Ha veled is egyre gyakrabban fordul elő, hogy állandóan penészes sajtot dobsz ki, mielőtt felhasználnád, akkor itt az idő, hogy megismerkedj a sajt fagyasztásának rejtelmeivel. Ugyanis bizonyos főzési célokra a sajtot bizony le lehet fagyasztani. Olvass tovább, és tudd meg, hogyan fagyaszthatóak le a sajtok, hogy meghosszabbítsd az eltarthatóságát, miközben pénzt és rengeteg bosszúságot is megspórolhatsz.
A sajt tárolása azért okozhat problémát, mert bizonyos típusú sajtok, különösen a lágy és magas nedvességtartalmúak hajlamosak gyorsan bepenészedni, ha hosszabb ideig tároljuk őket a hűtőben.
Lehetséges-e a sajt fagyasztása? Jó hír minden sajtrajongónak: igen, a sajtot le lehet fagyasztani. De vajon érdemes? Nos, ez már bonyolultabb kérdés. A sajt minősége változhat a fagyasztás és kiolvasztás után, bizonyos típusoknál pedig ezek a változások drámaibbak lehetnek.
Ennek ellenére a sajtot teljesen biztonságosan lefagyaszthatod későbbi felhasználásra, amennyiben nem zavar a textúra megváltozása. A sajt fagyasztása hatékony módja annak, hogy meghosszabbítsd az eltarthatóságát, így pénzt spórolsz és csökkented az élelmiszer-pazarlást.
A sajt fagyasztása során apró jégkristályok képződnek a belsejében. Kiolvasztáskor a víz felszabadul, amitől a sajt szárazabb és morzsalékosabb állagú lesz. Emiatt a puha sajtokat jobban megviseli a fagyasztás, mivel magasabb a víztartalmuk.
A sajtok fagyasztásánál fontos szempont tisztába lenni azzal a ténnyel, hogy nem minden sajt egyforma. A kemény és félkemény sajtok bizonyulnak a legjobb választásnak alacsonyabb nedvességtartalmuk és magasabb zsírtartalmuk miatt. Bizonyos reszelt kemény sajtok, mint a parmezán és a pecorino romano, akár 12 hónapig is eltarthatók hűtőszekrényben. Ezeket nem érdemes lefagyasztani, hogy elkerüld a fagyasztás okozta minőségromlást.
A legjobb eredmény érdekében olyan sajtokat fagyassz le, amelyeket főtt ételekhez szánnak (például reszelt sajtokat vagy grillezéshez tervezett sajtszeleteket), nem pedig olyanokat, amelyeket frissen fogyasztanál.
Ha mégis frissen fogyasztandó sajtokat fagyasztasz le, számíts arra, hogy textúrájuk szárazabb, morzsalékosabb, sőt akár szemcsés is lehet.
A fagyasztott sajtot hat-tíz hónapon belül érdemes felhasználni. Ne fagyaszd újra azt a sajtot, amelyet korábban már kiolvasztottál.
Hagyd a sajttömböket az eredeti csomagolásukban. Csavard be sütőpapírba, majd lazán alufóliába. Tedd légmentesen zárható zacskóba vagy edénybe, hogy megakadályozd a fagyasztóban történő kiszáradást. Címkézd fel a zacskókat dátummal, és fagyaszd le legfeljebb kilenc hónapra.
Oszd el a reszelt sajtot fagyasztózacskókba, majd nyomd ki belőlük a levegőt. Címkézd fel a zacskókat, és fagyaszd le legfeljebb kilenc hónapra.
A szeleteket válaszd el sütőpapírral. Tárold légmentesen zárható edényben vagy zacskóban. Címkézd fel a zacskókat, és fagyaszd le legfeljebb kilenc hónapra.
Minden típusú fagyasztott sajtot hűtőszekrényben olvassz ki, 450 gramm súlyra számolva körülbelül hét-nyolc óra alatt. A pizzákra vagy rakott ételekre szánt reszelt sajt akár fagyott állapotban is felhasználható. A kiolvasztott sajtot két-három napon belül fogyaszd el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.