Nakládaný Hermelín a csehek finomsága: így készítsd el otthon

Shutterstock/Copyright (c) 2022 Martin Zapotocky/Shutterstock. No use without permission. - Martin Zapotocky
különlegesség finomság gasztronómia
A csehek sörkultúrájánál csak a sörkorcsolyák iránti rajongása menőbb. Olyan finomságokat találsz az étlapokon, amelyeket ha egyszer megkóstolsz, soha többé nem felejtesz el. Ilyen a Nakládaný Hermelín, vagyis a pácolt sajt, amit otthon is elkészíthetsz, a recept ugyanis pofonegyszerű.

A Nakládaný Hermelín egy igazi cseh különlegesség, amely a sörözők és pubok egyik legkedveltebb fogása. Ez a finomság egy fehérpenészes, lágy sajt, amelyet fűszeres olajban érlelnek napokon keresztül, míg át nem veszi az aromás fűszerek és hagymák ízét. Ha szereted a karakteres ízeket és az egyszerű, mégis különleges ételeket, akkor ezt otthon is érdemes elkészítened!

Nakládaný Hermelín
Jegyezd meg a nevét ennek a finomságnak: Nakládaný Hermelín Forrás: Shutterstock

Mi az a Nakládaný Hermelín?

A Hermelín egy cseh fehérpenészes sajt, amely nagyon hasonlít a francia camembertre, de kicsit tömörebb, kevésbé folyós belsejű. A Nakládaný Hermelín azt jelenti, hogy pácolt hermelín, vagyis fűszeres olajban érlelt sajt.

A pácolt sajtot Csehországban sörkorcsolyaként fogyasztják, és általában rozskenyérrel, lilahagymával és savanyúsággal tálalják. A legjobb, ha pár napot állni hagyod, mert így az ízek tökéletesen összeérnek.

Nakládaný Hermelín recept – így készítsd el otthon!

Hozzávalók (4 adaghoz)

    •    4 db Hermelín sajt (vagy camembert)

    •    4 gerezd fokhagyma

    •    1 kis fej vöröshagyma vagy lilahagyma

    •    1 db chili paprika (opcionális, ha csípősen szeretnéd)

    •    1 teáskanál őrölt fűszerpaprika

    •    1 teáskanál fekete bors (egész szemekben)

    •    2 db babérlevél

    •    1 teáskanál mustármag

    •    1 teáskanál szárított kakukkfű vagy rozmaring

    •    500 ml semleges ízű olaj (napraforgóolaj vagy olívaolaj)

    •    1 teáskanál só

Elkészítés lépésről lépésre

1. A sajtot előkészítjük

A hermelínt félbevágjuk vagy negyedeljük – attól függően, hogy mennyire szeretnénk, hogy átjárják a fűszerek. Ha intenzívebb ízt szeretnél, vágd vékonyabb szeletekre!

2. A fűszereket és hagymát előkészítjük

  •   A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
  • A vöröshagymát (vagy lilahagymát) karikákra szeleteljük.
  • A chili paprikát apróra vágjuk (ha csípős változatot szeretnénk).

3. A sajt rétegezése

  • Vegyünk egy tisztára mosott, 1 literes befőttesüveget vagy egy légmentesen zárható üvegedényt.
  • Tegyünk az aljára egy réteg hagymát és fokhagymát.
  • Helyezzünk rá néhány szelet sajtot.
  • Szórjuk meg fűszerpaprikával, borssal, mustármaggal, babérlevéllel és kakukkfűvel.
  • Ismételjük meg a rétegezést, amíg az üveg megtelik.

4. Felöntés olajjal

Öntsük rá az olajat úgy, hogy a sajtot teljesen ellepje. A napraforgóolaj semlegesebb ízt ad, az olívaolaj karakteresebb – válaszd azt, amelyik neked jobban tetszik!

5. Pihentetés és érlelés

Zárjuk le az üveget, majd tegyük hűvös helyre vagy hűtőszekrénybe legalább 3-5 napra.

  •  3 nap után már finom, de 1 hét érlelés után a legjobb!
  •  Minél tovább áll, annál intenzívebb lesz az íze.

Így tálald a pácolt hermelínt

A Nakládaný Hermelín akkor a legfinomabb, ha friss rozskenyérrel, lilahagymával és savanyúsággal tálalod. A hagymakarikák és a fűszeres sajt tökéletesen kiegészítik egymást. A csehek szerint egy jó korsó sörrel az igazi, hiszen a sajt olajos, krémes textúrája és fűszeres ízei remekül harmonizálnak egy könnyű, hideg lagerrel.

Döbbenetes fotó: Nicole Kidman anyaszült meztelenülAmy Jackson lekoppintotta Katalin hercegné ikonikus arany ruháját - FotókVéget érhet Bianca Censori és Kanye West házassága: a rapper felesége nem bírta tovább

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.