Te tudod, miért vannak lyukak a sajtban? Íme, a válasz

lyukacsos sajt, ementáli sajt, svájci sajt
Shutterstock -
gasztronómia svájci sajt sajt lyuk
Sokan szeretik a lyukacsos sajtokat, ám kevesen tudják, hogy hogyan is alakultak ki bennük ezek a rések. A tudósok több elmélettel is előálltak, hogy megmagyarázzák, miért vannak lyukak a sajtban.

Habár a itthon a legtöbb háztartárban a trappista a kedvenc, azért a lyukacsos sajtok is nagyon népszerűek. Az ízviláguk is egyedi, de ezeknek a sajtoknak a kinézetük a legfőbb ismertetőjegyük. Igen ám, de tudjuk, hogy ezek a krémes textúrájú sajtok miért is néznek ki úgy, ahogy?

lyukacsos  sajt, ementális sajt, svéjci sajt, lyukas sajt
Kiderült, miért is vannak lyukak a sajtban
Forrás: Shutterstock

Miért lyukacsos a svájci sajt?

A svájci sajttömbökön található lyukak, vagy szemek baktériumok miatt alakulnak ki. A sajtkészítők ezeket már mesterségesen adják a tejhez, a baktériumok pedig ahogy szaporodnak, szén-dioxidot termelnek. Az érlelési folyamat allatt a sajt magába szívja a sót, kiengedi a vizet, és bezárja a baktériumok szaporodása során keletkezett gázt, így buborékok keletkeznek a sajtban - írja a Mindmegette. Mostanában azonban újabb elmélet látott napvilágot: a legfrissebb kutatások szerint a hagyományos sajtkészítés első lépésében, vagyis a fejésben van a lyukak titkának nyitja. Az istállóban, hagyományos vödörben való fejéskor előfordulhatott, hogy szénaszemcsék vagy egyéb anyagok is kerültek a sajtba, ezeknek a hatására elszaporodó bakítériumok okozhatják a lyukacsosságot. 

Lehet, hogy te is rosszul tárolod a sajtot: íme, a helyes módszer

Felmérésekből kiderült, hogy nagyon sokan rosszul tárolják a sajtot, amiből több probléma is adódik. Egyrészt megromlik, vagy ha mégsem, akkor az ízélmény csökken. De akkor mégis mit tegyünk? Íme, a válasz.

Imádják az emberek a világ legveszélyesebb sajtját: a casu marzu hemzseg a kukacoktól

A casu marzu egy különleges és vitatott sajtfajta Szardíniáról, amely a juh tejéből készül, különlegessége, hogy élősködők, például a szardíniai repedőlégy lárvái telepednek meg benne. Az illegális sajt jellegzetes ízéhez és puhaságához nélkülözhetetlen a kukacok munkája. A sajt fogyasztása azonban egészségügyi kockázatokat rejt magában, mivel a lárvák baktériumokat is hordozhatnak magukkal. Emiatt néhány országban a casu marzu forgalmazása és fogyasztása tilos.

Még elfogyasztható a penészes sajt? Orvos tisztázta a kérdést egyszer és mindenkorra

A legtöbben általában nem dobják ki a penészes sajtot, inkább levágják a kérdéses részt, és fogyasztják tovább. De vajon helyesen cselekszenek? Egy orvos elárulta, biztonságosan fogyasztható-e még a sajt ilyenkor, vagy komoly betegséget kockáztatunk ezzel



 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.