Poharas desszert a középkorból – Cseresznyés puding II. Richárd udvarából

Amikor középkori ételekről beszélünk bizonyára roskadozó sültes tálak, esetleg húsos piték jutnak eszünkbe, nem pedig ízletes poharas desszertek. Pedig a középkor nemeseinek egyik legkedveltebb nyalánksága egy cseresznyés puding volt, melynek el is hoztuk a receptjét, egyenesen II. Richárd udvarából.
Ennek a különleges receptnek a legkorábbi verzióját még az időszámításunk szerinti negyedik században jegyezte fel egy Orabassius nevű görög orvos. A desszert recept később bekerült a 14. századi a The Forme of Cury című angol középkori receptgyűjteménybe, ami eredetileg középóangol nyelven íródott.
Ez a szakácskönyv II. Richárd udvarának kedvelt ételeit volt hivatott felvonultatni, mivel a király rajongott a konyhaművészetért.
350 g cseresznye
125 ml vörösbor
65 g kristálycukor vagy nyírfacukor
80 g zsemlemorzsa vagy fehér kenyér
20 g sótlan vaj
csipet só
1. Távolítsuk el a cseresznyék szárát és magozzuk ki őket.
2. A kimagozott, szárától megfosztott cseresznyéket helyezzük egy mozsárba, vagy turmixgépbe, majd aprítsuk őket egységes péppé.
3. Amennyiben receptünkhöz fehér kenyeret választottunk, tépkedjük apró darabokra.
4. Egy kislábosban olvasszuk fel a vajat, utána adjuk hozzá a cseresznyét, valamit az apróra tépett kenyeret vagy a zsemlemorzsát és keverjük el alaposan.
Amennyiben alkoholmentes verzióra vágynánk, a vörösbort bátran helyettesíthetjük cseresznyelével.
5. Amikor cseresznyés keverékünk már kellően egységes textúrájú, adjuk hozzá a bort, cukrot és csipet sót és kevergetés mellett melegítsük, addig, míg el nem ér egy pudingszerű állagot. Ez körülbelül 8-10 percet vesz igénybe.
A kész desszertet kanalazzuk üvegpoharakba és díszítsük szegfűszeggel. Receptje szerint ez a desszert hagyományosan melegen fogyasztandó.
Ha cseresznyés pudingunk intenzív ízét némileg lágyítani szeretnénk, akkor verjünk keményre 1 csésze tejszínt 1 evőkanál cukorral és adagoljuk cseresznyés pudingunk tetejére.
Fogyasszuk középkori desszertünket királyi udvarhoz méltó eleganciával!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.