. Szitáld bele a lisztet és a sütőport egy nagy tálba, majd tedd félre.
3. Robotgép segítségével verd fel habbá a tojásfehérjéket és a sót – közepes sebességen –, amíg lágy csúcsok nem képződnek (1-2 perc). Tedd át a habot egy közepes tálba.
4. A porcukrot és a vajat a megtisztított robotgép segítségével keverd el közepes sebességen, amíg krémes és légies nem lesz (3-4 perc), közben szükség szerint kapard le a tál oldalát. Add hozzá a vaníliát, a fahéjat, a szegfűszeget és a reszelt narancshéjat, és keverd még 10 másodpercig.
5. Egyenként add hozzá a tojássárgáját, minden egyes tojás után keverd 30 másodpercig.
6. A szódabikarbónát keverd össze a narancslével, majd adj hozzá tejet és brandyt, és jól keverd össze.
7. Alacsony sebességen, váltogatva add hozzá a a vajas keverékhez a lisztes keveréket és a narancsleves keveréket – a lisztes keverékkel zárva – és keverd addig, amíg majdnem teljesen össze nem keveredik (kb. 3 perc). Óvatosan forgasd bele a diót.
8. Finoman forgasd bele a tojásfehérje habot a tésztába három részletben.
9. Simítsd el a tésztát az előkészített tortaformában. Rejts el benne 1 alaposan megtisztított érmét (flouri).
10. Süsd a tortát 35-40 percig, amíg teljesen át nem sül – ezt ellenőrizd villa, vagy kés segítségével.
11. Hagyd a tortát a formában 15 percig hűlni, majd borítsd át a rácsra. Távolítsd el a sütőpapírt.
12. Hagyd teljesen kihűlni (kb. 2 óra). Szórd meg bőségesen porcukorral. Tetszés szerint – olvasztott csokoládéval vagy cukormázzal – ráírhatod az adott évet, vagy akár jókívánságokat is. Légmentesen zárható tartályban, szobahőmérsékleten 3 napig eltartható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.