Ha ezt látod a krumplin, eszedbe se jusson megenni

krumpli, burgonya, csíra
Shutterstock - New Africa
burgonya krumpli ehető csíra
Időről időre mindenkivel előfordul, hogy nagyobb mennyiséget vásárol krumpliból, mint amennyire épp szüksége lenne, ám a következő főzés előtt apró csírakezdeményeket vesz észre a zöldségen. Mi a teendő ilyenkor? Ehető-e így a burgonya?

A burgonya tápláló és sokoldalú étel, mely rengeteg egészségügyi előnnyel jár: rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, azonban toxinokat is tartalmaznak. Bár a legtöbb krumpli teljesen biztonságosan ehető, ha ezek a toxinok felhalmozódnak, a fogyasztás után megbetegedhetünk. Éppen ezért nem mindegy, hogyan tároljuk őket, íme, mit mondanak a szakértők.

krumpli, burgonya, kicsírázott, ehető-e
A kicsírázott krumpli még fogyasztható, de érdems levágni a rossz részeket. 
Forrás: Shutterstock

Ha ilyen a krumpli, ne edd meg

Sokan úgy gondolják, hogy a kicsírázott krumpli mérgező. Ez azonban nem éppen így van. 

A meleg és a fény segíti a csírák növekedését, ezért fontos, hogy a burgonyát sötét és hűvös helyen tároljuk. 

Az is nagyon célszerű, hogy időnként válogassuk át az eltett krumplit, és szedjük le róla a csírákat. A rohadásnak indult darabokat pedig azonnal távolítsuk el az egészségesek közül. A kicsírázott krumpli minden további nélkül fogyasztható, de a csírákat el kell távolítani, mert a csírák a szolanin nevű toxikus anyagot rejtik magukban, és az fejfájást, hányást és egyéb, emésztési tüneteket okozhat. Ha pedig a héj alatt zöld a gumó, akkor addig kell hámozni, amíg az összes zöld részt el nem távolítottuk.

A burgonyában természetes módon megtalálhatóak bizonyos glikoalkaloidok, a szolanin és a chakonin, amelyek számos más táplálékban, például a padlizsánban és a paradicsomban is jelen vannak. Ezek a vegyületek kis mennyiségben még bizonyos egészségügyi előnyökkel is járhatnak, nagyobb dózisban viszont már mérgezőek lehetnek.

 A krumpli csírázása azt jelenti, hogy a zöldség glikoalkaloid-tartalma is növekedésnek indult. Erre utal még a zöldülés és a kesernyés íz is. 

Bár a szakértők szerint, ha valaki biztosra szeretne menni, jobban teszi, ha már nem használja fel a zöldülésnek és csírázásnak indult burgonyát. Viszont, ha a kérdéses részeket, a héját, az egész csírát és az összes zöld területet teljes mértékig eltávolítjuk, biztonsággal fogyasztható a zöldség. 

Ha a krumpli nagyobb része érintett, puhának tűnik, a héja is ráncos, akkor valóban érdemesebb már megválni tőle.

 A mérgezés tünetei a szervezetbe bejuttatott glikoalkaloid mennyiségének függvényében alakulnak. A panasz lehet hányinger, hasmenés és hasfájdalom, nagyobb dózisnál szapora pulzus, láz, fejfájás, zavartság jelentkezhet. A kellemetlenségekre az étkezést követő néhány órában, általában egy napon belül lehet számítani. 

Hogyan tároljuk a burgonyát, hogy ne csírázzon ki? 

Érdemes csak akkor vásárolnunk burgonyát, amikor szükségünk van rá, hogy megelőzzük a romlást. 

Ha mégis marad felesleg, tároljuk hűvös, sötét helyen, és ügyeljünk arra, hogy távol tartsuk a hagymától, amely gázokat bocsát ki, és gyorsabban kicsírázhat tőle a krumpli.

Tartsuk tehát a burgonyát hűvös, sötét és jól szellőző helyen, például a kamrában vagy szekrényben, emellett pedig kerüljük a magas hőmérsékletet, tartsuk távol a konyhai készülékektől, és győződjünk meg róla, hogy nincs közvetlen napfénynek kitéve, mivel a túlzott fényhatás a szolanin felhalmozódását okozza, amitől zölddé válik a héj.

Arra is érdemes figyelni, hogy a burgonyát főzés előtt nem szabad hűtőbe vagy fagyasztóba tenni, mivel a túlságosan alacsony hőmérséklet hatására a krumpli keményítője cukorrá alakul, ami főzéskor édes ízt és elszíneződést eredményez.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.