Mindannyian kerülhettünk már olyan helyzetbe, hogy készen álltunk arra, hogy süssünk egy adag finom sütit, de amikor elővettük a hozzávalókat, kiderül, hogy elfogyott a tojás. Viszont a jövőben nem kell pánikba esni, mert a cikkben felsorolt alapanyagok közül biztos akad legalább egy, ami tökéletes tojáshelyettesítő. Azonban először érdemes tisztába kerülnünk azzal, hogy a tojás milyen szerepet játszik az adott receptben, hogy mit adnak a tojások a süteményekhez, hogy megfelelően tudjuk pótolni őket. Olyasvalamivel helyettesítsük a tojásokat, ami hasonló szerepet tölt be.
A tojás a legtöbb süteményben nedvességet, kelesztést és textúrát biztosít. Mivel a sütés inkább tudomány, a tojás nélküli torták, sütik és piték elkészítése különösen nehéz lehet. Íme a leggyakoribb tojáshelyettesítők, amelyekkel továbbra is elkészítheted kedvenc desszertjeidet.
Egy nagy tojás helyett egy közepesen érett, pépesített banánt is használhatsz, de ez a csere nem minden receptnél működik.
A banánok rengeteg keményítőt és cukrot tartalmaznak, amelyek segítenek gyönyörű aranybarna kérget kialakítani a süteményeken.
Azonban az ízük túl markáns lehet bizonyos desszertekhez. Ráadásul sok nedvességet is hozzáadnak, ami nem ideális, ha könnyedebb textúrára vágysz. A banánpüré azonban remekül működik palacsintákban, browniekban és természetesen banánkenyérben.
Lehet, hogy még nem ismered ezt az összetevőt, de valószínűleg már ott lapul a kamrádban. Az aquafaba a csicseriborsó konzerv levét jelenti. Három evőkanálnyit használhatsz egy tojás helyettesítésére, és sok receptben kötőanyagként szolgál, amely szerkezetet ad a desszertjeidnek.
Az aquafaba tojásfehérje helyettesítésére is tökéletes, hiszen könnyen felverhető habos állagúra.
Imádni valóan len-tojásként is ismert, a lenmagkeverék remek tojáshelyettesítő.
Egyszerűen keverj össze egy evőkanál őrölt lenmagot három evőkanál vízzel minden nagy tojás helyett. Kb. 20 perc elteltével a keverék zselés állagúvá válik, és egy nyálkás, vegán tojás változatot kapsz.
Bár ez kétségtelenül egy szuper tudományos kísérlet, a lenmag kicsit szeszélyes tud lenni a sütésnél. A magok kora, az őrlés finomsága és az áztatási idő mind befolyásolhatja a kötőerejét a desszertjeidben. Hogy elkerüld a konyhai kudarcot, a lenmagtojást olyan receptekhez használd, ahol amúgy is kevés tojás szükséges.
Az egyik legfontosabb szerepe a tojásnak a sütés során a könnyedség biztosítása. Ha külön felvered vajjal és cukorral, levegőt juttatsz a tésztába, ami puha és légies lesz. Amikor bizonyos tojáshelyettesítők nem tudják ezt a hatást elérni, ideje egy régi, tudományos trükkhöz folyamodni. Keverj össze egy teáskanál szódabikarbónát és egy evőkanál fehér ecetet, majd add a palacsintákhoz, sütikhez vagy gyors kenyerekhez, hogy sok levegőbuborékot hozz létre. Viszont nem javasolt olyan receptekhez, amelyek több mint 2 tojást igényelnek, mert az ecet íze elnyomhatja a többi hozzávalót.
A savanykás tejtermékek, mint a joghurt és a tejföl, nagyszerű alternatívák tojásmentes desszertek készítésekor. Ha gondoskodsz arról, hogy magas zsírtartalmú változatokat használj, ezek az összetevők rengeteg nedvességet adhatnak a receptjeidhez.
A fermentáció során keletkező tejsav ráadásul segít lebontani a lisztben lévő glutént, így a sütemények még omlósabbak lesznek.
Mindössze egy negyed csésze natúr joghurtra, vagy tejfölre van szükséged egy tojás helyettesítéséhez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.