Készíts házi vajat, mutatunk öt receptet, amit imádni fog a család

Shutterstock - Cacio Murilo
konyha finomság alapanyag
A házi vaj elkészítése nemcsak egyszerű, hanem lehetőséget ad arra is, hogy egyedi ízesítésekkel kísérletezz. Legyen szó sós, fűszeres vagy édes változatról, mindenki megtalálhatja a kedvencét. Próbáld ki ezeket a recepteket, és lepd meg a családodat isteni házi vajjal!

A vaj az egyik legsokoldalúbb alapanyag a konyhában, legyen szó sütésről, főzésről vagy akár egy egyszerű reggeliről. De gondoltad volna, hogy otthon is könnyedén elkészítheted? A házi vaj nemcsak finomabb, mint a bolti változat, hanem teljesen természetes, és te magad szabályozhatod az ízesítését. Most megmutatjuk, hogyan készíthetsz házi vajat, és öt fantasztikus receptet is hozunk, amit biztosan imádni fog a család!

Homemade,Flavored,Butter,On,A,Desk, házi vaj
Házi vaj- minden változat egy-egy finomság
Forrás: Shutterstock

Hogyan készül az alap házi vaj?

A házi vaj készítéséhez mindössze két dologra van szükséged: magas zsírtartalmú tejszínre (legalább 30-35%-os) és egy kevés türelemre.

Alaprecept

Hozzávalók:

    •    500 ml habtejszín

    •    Csipetnyi só (elhagyható)

    •    Jégkockák és hideg víz az öblítéshez

Elkészítés:

    1.    Habverés: öntsd a tejszínt egy tálba, és robotgéppel vagy kézi habverővel kezdd el verni. Először tejszínhabot kapsz, majd folytasd tovább, míg a zsír és az írótartalom el nem válik egymástól (kb. 10 perc).

    2.    Leszűrés: öntsd le az írót, majd a vajat tedd egy tálba. Nyomkodd egy labdává.

    3.    Öblítés: tölts hideg vizet a vajra, és nyomkodd át, hogy eltávolítsd belőle a maradék írót. Ismételd meg párszor friss vízzel, míg tiszta nem lesz.

    4.    Formázás és tárolás: nyomkodd ki belőle a maradék vizet, majd formázd tetszés szerint. Tárold hűtőben!

Ezzel az egyszerű módszerrel elkészítheted az alap házi vajat. De hogyan teheted még különlegesebbé? Mutatunk öt isteni variációt!

1. Fokhagymás és fűszeres vaj – Tökéletes pirítóshoz és húsokhoz

Ez az ízesített vaj remekül passzol friss kenyérhez, grillezett húsokhoz vagy akár sült zöldségekhez is.

Hozzávalók:

  • 250 g házi vaj
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve vagy zúzva)
  • 1 evőkanál aprított, friss petrezselyem
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors

Elkészítés:

    1.    Keverd össze a puha vajat a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel.

    2.    Formázd rudakba vagy kanalazd kis edénybe, majd tedd hűtőbe.

    3.    Kenheted pirítósra vagy sült húsokra!

2. Mézes-fahéjas vaj – Mennyei reggeli pirítósra

Ha valami édesre vágysz, ez a kombináció tökéletes választás! Kenyérre, palacsintára vagy gofrira is fantasztikus.

Hozzávalók:

  • 250 g házi vaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál vaníliakivonat (opcionális)

Elkészítés:

    1.    A puha vajat keverd össze a mézzel és a fahéjjal.

    2.    Ha szeretnéd, adj hozzá egy kevés vaníliakivonatot az extra ízért.

    3.    Tedd kis üvegbe, és hűtsd le.

Ez a krémes, illatos vaj garantáltan a család kedvence lesz!

3. Chilis-citromos vaj – A merész ízek kedvelőinek

Ez a pikáns vaj tökéletes grillezett halhoz, zöldségekhez vagy akár kukoricához.

Hozzávalók:

  • 250 g házi vaj
  • 1 kis chilipaprika (apróra vágva)
  • 1 teáskanál citromhéj
  • ½ teáskanál citromlé
  • ½ teáskanál só

Elkészítés:

    1.    Keverd össze a puha vajat a chili, citromhéj, citromlé és só keverékével.

    2.    Formázd rudakba vagy tedd kis edénybe.

    3.    Hűtőben tárold, és tálald grillezett ételek mellé!

4. Zöldfűszeres-parmezános vaj – Mennyei tésztákhoz és kenyérhez

Ha szereted az olaszos ízvilágot, ezt a fűszeres vajat imádni fogod!

Hozzávalók:

  • 250 g házi vaj
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregano
  • ½ teáskanál fokhagymapor
  • ½ teáskanál só

Elkészítés:

    1.    A puha vajat keverd össze az összes hozzávalóval.

    2.    Kenheted friss bagettre, vagy akár tésztákhoz is használhatod.

5. Kakaós-mogyorós vaj

Ha szereted az édes finomságokat, ezt a csokis-mogyorós vajat ki kell próbálnod!

Hozzávalók:

  •  250 g házi vaj
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál porcukor vagy méz
  • 1 evőkanál darált mogyoró
  • ½ teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

    1.    Keverd össze a vajat a kakaóporral, porcukorral és darált mogyoróval.

    2.    Adj hozzá egy kis vaníliát, hogy még finomabb legyen.

    3.    Kend kenyérre, palacsintára, vagy akár süteményekbe is használhatod!

 

Zoe Saldana szitkozódva vette át díját a BAFTA-gálán: ez volt az okaFiatalok haltak meg túrázás közben – Horrorisztikus sérüléseket szenvedtek, amikre nincs magyarázatKevin Costner a szemével vetkőztette le Chert:  pillantásától felforrt az egész stúdió

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.