Habár a itthon a legtöbb háztartárban a trappista a kedvenc, azért a lyukacsos sajtok is nagyon népszerűek. Az ízviláguk is egyedi, de ezeknek a sajtoknak a kinézetük a legfőbb ismertetőjegyük. Igen ám, de tudjuk, hogy ezek a krémes textúrájú sajtok miért is néznek ki úgy, ahogy?
A svájci sajttömbökön található lyukak, vagy szemek baktériumok miatt alakulnak ki. A sajtkészítők ezeket már mesterségesen adják a tejhez, a baktériumok pedig ahogy szaporodnak, szén-dioxidot termelnek. Az érlelési folyamat allatt a sajt magába szívja a sót, kiengedi a vizet, és bezárja a baktériumok szaporodása során keletkezett gázt, így buborékok keletkeznek a sajtban - írja a Mindmegette. Mostanában azonban újabb elmélet látott napvilágot: a legfrissebb kutatások szerint a hagyományos sajtkészítés első lépésében, vagyis a fejésben van a lyukak titkának nyitja. Az istállóban, hagyományos vödörben való fejéskor előfordulhatott, hogy szénaszemcsék vagy egyéb anyagok is kerültek a sajtba, ezeknek a hatására elszaporodó bakítériumok okozhatják a lyukacsosságot.
Felmérésekből kiderült, hogy nagyon sokan rosszul tárolják a sajtot, amiből több probléma is adódik. Egyrészt megromlik, vagy ha mégsem, akkor az ízélmény csökken. De akkor mégis mit tegyünk? Íme, a válasz.
A casu marzu egy különleges és vitatott sajtfajta Szardíniáról, amely a juh tejéből készül, különlegessége, hogy élősködők, például a szardíniai repedőlégy lárvái telepednek meg benne. Az illegális sajt jellegzetes ízéhez és puhaságához nélkülözhetetlen a kukacok munkája. A sajt fogyasztása azonban egészségügyi kockázatokat rejt magában, mivel a lárvák baktériumokat is hordozhatnak magukkal. Emiatt néhány országban a casu marzu forgalmazása és fogyasztása tilos.
A legtöbben általában nem dobják ki a penészes sajtot, inkább levágják a kérdéses részt, és fogyasztják tovább. De vajon helyesen cselekszenek? Egy orvos elárulta, biztonságosan fogyasztható-e még a sajt ilyenkor, vagy komoly betegséget kockáztatunk ezzel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.