Nakládaný Hermelín a csehek finomsága: így készítsd el otthon

A Nakládaný Hermelín egy igazi cseh különlegesség, amely a sörözők és pubok egyik legkedveltebb fogása. Ez a finomság egy fehérpenészes, lágy sajt, amelyet fűszeres olajban érlelnek napokon keresztül, míg át nem veszi az aromás fűszerek és hagymák ízét. Ha szereted a karakteres ízeket és az egyszerű, mégis különleges ételeket, akkor ezt otthon is érdemes elkészítened!
A Hermelín egy cseh fehérpenészes sajt, amely nagyon hasonlít a francia camembertre, de kicsit tömörebb, kevésbé folyós belsejű. A Nakládaný Hermelín azt jelenti, hogy pácolt hermelín, vagyis fűszeres olajban érlelt sajt.
A pácolt sajtot Csehországban sörkorcsolyaként fogyasztják, és általában rozskenyérrel, lilahagymával és savanyúsággal tálalják. A legjobb, ha pár napot állni hagyod, mert így az ízek tökéletesen összeérnek.
• 4 db Hermelín sajt (vagy camembert)
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 kis fej vöröshagyma vagy lilahagyma
• 1 db chili paprika (opcionális, ha csípősen szeretnéd)
• 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
• 1 teáskanál fekete bors (egész szemekben)
• 2 db babérlevél
• 1 teáskanál mustármag
• 1 teáskanál szárított kakukkfű vagy rozmaring
• 500 ml semleges ízű olaj (napraforgóolaj vagy olívaolaj)
• 1 teáskanál só
1. A sajtot előkészítjük
A hermelínt félbevágjuk vagy negyedeljük – attól függően, hogy mennyire szeretnénk, hogy átjárják a fűszerek. Ha intenzívebb ízt szeretnél, vágd vékonyabb szeletekre!
2. A fűszereket és hagymát előkészítjük
3. A sajt rétegezése
4. Felöntés olajjal
Öntsük rá az olajat úgy, hogy a sajtot teljesen ellepje. A napraforgóolaj semlegesebb ízt ad, az olívaolaj karakteresebb – válaszd azt, amelyik neked jobban tetszik!
5. Pihentetés és érlelés
Zárjuk le az üveget, majd tegyük hűvös helyre vagy hűtőszekrénybe legalább 3-5 napra.
A Nakládaný Hermelín akkor a legfinomabb, ha friss rozskenyérrel, lilahagymával és savanyúsággal tálalod. A hagymakarikák és a fűszeres sajt tökéletesen kiegészítik egymást. A csehek szerint egy jó korsó sörrel az igazi, hiszen a sajt olajos, krémes textúrája és fűszeres ízei remekül harmonizálnak egy könnyű, hideg lagerrel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.