700 éves lasagnerecept a középkorból – Ez a változat is isteni, próbáld ki

El sem tudunk képzelni egy jó lasagnét paradicsom nélkül. Az 1300-as évek Európájában viszont azt sem tudták mi a paradicsom – márpedig az első lasagnerecept ebből a korból származik. Most te is megtanulhatod elkészíteni ezt a különleges középkori ételt.
Ez az ősi kulináris kuriózum a Liber de Coquina, magyarul a főzés könyve c. írásból származik és valamikor az 1300-as években keletkezhetett Itáliában. Nagyban különbözik az általunk ismert verziótól, hisz nincs benne paradicsom, a tészta maga pedig kelt tésztából készült.
Származási helye Nápoly, ami jelentős kereskedelmi központ, így messzi földről érkezett különleges fűszerek kerülhettek a középkori receptbe.
250 g liszt
csipet só
50 élesztő
1 kk gyömbér
1 kk fahéj
1kk szerecsendió
1 kk őrölt szegfűszeg
1 kk édenmag
Parmezán sajt ízlés szerint
1. Tegyük egy tálba a lisztet, adjunk hozzá sót, az élesztőt pedig keverjük el langyos vízben.
2. Amikor az élesztő teljesen elkeveredett adjuk hozzá a lisztes keverékhez, gyúrjunk belőle tésztát és meleg helyen lefedve hagyjuk kelni 2 órán át.
3. Míg kel a tészta, állítsuk össze a fűszerkeveréket: tegyük a hozzávalókat egy mozsárba, majd őröljük őket finom porrá.
A középkoriétel-receptek gyakran azért tartalmaztak erős fűszereket, hogy az esetlegesen romlásnak indult húsok, zöldségek furcsa mellékízét elnyomják.
4. Amikor megkelt a lasagne tésztája, nyújtsuk ki és vágjuk nagyjából 4x4 cm négyzetekre.
5. Forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük meg pár perc alatt a lasagnékat. Lasagne készítése során vigyázzunk, hogy ne főjön túl a tészta, mivel nehéz lesz fogyasztani, al dentére érdemes főzni.
6. Megfőtt tésztákat tegyük egy lapos tányérra, majd hintsük meg őket a fűszerkeverékkel.
7. Apró lyukú reszelőn reszeljük le a parmezán sajtot, majd szórjuk középkori lasagnénk tetejére.
Ezt a különleges középkori ételt hagyományosan farúdra felszúrva ették, mivel akkoriban még a villát sem találták fel. Ha igazán autentikusan akarjuk fogyasztani lasagnénkat, szúrjuk fel egy evőpálcikára az eredeti élményért. Egy kis olívaolajjal még jobban felturbózhatjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.